CytujA ja mam tą samą korbę obenie . Jednak myślę nad czymś mocniejszym i sztywniejszym :pJesli na takiej korbie czujesz ze cos sie gnie, to albo kolo albo rama. Mocniejszym? To juz chyba do downhillu
A ja mam tą samą korbę obenie . Jednak myślę nad czymś mocniejszym i sztywniejszym :p
różnica w sztywności dotyczy głównie mocowania osi. HT2 i pochodne jest najsztywniejszą opcją do nabycia. Jeśli do tej pory nie zniszczyłeś suportu pod HT2 (nie chwaliłeś się tym), to chyba jeździsz w warunkach, gdzie to się dobrze sprawuje. Ludzie zazwyczaj się chwalą niską trwałością łożysk do HT2.Suport deore pod HT2 to jakieś 40-50zł.
jednak gdzieś czytałem, że im wyższy model tym sztywniejsza konstrukcja, a to znaczy, że każdy ruch korbą jest bardziej wydajny.
Cytujjednak gdzieś czytałem, że im wyższy model tym sztywniejsza konstrukcja, a to znaczy, że każdy ruch korbą jest bardziej wydajny.Myślę, że to głównie marketing. Jeśli się coś gnie w korbie, to nie suport, a raczej ramiona (pomyśl o działających siłach, punktach podparcia dźwigni itp) - oś HT2 wcale nie jest dużo sztywniejsza niż kwadrat. Nie wierzę tym którzy zarzekają się że jest inaczej - też mi się kiedyś wydawało że mi się kwadrat gnie, a potem ten sam napęd założyłem do nowej ramy i okazało się że to się stary Peugeot giął ;-)Poza tym powiedz mi, na ile % prędkości / wydajności wyceniasz taką sztywność? Wątpię czy to będzie miało jakiekolwiek wymierne znaczenie w takim kolarstwie jakie uprawiamy ;-) Już prędzej waga sprzętu - nawet niewielkie różnice (1kg wagi roweru albo 0,5kg w oponach) czuje się na podjazdach.
Cytat: Waxmund w 14 Kwi 2014, 17:32To że Tobie akurat działało nie znaczy że w każdym ustawieniu to działa. Wilkowi np 9rz korba z 10rz łańcuchem działać nie chciała...Tak właśnie jest, to zależy tylko od konkretnych modeli korb i łańcuchów. W jednych działa, w innych nie, albo tego nie zauważyliśmy. U mnie kręcić to się kręciło normalnie, tyle że cykało głośniej, natomiast problemy były przy zmianie biegów z przodu, węższy łańcuch skakał po powierzchni tarczy i zazębiał z dużymi problemami, czasem parę martwych obrotów to wymagało, do tego sporo częściej niż zwykle spadał. Dlatego jeśli mamy taką możliwość - to najlepiej nie kombinować i kupować oryginalne zestawy, całość napędu pod jeden system, a nie robić hybrydy, bo te mogą, ale nie muszą działać.
To że Tobie akurat działało nie znaczy że w każdym ustawieniu to działa. Wilkowi np 9rz korba z 10rz łańcuchem działać nie chciała...