Autor Wątek: Pedały do wyprawowca, co wybrać?  (Przeczytany 8780 razy)

Offline Mężczyzna Madridista

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 27.04.2011
Pedały do wyprawowca, co wybrać?
« 14 Kwi 2014, 14:26 »
Cześć! :)

Obecnie w rowerze mam zamontowane pedały Accent Lithium i powiem szczerze, że spisywały się dobrze, jednak podczas zeszłorocznej wyprawie zużyły się, co to znaczy?
Przestały się kręcić, zaczęły strzelać/dzwonić - ogólnie hałasować.
Czasem nawet blokują się w taki sposób, że nie mogę pedałać..

W tej sytuacji muszę je zmienić i teraz pojawia się problem, bo nie wiem jakie wybrać.
Zastanawiam się czy jest sens kupować pedały SPD albo SPD z platformą do roweru wyprawowego? Nigdy nie jeździłem na SPD-kach, ale podejrzewam, że jest to opcja dużo wygodniejsza.
Co myślicie o SPD z platformą? Chciałbym, aby były mocne i długowieczne, a zarazem wygodne.
Możecie polecić jakieś modele?

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Jak dla mnie na wyprawę dużo lepsze platformy ;) Możesz jechać w dowolnych butach: klapkach, sandałach, adidasach... Przydaje się jak Ci przemokną buty ;)

Aktualnie mam platformy rodem z DH za ~50zł, i po ~15tys km dalej jeżdżą...
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Jak dla mnie na wyprawę dużo lepsze platformy ;) Możesz jechać w dowolnych butach: klapkach, sandałach, adidasach... Przydaje się jak Ci przemokną buty ;)

Aktualnie mam platformy rodem z DH za ~50zł, i po ~15tys km dalej jeżdżą...
Dlatego rozważam kwestię SPD z platformą, bo zawsze mogę założyć sandały, albo klapki i cisnąć na platformie. Kolejną sprawą jest to, że unikam deszczu jak ognia, nienawidzę go! Na wyprawę brałbym buty SPD, jakieś zwykłe adidasy albo tenisówki i sandały z redukcją na klapki i myślę, że byłoby dobrze :D. Jednak nie wiem jak się sprawują takie pedały, jaka jest ich realna żywotność :).

Offline Mężczyzna Popiel

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 01.06.2011
    • Amatorska Grupa Rowerowa Dzięcioły
Skoro jesteś zadowolony z obecnych pedałów to może próba reanimacji?
Mieć rower i nie mieć roweru to już dwa rowery.
Alien... trzeci pasażer na foteliku.

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
Miałem SPD z platformą i nigdy jej nie użyłem. Jak już to lepiej kupić takie nakładki plastikowe które się wpina w SPD.

Offline Mężczyzna laxigen

• Miasto: Bielsko-Biała
  • Na forum od: 23.04.2012
Dlatego rozważam kwestię SPD z platformą, bo zawsze mogę założyć sandały, albo klapki i cisnąć na platformie. Kolejną sprawą jest to, że unikam deszczu jak ognia, nienawidzę go! Na wyprawę brałbym buty SPD, jakieś zwykłe adidasy albo tenisówki i sandały z redukcją na klapki i myślę, że byłoby dobrze :D. Jednak nie wiem jak się sprawują takie pedały, jaka jest ich realna żywotność :).

Z racji tego, że na co dzień mam jeden rower używam takiego bajeru. Platforma z jednej strony, a spd z drugiej i uważam to za świetne rozwiązanie. Na początku trochę ciężko trafić na właściwą stronę, ale potem obracasz już automatycznie. Mnie spd interesowało głównie z powodu okolicznych gór i tego, że na wyprawach też celuje takie rejony. No a platformy wiadomo, że "do sklepu" lepsze.

Offline Mężczyzna gagarin

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 10.12.2010
Tak jak przedmówcy przerabiam już drugie pedały spd / platforma. I z platformy w zasadzie nie korzystam, bo mam trzy pary butów SPD :P Spd / platforma są lepsze od spd z nakładką plastikową pod tym względem, że pedał pod wpływem grawitacji zawsze ustawia się pionowo, blokiem do tyłu, co powoduje, że wpięcie jest intuicyjne i nie trzeba szukać bloku. Spd z wpinaną plastikową platformą ustawiają się platformą do dołu. Jeśli chcesz wpiąć się w blok, to jeszcze nie ma wielkiego problemu, ale żeby stanąć na platformie, trzeba obrócić ją 180 stopni stopą, co jest upierdliwe.
Co do modeli to miałem PD-M324 i jeden złapał delikatny luz, teraz mam PD-A530 i na razie zero problemów. PD-M324 mają wystające ząbki w platformie. Podeszwa z miękkiej gumy jaka jest w klapkach lepiej się tego trzyma, ale jak sobie walniesz w goleń to dziura do krwi :-[
Jeżdżę aby jeść.

Skoro jesteś zadowolony z obecnych pedałów to może próba reanimacji?
Raczej reanimacja nic tutaj nie pomoże, jedynie wymiana na taki sam model.

Miałem SPD z platformą i nigdy jej nie użyłem. Jak już to lepiej kupić takie nakładki plastikowe które się wpina w SPD.
Znając moje gwałtowne ruszanie z miejsca oraz ciężką nogę, wątpię, że plastikowe nakładki dadzą radę.. :(

Tak jak przedmówcy przerabiam już drugie pedały spd / platforma. I z platformy w zasadzie nie korzystam, bo mam trzy pary butów SPD :P Spd / platforma są lepsze od spd z nakładką plastikową pod tym względem, że pedał pod wpływem grawitacji zawsze ustawia się pionowo, blokiem do tyłu, co powoduje, że wpięcie jest intuicyjne i nie trzeba szukać bloku. Spd z wpinaną plastikową platformą ustawiają się platformą do dołu. Jeśli chcesz wpiąć się w blok, to jeszcze nie ma wielkiego problemu, ale żeby stanąć na platformie, trzeba obrócić ją 180 stopni stopą, co jest upierdliwe.
Co do modeli to miałem PD-M324 i jeden złapał delikatny luz, teraz mam PD-A530 i na razie zero problemów. PD-M324 mają wystające ząbki w platformie. Podeszwa z miękkiej gumy jaka jest w klapkach lepiej się tego trzyma, ale jak sobie walniesz w goleń to dziura do krwi :-[
Czyli Twoim zdaniem lepiej SPD od SPD z platformą, z tego względu, że częściej go używasz tak? Wystające ząbki to zdecydowanie bardzo praktyczna rzecz, sandały się nawet fajnie tego trzymają, jednak podczas zeszłorocznej wyprawy, zajechałem w ten sposób sandały (po prostu zrobiły się duże dziury) :(. Po ilu kilometrach złapał luz? Masa zawodnika też ma duże znaczenie na zużywanie pedałów, ile ważysz?

Z racji tego, że na co dzień mam jeden rower używam takiego bajeru. Platforma z jednej strony, a spd z drugiej i uważam to za świetne rozwiązanie. Na początku trochę ciężko trafić na właściwą stronę, ale potem obracasz już automatycznie. Mnie spd interesowało głównie z powodu okolicznych gór i tego, że na wyprawach też celuje takie rejony. No a platformy wiadomo, że "do sklepu" lepsze.
Też uważam, że to świetna sprawa! Nigdy nie jeździłem na SPD, ale słyszałem, że są dużym ułatwieniem w górzystym terenie. No i oczywiście fakt, że kolarstwo bazuje tylko na SPD o czymś świadczy, wyższe średnie prędkości i stabilność ruchu(albo się mylę?).

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
Znając moje gwałtowne ruszanie z miejsca oraz ciężką nogę, wątpię, że plastikowe nakładki dadzą radę.. :(
Dlatego kup sobie zwykłe gołe SPD np m520 albo M540 bo po tygodniu sam się będziesz dziwił jaki durnowaty wątek założyłeś.  :)

I nie kupuj M324 bo one standartowo łapią luzy których w praktyce nie da się usunąć.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Też uważam, że to świetna sprawa! Nigdy nie jeździłem na SPD, ale słyszałem, że są dużym ułatwieniem w górzystym terenie. No i oczywiście fakt, że kolarstwo bazuje tylko na SPD o czymś świadczy, wyższe średnie prędkości i stabilność ruchu(albo się mylę?).
Stabilność ruchu na pewno (choć w DH gdzie stabilność jest ważniejsza z racji podpórek czy innych wychyleń spdów się nie używa), ale nie ma co liczyć na to, że nagle szybciej zaczniesz jeździć ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
wyższe średnie prędkości i stabilność ruchu(albo się mylę?).
Prędkość akurat mam gdzieś, ale w SPD o wiele łatwiej mi utrzymać stałą kadencję, nie ma też ryzyka zsunięcia się buta z pedału np. przy przeskakującym łańcuchu. Poza tym wraz z przestawieniem się na SPD skończyły się moje problemy z bolącymi od jazdy na rowerze kolanami, dlatego używam ich na wszystkich wyprawach.

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
To czy brać SPD czy nie to dyskusja typu, czy chodzić po górach z kijami trekkingowymi czy nie. Zależy...

Po pierwsze, jeśli ktoś nie spróbował SPD to nie dostrzega oczywistych zalet i szuka wad tego rozwiązania, a spróbować naprawdę warto.

Po drugie, zależy gdzie. Jeśli zakładamy, że nasza wyprawa będzie biegła przez tereny ogólnie przejezdne to rowerem i zakładamy, że będziemy przede wszystkim jeździć to dla mnie SPD jest oczywistym wyborem. Dodajmy jeszcze, że nie panuje zima i można jeździć w ogólnie pojętych butach turystycznych.

Pedały TIME. Bo są mega proste konstrukcyjnie i nie ma się co popsuć. Do tego mają większą platformę co ma zalety przy całodziennym pedałowaniu w miększych butach. Wadą są słabo dostępne i droższe bloki, ale to rzadko się zmienia.

Buty turystyczne, np: http://www.cyklotur.com/buty-rowerowe/meskie/turystyczne/p,buty-spd-sh-mt34-niebieskie-shimano,280191.html?_pli=51d726
Mama jakieś stare z rzepem do sznurówek. Świetnie takie buty się sprawdzają podczas jazdy, spokojnie można zejść z roweru przespacerować się po mieście lub podprowadzić rower pod górę. Trzeba się tylko przyzwyczaić, że od czasu do czasu metalowe blotki o coś przytrą i to tyle. Ja podczas 1,5 miesięcznej wyprawy dojechałem do końca bloki w których jeździłem wcześniej z 3 lata. Dało się ich jeszcze używać, ale były już postrzępione i kupiłem nowe i to taki koszt. Wskoczyłem w tych butach na dwie górki wyszło pewnie kilkanaście kilometrów podprowadzania i sprowadzania gdzieś roweru. Pewnie nawet więcej ;)

Owszem to rozwiązanie nie pozwala jeździć w sandałach itp. Ja tego nie stosuję, bo cenię sobie, że but chroni mnie przed jakimiś uderzeniami, spadaniem z pedałów itp...

W ciepłe kraje zabrałbym dobrze wentylowanego buta MTB (by wyjść do sklepu starczy) i sandały. No chyba, że ktoś zakłada jakieś kilkugodzinne wycieczki bez roweru.

Po trzecie, Jadę w tym roku do Kirgistanu i tam się jednak zastanawiam nad platformami, muszę się jeszcze dowiedzieć ile na moim szlaku wyjdzie pchania roweru pod górę po bezdrożach i wielkich kamieniach. Jeśli dużo jest takiego mixtowego terenu to może jednak wezmę buty turystyczne i platformy. Może też kupię jakiś pancerny model z Shimano i nie wkręcę bloków, bo w końcu to buty do pedałowania, a zwykle są tańsze w zakupie niż jakiekolwiek niskie turystyki ;)

Ale się rozpisałem  :o Dało to coś komuś ;) No to skreślcie moje doświadczenia i dajcie swoje  8)

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
Owszem to rozwiązanie nie pozwala jeździć w sandałach itp.

Jak kupisz sandały SPD to pozwala, mam takie. I jeżeli sandały są zabudowane z przodu, to o uderzenia itp. nie ma co się obawiać.

Miałem SPD przez 2 lata, potem je zmieniłem na platformy i nie zauważyłem żadnej różnicy w jeździe. Natomiast zauważalna była niższa cena platform oraz zmniejszenie się problemów z kontuzjami kolan po przesiadce. Zapewne była to kwestia złego ustawienia bloków, ale sam fakt, że muszę z takowym ustawieniem kombinować jest dla mnie dobrym powodem, żeby do nich nie wracać ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum