Jak dla mnie na wyprawę dużo lepsze platformy Możesz jechać w dowolnych butach: klapkach, sandałach, adidasach... Przydaje się jak Ci przemokną buty Aktualnie mam platformy rodem z DH za ~50zł, i po ~15tys km dalej jeżdżą...
Dlatego rozważam kwestię SPD z platformą, bo zawsze mogę założyć sandały, albo klapki i cisnąć na platformie. Kolejną sprawą jest to, że unikam deszczu jak ognia, nienawidzę go! Na wyprawę brałbym buty SPD, jakieś zwykłe adidasy albo tenisówki i sandały z redukcją na klapki i myślę, że byłoby dobrze . Jednak nie wiem jak się sprawują takie pedały, jaka jest ich realna żywotność .
Skoro jesteś zadowolony z obecnych pedałów to może próba reanimacji?
Miałem SPD z platformą i nigdy jej nie użyłem. Jak już to lepiej kupić takie nakładki plastikowe które się wpina w SPD.
Tak jak przedmówcy przerabiam już drugie pedały spd / platforma. I z platformy w zasadzie nie korzystam, bo mam trzy pary butów SPD Spd / platforma są lepsze od spd z nakładką plastikową pod tym względem, że pedał pod wpływem grawitacji zawsze ustawia się pionowo, blokiem do tyłu, co powoduje, że wpięcie jest intuicyjne i nie trzeba szukać bloku. Spd z wpinaną plastikową platformą ustawiają się platformą do dołu. Jeśli chcesz wpiąć się w blok, to jeszcze nie ma wielkiego problemu, ale żeby stanąć na platformie, trzeba obrócić ją 180 stopni stopą, co jest upierdliwe.Co do modeli to miałem PD-M324 i jeden złapał delikatny luz, teraz mam PD-A530 i na razie zero problemów. PD-M324 mają wystające ząbki w platformie. Podeszwa z miękkiej gumy jaka jest w klapkach lepiej się tego trzyma, ale jak sobie walniesz w goleń to dziura do krwi
Z racji tego, że na co dzień mam jeden rower używam takiego bajeru. Platforma z jednej strony, a spd z drugiej i uważam to za świetne rozwiązanie. Na początku trochę ciężko trafić na właściwą stronę, ale potem obracasz już automatycznie. Mnie spd interesowało głównie z powodu okolicznych gór i tego, że na wyprawach też celuje takie rejony. No a platformy wiadomo, że "do sklepu" lepsze.
Cytat: menel w 14 Kwi 2014, 15:53Miałem SPD z platformą i nigdy jej nie użyłem. Jak już to lepiej kupić takie nakładki plastikowe które się wpina w SPD.Znając moje gwałtowne ruszanie z miejsca oraz ciężką nogę, wątpię, że plastikowe nakładki dadzą radę..
Też uważam, że to świetna sprawa! Nigdy nie jeździłem na SPD, ale słyszałem, że są dużym ułatwieniem w górzystym terenie. No i oczywiście fakt, że kolarstwo bazuje tylko na SPD o czymś świadczy, wyższe średnie prędkości i stabilność ruchu(albo się mylę?).
wyższe średnie prędkości i stabilność ruchu(albo się mylę?).
Owszem to rozwiązanie nie pozwala jeździć w sandałach itp.