Autor Wątek: Pedały do wyprawowca, co wybrać?  (Przeczytany 8781 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
Mimo upadku mi SPD bardzo przypasowalo. Jest to oczywiscie rozwiazanie konstrukcyjnie bardziej zawodne niz pedaly platformowe i zwykle buty (np. mialem zabawy z blokiem w jednym z butow, ktory sie notorycznie odkrecal) ale jazda w SPD jest zwyczajnie wygodniejsza. Nie sadze bym drugi raz pojechal na tego typu wyjazd z platformami.

Wysłane z mojego GOCLEVER TAB A73 przy użyciu Tapatalka

Offline Mężczyzna Madridista

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 27.04.2011
Reasumując, mam zamiar zakupić pedały SPD z platformą. Teraz pytanie do Was, macie doświadczenie z jakimiś pedałami tego typu? Ile kilometrów na nich zrobiliście? Ewentualnie, jakie problemy z nimi wystąpiły?  ;)

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
Czemu akurat SPD?

« Ostatnia zmiana: 17 Kwi 2014, 08:20 m.arek »

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Tańsze i większy wybór?

Wysłane z kradzionej Nokia 3210 przy użyciu telepatii.

Offline Mężczyzna Madridista

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 27.04.2011
Czemu akurat SPD?

Wysłane z mojego HTC Desire X przy użyciu Tapatalka

SPD + platforma, ponieważ chcę jeździć w SPD i mieć możliwość założyć klapki/sandały i cisnąć w nich na platformie. Po mieście też nie widzi mi się jazda w SPD.

Offline Mężczyzna m.arek

A crank, time i inne wynalazki?

« Ostatnia zmiana: 17 Kwi 2014, 08:20 m.arek »

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
A dlaczego te, podaj jakieś korzyści tych systemów?
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna voit

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 11.02.2012
Reasumując, mam zamiar zakupić pedały SPD z platformą. Teraz pytanie do Was, macie doświadczenie z jakimiś pedałami tego typu? Ile kilometrów na nich zrobiliście? Ewentualnie, jakie problemy z nimi wystąpiły?  ;)

W dwóch rowerach mam  takie pedały.

http://www.decathlon.pl/peday-dwufunkcyjne-spd-id_8173126.html

Łacznie przejechałem około 5-6 tysięcy, żadnych problemów.

Offline Mężczyzna m.arek

Mariusz, używam pedałów Crank, bo wyczytałem że mają największe luzy boczne i przez to nie rozwalają kolan. Kiedyś ciągle bolały mnie kolana, więc dla mnie to był priorytet. Minusem ponoć jest brak jakiejkolwiek regulacji, ale nie jeździłem na żadnym innym systemie, więc nie mam porównania (i nie wiem co tracę ;) )
Sam z ciekawości szukam opinii na temat tych trzech systemów, ale od osób które to testowały.

Offline Mężczyzna gagarin

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 10.12.2010
wyczytałem że mają największe luzy boczne i przez to nie rozwalają kolan

A tak z ciekawości, co oznaczają te "luzy boczne". Czy chodzi o możliwość  przesuwania buda wzdłuż osi pedału czy większego wychylenia pięty czy jak?
Jeżdżę aby jeść.

Offline Mężczyzna laxigen

• Miasto: Bielsko-Biała
  • Na forum od: 23.04.2012
Mam od jakichś 3 lat coś takiego:

http://www.dobrerowery.pl/pedaly-spd-exustar-e-pm812

Jak mi sprzedawca rzucił nazwą Exustar, to nie wiedziałem co to, ale podobno montują to w rowerach  Kross czy czymś takim. Ciężko mi powiedzieć ile przez ten czas zrobiłem km w samym SPD (myślę, że  z 4-5 tys. powinno się nazbierać), ale póki co jest w porządku. Tyle co mi się śrubka z tej czarnej osłony wykręciła, ale to drobiazg. Kompatybilne są ze standardowym blokami.

Krótko mówiąc wziąłbym jeszcze raz, bo normalnie są trochę tańsze od shimano, a za tą cenę co masz w linku, to z pocałowaniem ręki.

edit: teraz zauważyłem, że w tym sklepie są niedostępne. Może gdzieś jeszcze znajdziesz.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
Reasumując, mam zamiar zakupić pedały SPD z platformą. Teraz pytanie do Was, macie doświadczenie z jakimiś pedałami tego typu?
Ja co prawda używam od chyba dwóch lat SPD (i, wyjąwszy czysto techniczne problemy) nie rezygnuję z nich wcale. Z kolanami problemów nie mam, nie przewróciłem się ani razu.

Niemniej jednak, na pierwszą wyprawę, gdy nie byłem pewien, jak się kolana spiszą, kupiłem plastikowe nakładki na SPD - w razie potrzeby można je założyć i wykorzystać jako normalne platformy. Nie wiem nic o ich wytrzymałości - jechałem w nich zaledwie kilka kilometrów w ramach testu - ale może warto się zainteresować taką opcją.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna m.arek

gagarin, SPD wypinają się ponoć przy ruchu pięty o 10 stopni, Cranki - jeden blok przy 15 stopniach, drugi blok przy 20 stopniach

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
Nie narzekam na zakres ruchu w SPD, jest duzo wiekszy niz jakikolwiek zakres ustawienia stopy ktory nadawalby sie do wygodnego pedalowania. Poza tym, przeciez mozna ustawic sobie bloki "na krzywo", jak komus pasuje.

Plusem Cranka sa 4 miejsca wpiecia bloku w pedal, zamiast 2 w shimano.

20 stopni? To sie az prosi o wypadek przy parkowaniu ;) I czemu jeden 15, a drugi 20?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum