Autor Wątek: Pedały do wyprawowca, co wybrać?  (Przeczytany 8784 razy)

Offline Mężczyzna gagarin

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 10.12.2010
Nie wiem. Może jest w tym jakaś racja, ale mi się nie wydaje żeby kąt wypięcia miał wpływ na ból kolan. Jak dla mnie te 10 stopni w SPD to już jest wystarczająco dużo luzu. 20 stopni to już jest nienaturalne wygięcie nogi i w czasie pedałowania stopa nie pracuje aż w tym zakresie.
Poprawne ustawienie bloków jest bardzo ważne, ale tu bardziej chodzi o przód-tył i lewo-prawo. Jakoś w te zdrowotne zalety Crank'ów nie wierzę.
Jeżdżę aby jeść.

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
Z tego co widzę są dwa parametry - tzw. float, czyli zakres rotacji podczas pedałowania (6stopni zarówno dla SPD jak i dla Cranków) oraz kąt wypięcia. Dla kolan ważny jest tylko ten pierwszy, chyba że wypięcie wymaga wyłamania sobie nogi w kostce ;)

Pedały TIME ATAC mają jeszcze float lewo-prawo (6mm), który też może wydaje się sensowny.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
W praktyce właśnie system Time zapewnia największą swobodę buta wpiętego w blok.
W zasadzie nawet w SPD, luz jak dla mnie jest wystarczający.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
Plusem Cranka sa 4 miejsca wpiecia bloku w pedal, zamiast 2 w shimano.
Bez przesady, to jest bajer a nie plus.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
W taki sposób można zanegować dowolne usprawnienie .  ::)

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
Bajer toto nie jest. Ubijaki zostały stworzone do jazdy w trudnym terenie. Łatwiej się wpiąć niż w SPD, jeśli jeszcze dojdzie błoto to różnica jest już ewidentna.  Natomiast mają one też swoje wady. Tanie modele są mało trwałe, a wyższe koszmarnie drogie i też nie powalają trwałością. Shimanowskie SPD są w zasadzie nieśmiertelne.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
To nie jest tak, że w Crankach jeden blok ma 15 a drugi 20. >:( Są do wyboru te dwa kąty wypiecia i zależą one od tego jak przykręcimy bloki do butów. W jednym ustawieniu mają po 15, a jak zamienimy je prawy-lewy but to kąt się zienia, ale zawsze jest równy dla dwóch stóp. :P

Też się zastanawiam nad crankami ale mnie trochę odrzuca taka mała powierzchnia styku z butem. Do dłuższych jazd taki punktowy nacisk w połączeniu z dość miękkimi butami (bo takie raczej do turystyki się wybiera) może być nieprzyjemny. Ale to tylko moje podejrzenia. Nie bez powodu na długie trasy szosowe poleca się bloki i pedały typowo szosowe- blok większy itd...

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
Bajer toto nie jest. Ubijaki zostały stworzone do jazdy w trudnym terenie.
W kontekście roweru wyprawowego i z mojej perspektywy jest to tylko bajer.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
Też się zastanawiam nad crankami ale mnie trochę odrzuca taka mała powierzchnia styku z butem.

Okazało się, że nawet na co mniejszych SPDach (M520) czuję wygięcie podeszwy... Ale są też i takie cranki:

http://www.chainreactioncycles.com/ie/en/crank-brothers-candy-2-mtb-pedals/rp-prod53252

http://www.chainreactioncycles.com/ie/en/crank-brothers-mallet-1-mtb-pedals/rp-prod68951

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
No są, ale to już takiej jest kupić TIME ATAC. Szczególnie, że jak już wyżej wspomniano dają największy luz wpiętego buta. Moim zdaniem do turystyki idealne. Nie jeździłem na innych, ale ta platforma mnie przekonuje. Jak już ktoś wspomina o błocie... to tez problemów nie ma.

Nie wiem czemu w Polsce są tak mało popularne (dostępność pedałów i bloków).

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
Z tego co wiem nigdzie nie sa zbyt popularne ;-) Rozgladam sie i widze ze kosztuja tyle co cranki, czyli 2x tego co shimano...

Offline Mężczyzna anghan

• Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
Hmm, no jak kupowałem 8 lat temu to były dwukrotnie tańsze ;) No cóż widać rynek zweryfikował ceny. Ja bym pewnie i tak kupił TIME po raz drugi. Są ciężkie, ale za to duże i solidne. No cóż, ja nigdy nie jeździłem w Shimano, bo artykuł w jakimś Magazynie Rowerowym przekonał mnie do TIME jako pedałów dla bardziej zaawansowanych (to nie o mnie) z większym kątem wypięcia, ale za to z luzem roboczym zdrowszym dla kolan.

Znajomi mają jakieś zatrzaski Authora i też sobie bardzo chwalą. Tak mi się coś wydaje, że każdy musi kupić coś co mu zabłyszczy i sam przetestować. A może się po prostu spodobają. Wydaje mi się tylko, że do turystyki większa platforma jest przydatna, bo but zwykle mięki sznurowany to niefajnie jak przez kilka godzin mały pręt się wbija.

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
To nie jest tak, że w Crankach jeden blok ma 15 a drugi 20. >:( Są do wyboru te dwa kąty wypiecia i zależą one od tego jak przykręcimy bloki do butów. W jednym ustawieniu mają po 15, a jak zamienimy je prawy-lewy but to kąt się zienia, ale zawsze jest równy dla dwóch stóp. :P
Można jaśniej ?

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
Naturalnie.
Popatrz uważnie:

Lewy blok ma nabite kropki, by było wiadomo, który to który. Jeśli przypatrzysz się uważnie, wypustki, które łapią pręty pedała nie są symetryczne.
I teraz tak:
-jeśli przykręcisz blok ten z kropkami do prawego buta, a drugi do lewego masz 20 st wypięcia,
-jeśli przykręcisz kropkowany do lewego to masz 15 st.
:)

Też się zastanawiam nad crankami ale mnie trochę odrzuca taka mała powierzchnia styku z butem.

Okazało się, że nawet na co mniejszych SPDach (M520) czuję wygięcie podeszwy...
Mnie na SPD całkiem, całkiem jest. Teraz i tak mam karbonową podeszwę, ale wcześniej miałem gumową i było całkiem spoko...

Offline Pumpernikiel

• Na forum od: 01.05.2010
Reasumując, mam zamiar zakupić pedały SPD z platformą. Teraz pytanie do Was, macie doświadczenie z jakimiś pedałami tego typu? Ile kilometrów na nich zrobiliście? Ewentualnie, jakie problemy z nimi wystąpiły?  ;)

W dwóch rowerach mam  takie pedały.

http://www.decathlon.pl/peday-dwufunkcyjne-spd-id_8173126.html

Łacznie przejechałem około 5-6 tysięcy, żadnych problemów.

Kupiłem coś takiego pod marką xlc.
Na razie mają dopiero kilka kilometrów ale już mogę powiedzieć że miałem z nimi problemy.
Podczas pierwszego wyjazdu zauważyłem że mają bardzo ograniczony luz na boki, przez co trochę załatwiły mi kolano, w shimanowskich pd - 520 nigdy nie miąłem problemu. Porównałem jedne i drugie i w xlc wycięcie w ruchomym elemencie który trzyma blok ma mniejszy promień. Pomogło delikatne szlifowanie dremelkiem pedały nabrały luzu i działają poprawnie pierwsze testy przebiegły pomyślnie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum