Autor Wątek: Korby Shimano - którą wybrać?  (Przeczytany 2027 razy)

Offline Mężczyzna Madridista

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 27.04.2011
Korby Shimano - którą wybrać?
« 15 Kwi 2014, 06:17 »
Cześć! ;)

Wczoraj zabrałem się za bardzo dokładne czyszczenie ramy i korby, a w efekcie odkryłem, że korba powoli kończy swój żywot.. A może się mylę i można na niej przejechać jeszcze sporo kilometrów? :P https://plus.google.com/photos/101016837463903841107/albums/6002319318155009393

A teraz do sedna, modeli shimanowskich jest mnóstwo, jednak czym one się tak naprawdę różnią?
Muszę się, na któryś zdecydować, jednak nie wiem czy jest sens dopłacać/oszczędzać.. Na korbie umieszczonej w linku powyżej zrobiłem ponad 12400km, dużo/mało?

SHIMANO: w zakresie 48x36x26
- FC-T551(320zł, do napędów 10-rzędowych)
- FC-M590(239zł. do napędów 9 rzędowych)
- FC-M591(269zł, do napędów 9-rzędowych)
- FC-M610 (294zł, do napędów 10-rzędowych)
- FC-T611(333zł, do napędów 10-rzędowych)
- FC-T671 (471zł, do napędów 10-rzędowych)
- FC-T780 (569zł, do napędów 10-rzędowych)
- FC-T781(575zł, do napędów 10-rzędowych)

Jak widać większość jest dedykowana na 10-rzędowe łańcuchy.. A ja posiadam 9-rzędowy łańcuch :(. Jednak kilka osób napisało mi, że nie ma najmniejszych problemu z tolerancją 9 rzędowego łańcucha na korbie dedykowanej na 10-rzędowy. W takim razie jeden problem z głowy. A co w ogóle oznacza literka "T" i "M" przy poszczególnych nazwach modeli? Macie jakiś pomysł?

Ja osobiście widzę tylko 2 różnicę pomiędzy tymi korbami:
- waga
- cena

Proszę, napiszcie czy używacie, któryś z wymienionych modeli(jeśli tak, to jaki dystans na nim zrobiliście i jakie są wasze odczucia?)

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
Odp: Korby Shimano - którą wybrać?
« 15 Kwi 2014, 09:16 »
Dzięki za poranne poprawienie nastroju. W cenie twojej najtańszej korby wymieniam cały napęd.
Ale ja mam stare dobre 8   :)

Offline Mężczyzna sebekfireman

• Miasto: Trzemeszno k/Gniezna
  • Na forum od: 09.03.2011
    • http://www.rowersebek.xt.pl
« 15 Kwi 2014, 09:23 »
Zębatki przy korbie nie wyglądają jeszcze aż tak źle. 12 tys km na stalowe tarcze to w sumie mały przebieg - u mnie zazwyczaj na zajechanie stalowych tarcz potrzebuję 3 zestawy kaseta + łańcuch. Jak nie chcesz zmieniać korby to wymieniłbym tylko łańcuch i kasetę - jak łańcuch się przyjmie na tej korbie (a powinien) to wytrzyma do końca swojego żywota.

« 15 Kwi 2014, 13:06 »
Dzięki za poranne poprawienie nastroju. W cenie twojej najtańszej korby wymieniam cały napęd.
Ale ja mam stare dobre 8   :)
Mi podczas zakupów nie jest tak do śmiechu.. Aczkolwiek cieszę się kiedy wszystko płynnie pracuje  :P
Zębatki przy korbie nie wyglądają jeszcze aż tak źle. 12 tys km na stalowe tarcze to w sumie mały przebieg - u mnie zazwyczaj na zajechanie stalowych tarcz potrzebuję 3 zestawy kaseta + łańcuch. Jak nie chcesz zmieniać korby to wymieniłbym tylko łańcuch i kasetę - jak łańcuch się przyjmie na tej korbie (a powinien) to wytrzyma do końca swojego żywota.

Więc ile kilometrów kręcisz na jednej korbie? Wolę zmienić korbę, jeśli ma ona negatywnie wpłynąć na łańcuch i pracę całego napędu. Kolejna sprawa to fakt, że przy mocniejszym depnięciu(podjazd, jazda na wyższych przełożeniach) łańcuch mi przeskakuje,  już nie raz miałem przez to nieprzyjemne sytuacje :(. To zbyt niebezpieczne.. Najmniejsza zębatka jest w najlepszym stanie, bo rzadko z niej korzystam, tylko podczas bardzo ostrych podjazdów, więc mniej więcej 10% przejechałem na niej.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 15 Kwi 2014, 13:16 »
Kup kasetę i łańcuch, jak dalej będzie przeskakiwać, tzn że korbę też musisz wymienić. Ew korbę kup od razu, i będziesz miał jak zajedziesz starą.
Korba zwykle starcza na zajechanie ~2 kaset, te 20tys powinna zrobić (bardzo, bardzo przybliżony szacunek, bo zależy od jakości zębatek, i ile na jakich jeździsz. Możliwe że wystarczy, że wymienisz najczęściej używaną zębatkę, a nie całą korbę).

Czym się różnią poszczególne korby? Czytaj opis, przeglądaj katalogi...
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 15 Kwi 2014, 14:09 »
możesz też kupić najtańszą korbę alivio na kwadrat z wymiennymi zębatkami, zębatki przełożyć i cieszyć się o połowę zmniejszonym kosztem. Alivio i Deore mają stalowe zębatki o tym samym rozstawie, więc różnicy nie będzie.
Pewien absurd polega na tym, że komplet zębatek jest droższy od korby.
np http://www.bikestacja.pl/pl/korba-shimano-alivio-fc-m431-48t-kwadrat-czarna.html

My home is where my bike is.

« 15 Kwi 2014, 15:33 »
Kup kasetę i łańcuch, jak dalej będzie przeskakiwać, tzn że korbę też musisz wymienić. Ew korbę kup od razu, i będziesz miał jak zajedziesz starą.
Korba zwykle starcza na zajechanie ~2 kaset, te 20tys powinna zrobić (bardzo, bardzo przybliżony szacunek, bo zależy od jakości zębatek, i ile na jakich jeździsz. Możliwe że wystarczy, że wymienisz najczęściej używaną zębatkę, a nie całą korbę).

Mam czytać opisy? I czego się z nich dowiem? Wszędzie mydlą oczy odpowiednią bajerką zawartą w tekście.. Mi chodzi o to, jakie są różnice w kwesti wykonania i wytrzymałości. Pytam Was, bo być może jeździcie lub jeździliśmy, na któreś z tych korb i możecie wypowiedzieć się na ich temat.

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 15 Kwi 2014, 15:42 »
Jezdze na M422 i doswiadczylem M620 na rowerze zony. Oprocz wagi i wygladu nie ma znaczacych roznic. Oba kreca sie w dobra strone  ;)

O ile sie nie scigasz albo liczysz gramy, korba to jeden z mniej znaczacych komponentow w rowerze.

Osobiscie wzialbym najtansza wersje z aluminiowymi tarczami. Nie zajezdzaja sie jakos specjalnie szybciej niz stalowe, a zysk na masie spory. No tak, ale ja troche licze gramy :-)

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
« 15 Kwi 2014, 23:06 »
Czym droższa tym mniej wytrzymała bo ma więcej zębatek aluminiowych :P

« 15 Kwi 2014, 23:21 »
Czyli bez stresu brać FC-M590 ? :) Dodam, że obecna(FC-M590) wytrzymała 12400km i jest w kiepskim stanie.

Offline Mężczyzna sebekfireman

• Miasto: Trzemeszno k/Gniezna
  • Na forum od: 09.03.2011
    • http://www.rowersebek.xt.pl
« 16 Kwi 2014, 07:56 »
Więc ile kilometrów kręcisz na jednej korbie? Wolę zmienić korbę, jeśli ma ona negatywnie wpłynąć na łańcuch i pracę całego napędu. Kolejna sprawa to fakt, że przy mocniejszym depnięciu(podjazd, jazda na wyższych przełożeniach) łańcuch mi przeskakuje,  już nie raz miałem przez to nieprzyjemne sytuacje :(. To zbyt niebezpieczne.. Najmniejsza zębatka jest w najlepszym stanie, bo rzadko z niej korzystam, tylko podczas bardzo ostrych podjazdów, więc mniej więcej 10% przejechałem na niej.

Na jednym zestawie stalowych zębatek robię około 25000 km. To że Ci przeskakuje przy mocniejszym depnięciu to najprawdopodobniej wina zużytego łańcucha i kasety bo zębatki w Twojej "zużytej" korbie wyglądają wg mnie całkiem dobrze. U mnie zużyte zębatki wyglądają tak

w tym przypadku zębatka 42 jeszcze przyjmowała nowy łańcuch, natomiast na zębatce średniej (32) nowy łańcuch już przeskakiwał

Co do trwałości korb to mam podobne zdanie do Symfoniana ;)
« Ostatnia zmiana: 16 Kwi 2014, 08:02 sebekfireman »

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
« 16 Kwi 2014, 08:50 »
Czyli bez stresu brać FC-M590 ? :) Dodam, że obecna(FC-M590) wytrzymała 12400km i jest w kiepskim stanie.

M590 ma aluminiową największą tarczę, w swojej nie wiem jak wyłamałem 1ząb, jakby była stalowa to by pewnie się nie wyłamał.
Po za tym łożyska do HII są mało wytrzymałe. Jak chcesz wytrzymałą korbę to weź jakąś korbę Alivio na kwadrat/octalink. Chyba że Ci zależy na wadze to wtedy HII

« 16 Kwi 2014, 17:50 »

sebekfireman Zrobiłem przed chwilą nowe zdjęcia z nadzieją, że będzie lepiej widać ich zużycie. W mojej korbie są dwie zębatki stalowe(26 i 36) i jedna aluminiowa(48). Na "płaskim" używam tylko 48, nawet przy ruszaniu z miejsca, natomiast 36 i 26 na podjazdach.

Chętnie bym tak spróbował, ale niestety nie mam takiej możliwości na razie.. Przed zimą rozkręciłem swojego wyprawowca na części pierwsze i teraz mam w planach podjąć się samodzielnego złożenia go jednak muszę skompletować sprzęt żeby móc zacząć. W dodatku muszę kupić widelec(bo się wygiął), pedały(bo się popsuły), linki(bo w niektórych mam końcówki postrzępione i w ogóle chcę świeże żeby łatwiej się regulowało przerzutki i hamulce), pancerze(bo pewnie zasyfione w środku), kasetę i łańcuch.. Nie wiem czy jest sens wymieniać tylko jedną zębatkę(w moim przypadku 48), bo to koszt 80zł.

możesz też kupić najtańszą korbę alivio na kwadrat z wymiennymi zębatkami, zębatki przełożyć i cieszyć się o połowę zmniejszonym kosztem. Alivio i Deore mają stalowe zębatki o tym samym rozstawie, więc różnicy nie będzie.
Pewien absurd polega na tym, że komplet zębatek jest droższy od korby.
np http://www.bikestacja.pl/pl/korba-shimano-alivio-fc-m431-48t-kwadrat-czarna.html
To znowu koszt 130zł - słaba opcja, a nowa korba 240zł i wszystko świeże! :D

Jezdze na M422 i doswiadczylem M620 na rowerze zony. Oprocz wagi i wygladu nie ma znaczacych roznic. Oba kreca sie w dobra strone  ;)

O ile sie nie scigasz albo liczysz gramy, korba to jeden z mniej znaczacych komponentow w rowerze.

Osobiscie wzialbym najtansza wersje z aluminiowymi tarczami. Nie zajezdzaja sie jakos specjalnie szybciej niz stalowe, a zysk na masie spory. No tak, ale ja troche licze gramy :-)
Właściwie nie zależy mi na tym, aby mój wyprawowiec był ultra lekki, ale czasem lubię na lekko zapierniczać po okolicy, więc im lżejszy tym lepiej się lata  :P. Jednak zależy mi na tym, żeby korba była sztywna, gdzieś czytałem, że im wyższy model tym sztywniejsza jest całość. Jak patrzę na swoją zębatkę 48(aluminiową) i 26(stalową) to stwierdzam, że 48 jest mniej zajechana niż 26.. A przypominam, że jeździłem na 48z przez 70% całkowitego dystansu. W dodatku 48z stal jest znacznie lżejsza niż 26z alu :D.

Symfonian Nie mogę się z tym zgodzić  :D
+ zarysowane zębatki aluminiowe są bardziej estetyczne od stalowych, bo nie nachodzi na nie nalot korozji  :P

Na jednym zestawie stalowych zębatek robię około 25000 km. To że Ci przeskakuje przy mocniejszym depnięciu to najprawdopodobniej wina zużytego łańcucha i kasety bo zębatki w Twojej "zużytej" korbie wyglądają wg mnie całkiem dobrze. U mnie zużyte zębatki wyglądają tak

w tym przypadku zębatka 42 jeszcze przyjmowała nowy łańcuch, natomiast na zębatce średniej (32) nowy łańcuch już przeskakiwał

Co do trwałości korb to mam podobne zdanie do Symfoniana ;)
No i Twoje zębatki są ewidentnie zajechane na maksa  :D, dlatego nie sądzę, że przeskakiwanie łańcucha to wina korby..

M590 ma aluminiową największą tarczę, w swojej nie wiem jak wyłamałem 1ząb, jakby była stalowa to by pewnie się nie wyłamał.
Po za tym łożyska do HII są mało wytrzymałe. Jak chcesz wytrzymałą korbę to weź jakąś korbę Alivio na kwadrat/octalink. Chyba że Ci zależy na wadze to wtedy HII

Wiem, zorientowałem się dzisiaj jak wykręciłem z korby dwie zębatki(48 i 26) w celu dokładniejszego wyszorowania. Korby na kwadrat są bardziej wytrzymałe od korb z suportem Hollowtech II? A jak z ich konserwacją/wymianą/regulacją?

STAN ZĘBATEK

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 16 Kwi 2014, 17:54 »
możesz też kupić najtańszą korbę alivio na kwadrat z wymiennymi zębatkami, zębatki przełożyć i cieszyć się o połowę zmniejszonym kosztem.
110 zł za to żeby mieć świeże ramiona korby?
Widzę, że jedziesz z opcją "koszty nie grają roli"

« 16 Kwi 2014, 18:02 »
możesz też kupić najtańszą korbę alivio na kwadrat z wymiennymi zębatkami, zębatki przełożyć i cieszyć się o połowę zmniejszonym kosztem.
110 zł za to żeby mieć świeże ramiona korby?
Widzę, że jedziesz z opcją "koszty nie grają roli"
A suport? ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum