Autor Wątek: Poznań - pomysły wycieczek na 1 dzień  (Przeczytany 2850 razy)

Offline tobiasz

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.06.2006
Poznań - pomysły wycieczek na 1 dzień
« 11 Maj 2009, 13:49 »
jako, że znudziła mi się jazda tak po prostu przed siebie zbieram pomysły na jedno dniowe wyjazdy w okolicach Poznania.

Jak ktoś coś wie, ktoś ma jakiś pomysł, niech pisze.

suo

• Gość
« 17 Lip 2009, 14:37 »
w zeszłych latach ze znajomymi często robiliśmy trasę:

Poznań -> Puszczykowo (wiadomo najlepsze lody na świecie;) ) -> -> Śrem -> Kórnik ->rogalinek ->Poznań(powrót np. przez Wiórek i starołenkę)

ciut ponad 100 km wychodzi

+ wszystkie urozmaicenia w stylu kompieli, w którymś z jezior w WuPeeNie itp ;)

polecam

greg

• Gość
« 18 Lip 2009, 22:41 »
Puszczykowo - fajny kierunek zwłaszcza że można tam dojechać drogami rowerowymi no może nie w stu procentach, ale w większości.

Bardzo ciekawe miejsce które jakiś czas temu odwiedziłem, to Jaracz - młyn - niedalego drogi na Piłę. Jest tam urządzone muzeum młynarstwa wodnego, można też zorganizować ognisko, można też upiec chleb (to już pewnie w grupach). Ogólnie bardzo ładne miejsce.

Innym ciekawym celem wycieczek to Szlak Drewnianych Kościołów wokół Puszczy Zielonki. Mam świadomość, że nie każdego może interesować ciągłe zwiedzanie kościołów (nie wiele innych zabytków przetrwało na prowincji) to jednak samo dojechanie, okolice są bardzo przyjemne. Przeszkodą mogą być zbyt cieńkie opony w rowerze.
Jeśli jeszcze trochę będzie ciepło polecam do kąpieli jez Kołatkowskie w Tucznie lub Miejskie na Florydzie  - tej pod Poznaniem  :D Czysta woda.
Kolejną wycieczką może być przejazd asfaltową drogą przez poligon w Biedrusku, która to jest otwarta w niedzielę dla rowerów. Można tam spotkać ruiny kościółka -te same które widzimy w pierwszych scenach filmu Ogniem Mieczem, jak również fortyfikacje dzielnie zdobywane przez czterech pancernych. Droga ta jest zamknięta dla samochodów. Nie polecam powrotu drogą Biedrusko - Poznań gdyż od czasu wymiany nawierzchni na lepszą, kierowcom myli się ona z autostradą, przez co jest ona bardzo niebezpieczna.
W ramach biegu na orientację polecam odnalezienie zapory wodnej na jeziorze Kowalskim koło Biskupic. Mało kto o niej wie a jak na wielkopolskie warunki jest całkiem konkretna.
W tych okolicach można również zaliczyć muzeum łowiectwa w Uzarzewie - do Uzarzewa można się dostać wytyczonym szlakiem rowerowym z Poznania - jednym z pierwszych.
Na koniec dodam, że ma ruszyć budowa kładki rowerowej przez Wartę w okolicach Czerwonaka - może ona uprzyjemnić przejazd do wielu ładnych okolic i sama w sobie może być jakąś atrakcją.

Offline Kobieta magfa

• Miasto: Poznań, najlepsza dzielnica
  • Na forum od: 14.07.2009
« 24 Lut 2010, 21:13 »
Polecam także za Gregiem okolice jeziora Kowalskiego...szczególnie obfitość "stylów architektury polskiej" zapiera tam mi dech :wink: w piersiach.

Można także objechać Puszczę Zielonkę od strony dalszej od Poznania: rozpocząć np w Pobiedziskach (Promnie czy Letnisku) - dla POznaniaków dojazd tam PKP , a następnie wybrać sobie jakąś drogę w okolicach Kiszkowa i dalej na Sławę i Skoki. Powrót w zależności od kondycji z któregoś miejsca na trasie kolejowej Poznań - Wągrowiec. Drogi i gruntowe i szosowe, a ruch momentami tylko minimalny. Do tego lasy, wzgórza i całkiem urokliwa wieś. Na tyle blisko, że można wracać rowerem prze Kicin do Poznania, albo gdy ciepło, dojechać na kąpiel w jeziorach koło Skoków.
"Iwo [18:50]:   to się nazywa dorosłość
Księgowy [18:53]:   że się odechciewa?
yoshko [18:55]:   tak, masz wybór, i najprostsze jest nicnierobienie :)"

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
« 27 Lut 2010, 23:22 »
Na początek proponuję jazdę szlakami rowerowymi, które wychodzą z Poznania:
http://www.turystyka-wielkopolska.pl/database/files/szlaki_rowerowe.pdf
A od siebie polecam Sierakowski Park Krajobrazowy oraz okolice Międzychodu.

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Offline wasylq

• Miasto: Poznań/Piszczac
  • Na forum od: 16.11.2009
« 11 Cze 2010, 00:04 »
Korzystając z ładnej pogody postanowiłem wybrać się ze znajomymi na wycieczkę do Promna. Park ten znajduje się w niewielkiej odległości od Poznania (ok. 25 km). Postanowiliśmy pojechać trochę dłuższą droga i w sumie trasa wycieczki wyszła nieco ponad 100 km.
O ile rzeźba młodoglacjalna jaka znajduje się na tym terenie umożliwia zróżnicowaną jazdę i podziwianie fajnych widoków, to oznakowanie szlaków rowerowych jest bardzo kiepskie. Osobom, które chciałyby się tam wybrać polecam zabranie dobrej mapki parku i niekoniecznie poruszanie się po nim przy wykorzystaniu nieoznakowanych szlaków.

Promno zdjęcie wykonane przy użyciu telefonu, więc jakość nie najlepsza.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 12 Cze 2010, 19:09 »
Przy użyciu telefonu?! To zdjęcie jest świetne! Skąd te podmorskie kolory?! :o
PS. No dobra, widzę, że u góry po prawej jest prześwietlone, ale mam to gdzieś - ono mnie zachwyca! :)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 17.08.2009
« 13 Cze 2010, 23:37 »
Bardzo lubię okolice Promna:) A to miejsce tez  gdzieś mam na zdjęciu...Co prawda nie takie magicznie niebieskie;)
Co do oznakowania, jak tam jeździmy, to praktycznie rezygnujemy ze znaczków na drzewach i brykamy jak nam się uwidzi.
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline m4rc1n05

• Miasto: Ostróda/Poznań
  • Na forum od: 29.01.2011
« 12 Lut 2011, 19:45 »
jakby ktos byl chetny do przejechania sie ze mna rowerem po wszystkich poznanskich fortach to niech da znac :wink:

Offline Mężczyzna Pustelnik

• Na forum od: 13.03.2010
« 14 Lut 2011, 08:50 »
A masz może mapkę fortów, chociaż orientacyjną, bo mam niezbyt szerokie opony i muszę sprawdzić czy nie ma całkiem miękkich dróg.
Ach, każdy rowerzysta zwykł, o grację dbać i styl. I aby linię mieć i szyk, przemierza setki gmin.
Rozkoszny życia jego tryb i piękny szprychy błysk. A kiedy wita długi zjazd, rozjaśnia mu się pysk.

Offline m4rc1n05

• Miasto: Ostróda/Poznań
  • Na forum od: 29.01.2011

Tagi: wielkopolskie 

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum