Autor Wątek: Centralny Szlak Rowerowy Roztocza czy ktoś jechał  (Przeczytany 703 razy)

Offline Mężczyzna karloss

• Miasto: Kielce
  • Na forum od: 03.09.2012
Zamierzam przejechać Centralny Szlak Rowerowy Roztocza od strony Hrebennego.
Przypuszczam, iż lepiej zacząć z tej strony, co by później mieć łatwiejszy powrót do domu.
Zatem pytanie do Was drogie koleżanki i koledzy czy ktoś z Was podróżował w tamte strony i mógłby pomóc.
Problem głównie tkwi w dotarciu pociągiem/autobusem do przejścia w Hrebennem. Stacji kolejowej raczej z tego co widzę na przejściu nie ma. Zostaje autobus.
Wyruszam z Kielc, prosiłbym o poradę jeśli macie jakieś ciekawe rozwiązanie.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Masz pociąg do Zamościa, stamtąd do Hrebennego pół dnia jazdy.

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
Zależy w jakim terminie planujesz wyjazd, jeżeli będzie to weekend majowy to prawdopodobnie jak co roku jest szynobus Lublin-Bełżec i 20km rowerkiem na południe i jesteś w Hrebennem, dotyczy ten przejazd również w okresie wakacyjnym, natomiast w pozostałym roku szynobus jeździ tylko do Zamościa (2011 roku korzystałem z przejazdu szynobusem do Bełżca i byc może będziesz się musiał nastawic na ekstremalny przejazd w tym okresie, ponieważ jest dużo chętnych na jazdę rowerkiem po Roztoczu, wtedy naliczyłem ok 100 rowerów). Jeżeli będziesz miał zapytania to w miarę możliwości odpowiem

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Dzięki za sugestie. Nie wiem jak z drogą z Zamościa do Hrebennego jeśli chodzi o natężenie ruchu albo czy ewentualnie są jakieś inne alternatywne drogi ale wydaje mi się, że pomysł Pawła jest trafny.
Wybieram się maj czerwiec. Kolejka jest dobrym pomysłem.
Co do pytań, to ogólnie jak wygląda sam szlak, tzn są odcinki piaszczyste, trudne do przejechania?oznakowanie jest w porządku?, może jakaś ewentualna modyfikacja samego szlaku?
Zamierzam raczej korzystać z agroturystyki, jak wygląda sprawa w tej kwestii?

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Droga w porządku, choć oczywiście ruch jest, ale przecież nie musisz w ogóle nią jechać. Możesz wybrać drogi lekko okrężne i nacieszyć się lokalnymi klimatami.
Wariantów jest na pęczki, ale to Twój wyjazd, sam musisz coś wybrać.

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
i nacieszyć się lokalnymi klimatami.
a na Roztocze głównie po to właśnie warto pojechać!

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
Nie polecam całej drogi DK 17 z Zamościa do Hrebennego, jeżeli musisz to odcinek Bełżec-Hrebenne ruch jest minimalny z poboczem. Często jechałem prawie równolegle z Zamościa przez Suchowolę,  Krasnobród, Różę, Grabowicę, Susiec,(nie pamiętam zaczyna się Centralny Szlak Roztoczański i jechałem do Bełżca przez Łosiniec i Maziły. Na Tym odcinku szlak jest dobrze oznaczony). Ośrodki takie jak Krasnobród, Susiec, Zwierzyniec posiadają bogatą ofertę agroturystyczną

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
Nie wiem jak z drogą z Zamościa do Hrebennego jeśli chodzi o natężenie ruchu

Ruch jest dosyć spory

czy ewentualnie są jakieś inne alternatywne drogi

Do Tomaszowa Lubelskiego możesz jechać przez Suchowolę. Będzie klika km więcej, ale jest to spokojna droga miła do kręcenia na rowerze. A z Tomaszowa do Hrebennego jest dosyć duży boczny pas więc nie jedzie się aż tak źle :)

jak wygląda sam szlak, tzn są odcinki piaszczyste, trudne do przejechania?

Jest ich niewiele. I nie jest to piach, ale zwykła polna droga.

oznakowanie jest w porządku?

Jest w porządku :)

może jakaś ewentualna modyfikacja samego szlaku?

W Suścu możesz lekko odbić i zahaczyć o szumy tj. rezerwat Nad Tanwią.
Z Nowin do Hamerni natomiast możesz pojechać okrężną droga (asfaltem). W ten sposób zaglądniesz do rezerwatu Czartowe Pole.
Z Górecka Starego do Zwierzyńca koniecznie jedź przez Floriankę.
Jak nie zależy Ci na Szczebrzeszynie to w Topólczy możesz odbić na Kawęczynek i niebieskim szlakiem rowerowym im. Dymitra Gorajskiego dojechać znowu do Centralnego Szlaku Roztocza. Jest to fajny szlak poprowadzony polnymi drogami.

Zamierzam raczej korzystać z agroturystyki, jak wygląda sprawa w tej kwestii?

Na Roztoczu środkowym nie ma z tym problemu. W innych regionach może być trochę trudniej.

Jak będziesz w Zamościu to idź do informacji turystycznej (znajduje się na parterze ratusza). Dostaniesz tam za free mapy całego szlaku. O takie:
http://olx.pl/oferta/roztocze-centralny-szlak-rowerowy-krasnik-zwierzyniec-mapa-302-CID767-ID2Qs6R.html
http://olx.pl/oferta/roztocze-centralny-szlak-rowerowy-zwierzyniec-hrebenne-2-mapy-mapa303-CID767-ID2QsKj.html

Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
Jeśli masz więcej czasu polecam start Rejowcu albo Chełmie a potem Hrubieszów-Hrebenne.

Offline Mężczyzna kviato

• Miasto: Zawada/k Zamościa
  • Na forum od: 09.11.2013
Już prawie wszystko zostało wyjaśnione w tym temacie(to właśnie jest siła forum) mogę ze swej strony tylko dodać że taki wyjazd warto by rozpocząć w Zamościu i dalej już tak jak koledzy radzą przez Suchowolę ,Krasnobród,Susiec-fajne okolice. :)a co do DK17 Zamość -Tomaszów Lub.(jechałem w tym roku)bardzo duży ruch samochodów.
http:

Dudeck

• Gość
Tomaszów-Hrebenne również, od Lubyczy z racji drogi dobrej jakości samochody jeszcze szybciej jeżdżą, ale są szerokie pobocza. Mimo to zdecydowanie jechałbym alternatywnymi drogami, jeśli nie przeszkadzają ci czasem odcinki gruntowe.

Dzięki wielkie za wszelkie sugestie i podpowiedzi. Nie zostało nic innego jak planowanie trasy :)

Online Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum