Autor Wątek: Author Compact  (Przeczytany 2166 razy)

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Author Compact
« 11 Maj 2009, 21:04 »
Dziś poprzez forum trafiłem na stronę velo.com i oglądając rowery trafiłem na taki:
http://www.velo.com.pl/www/rower/?id=360

ze wszystkich rowerów crossowych i touringowych ten spodobał mi się najbardziej (ma PRAWIE poziomą rurę - taki mój fetysz, ale takich rowerów już niewiele zostało - większość pochodzi z lat 90. albo są to drogie ramy - jak Surly Mikiego). Cena jest ciekawa, ale zdaje sobie sprawę że rower ma cieniutki osprzęt, który od razu trzeba by wymienić (mostek przerzutki, zapewne obręcze). Rama jest hi-ten - co to za materiał? Waga jest niezła, ale podobna do Stratosa wyposażonego w amortyzator, z czego to wynika? Z materiału ramy, osprzętu niskiej klasy?
Napiszcie co o nim sądzicie, czy po zmianie sprzętu nadałby się na bazę i oceńcie ten który ma fabrycznie.

BTW, jest jeszcze gdzieś możliwość zakupu roweru/ramy o poziomej rurze, za jakieś rozsądne pieniądze?

Offline Mężczyzna usulovski

• Miasto: Edynburg
  • Na forum od: 17.07.2008
Author Compact
« 11 Maj 2009, 21:29 »
Posiadam od kwietnia 2004 lat bardzo podobny rower - starą wersję Authora Horizona ( http://www.velo.com.pl/www/wyprzedaz.php?m=0&s=7&id=245 kolor i osprzęt inny) i jestem bardzo zadowolny. Przez ten czas nic nie zmieniałem, rozpadły mi się tylko pedały (częściowo plastikowe) i po 5 latach kaseta; no jeszcze mostek trochę skrzypiał. Zdaje się że gemoetria mi podpasiła, nie wiem dokładnie co zaważyło ale jeździło mi się świetnie i niemal bezawaryjnie. Do wypraw postanowiłem kupić coś lepszego (pewnie też wziąłbym ponownie też Authora ale wszystkie lepsze ich modele mają amortyzator a nie chciało mi się kombinować z przerabianiem) i horizon został rowerem "do sklepu" i na zimię 8)

Reasumując firma wydaje mi się dobra (zwłaszcza w relacji jakość - cena), Transatlantyk też jeździ na Authorze ale o tym Twoim konkretnym modelu się nie będę wypowiadał, nie znam na sprzęcie za bardzo.

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Author Compact
« 11 Maj 2009, 21:40 »
dziękuję Michał. Zależało mi na informacji czy pod ramę da się wpakować osprzęt wyższej klasy.
O ten rower pytam czysto teoretycznie - po prostu mi się spodobał, nie planuje wymiany.

Jak jest z tymi ramami, są jeszcze jakieś o takiej geometrii jak Surly, bądź kolarzówki?

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Author Compact
« 11 Maj 2009, 21:46 »
Michał napisał wszystko, co istotne. Taka rama to zupełnie najniższa półka. Pozioma rura faktycznie ją wyróżnia, ale to naprawdę nie ma specjalnego znaczenia. Liczy się geometria (tu może Ci pasować, a może nie) i materiał (ten jest po prostu najniższej jakości). Nie twierdzę, że się sama rozpadnie (sam mam co najmniej jeden rower hi-ten - miejski, zresztą też Author) i daje radę, ale na wyprawy chciałoby się mieć coś bardziej niezawodnego, a stal hi-ten się nie zalicza do takich materiałow ;)
No i faktycznie jest to najcięższy z materiałów, z których się robi ramy...

O taką geometrię jak Surly jest w Polsce bardzo ciężko. Najlepszy dowód, że ja nie kupowałem w Polsce :)
A rowery szosowe mają akurat geometrię zupełnie inną, a wyglądają podobnie tylko dlatego, że mają poziomą górną rurę :) Tyle, że przy tym samym rozmiarze ramy ta rura jest o ładnych kilka centymetrów dłuższa...
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum