Autor Wątek: [samolot]Rower w bagażu rejestrowanym  (Przeczytany 2375 razy)

Offline Mężczyzna Mikan

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 24.06.2013
Jeżeli nie zmieniasz przewoźnika (lecisz cały czas Pegą) i masz bilet na cały ten odcinek, to płacisz za cały ten odcinek. Czyli przesiadasz się z jednej Pegi do drugiej Pegi, ale za rower płacisz raz w drodze do Bisza niezależnie od tego że zmeiniasz samolot (ale nie przewoznika!) w Stambule, a drugi raz jak będziesz wracał z Bisza.

Gdyby tak było to byłoby super, ale w systemie rezerwacyjnym są to dwa oddzielne loty, o różnych numerach. Dlatego spodziewam się, że będzie to wyglądało tak, że wychodze z samolotu Berlin - Stamuł (lot pegą), odbieram bagaż i rower, po 6h mam lot do bisza (tez pegą) a tam przy okienku pytają mnie o kolejene 40€ za rower..

Mikan, myslę że mamy tu kłopot z definicją;) Co nazywasz przesiadką?
Bo ja rozumiem, że chcesz kupić bilet na pegasusa, na osoborower, do Biszkeku i powrotny z Biszkeku. (?)
Dokładnie, a dokladnie dokładnie wygląda to tak:
lot Berlin - Stambuł (lot nr PC840),
po 6h lot Stambuł - Biszkek (lot PC702).

Przesiadka (wg mnie) to sytuacja jaką opisałem powyżej (przesiadka z jednego lotu na drugi - o różnych numerach). Międzylądowanie to sytuacja gdy samolot ląduje na lotnisku, zabiera pasażerów/tankuje/cokolwiek, ale nikt nie opuszcza pokładu samolotu. Jeśli chodziłoby o międzylądowanie to oczywiste, że za rower płaci się tylko raz.
W przypadku przesiadki nie jest to juz takie oczywiste, u wizzaira na 100% płaci się za każdy odcinek..

Chyba faktycznie zadzwonię na hotline, ale perspektywa przeprowadenia międzynarodowej rozmowy ze średnioangielskojęzycznym turasem nie jest zbyt zachęcająca.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Kluczowe jest to, czy masz te 2 loty na jednym bilecie.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
Międzylądowanie to sytuacja gdy samolot ląduje na lotnisku, zabiera pasażerów/tankuje/cokolwiek, ale nikt nie opuszcza pokładu samolotu.
Podczas międzylądowania też często trzeba opuścić pokład samolotu (nawet jak leci się dalej), zresztą część pasażerów wysiada, a inni wsiadają. Moim zdaniem jedyna różnica jest taka, że przy międzylądowaniach jest jedna karta pokładowa na wszystkie odcinki, podczas gdy w przypadku przesiadek kart pokładowych jest kilka.

Na Twoim miejscu spodziewałabym się opłaty za każdy odcinek lotu, zwłaszcza jeżeli masz dwa bilety w każdą stronę. Jeśli lecisz na jednym bilecie, bagaż nadasz w Berlinie, a odbierzesz dopiero w Biszkeku.

Offline m+k

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 06.09.2011
    • www.wyprawyrowerowe.zgora.pl
Mikan, w taki sposób (o jakim wspominasz powyżej) lecieliśmy do Tbilisi (tylko linie AirBaltic). Wsiadlaiśmy w Warszawie, następnie kilka godzin na przesiadkę na terminalu w Rydze (czekaliśmy na terminalu, bez wychodzenia na zewnątrz). Czekaliśmy tylko z bagażem podręcznym, nasze rowery i bagaż rejestrowany były transportowane po kilku godzinach do następnego samolotu bez naszego udziału. Pomimo, że lot był z przesiadką, płaciliśmy za rowery tylko raz. Bilet wystawiony był na lot Warszawa - Tbilisi (pomimo, że mieliśmy przesiadkę i kilkugodzinne oczekiwanie na dalszy lot w Rydze). Martwawiewiórka szczegółowo opisała taką sytuację powyżej (zresztą też tak leciała do Tbilisi i to ona uczyła nas kupować bilety - dzięki Martwa). Jednak, jeżeli nie jesteś pewien to zadzwoń lub pisz do linii albo miej przy sobie w razie czego (jak nie odpiszą albo się nie dodzwonisz) 40euro na dopłatę. Myślę, że będzie dobrze, powodzenia  :)
Pozdrawiam
PS. Acha, nasze loty też miały różne numery, to oczywiste, bo nie każdy przecież leci tak jak my z przesiadką.

Offline Mężczyzna Mikan

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 24.06.2013
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, jak się przekonam na własnej skórze jak to jest z FlyPegasus to napiszę ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum