Autor Wątek: Himalaya MTB Trial  (Przeczytany 2740 razy)

Offline Mężczyzna Soul Adventure

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 14.04.2014
    • Soul Adventure
Himalaya MTB Trial
« 19 Kwi 2014, 01:08 »
Himalaya MTB Trial - to pomysł Agi i Michała na przejechanie z sakwami szlaku wokół Annapurny oraz indyjskiej części Himalajów (prowincja Sikkim). Zaczęliśmy 5 tygodni temu w Kathmandu gdzie wsiedliśmy na rowery i rozpoczęliśmy szaloną wyprawę w rejonie masywu Annapurny. Czekały nas 4 dni zdobywania wysokości w ciężkim terenie po stromych kamienistych podjazdach, przejazdach nad urwiskami i przez linowe mosty. Po przekroczeniu 4000 m n.p.m. zmierzyliśmy się z zimowymi warunkami, trudem wprowadzania roweru i sakw w wysokim śniegu i przy rozrzedzonym powietrzu. Dotarliśmy na plateau przełęczy Thorung (5416 m n.p.m.) gdzie zastała nas burza śnieżna i gęsta mgła. W dalszej części wyprawy przemierzyliśmy indyjską prowincję położoną w Himalajach - Sikkim. Odwiedziliśmy główne ośrodki buddyzmu tybetańskiego w Indiach i przemierzaliśmy plantacje herbat w Darjeeling. Na końcu poczuliśmy realia podroży kolejami indyjskimi z rowerem. O tym i o innych naszych przygodach przeczytacie na naszym blogu:

http://souladventure.com.pl
https://www.facebook.com/pl.souladventure

Soul Adventure

Offline Mężczyzna patyk

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.12.2012
Odp: Himalaya MTB Trial
« 19 Kwi 2014, 12:06 »
Mogę prosić o HMT03 w lepszej jakości - na tapetę? :)

"Wszystko stoi. Rowerzyści nie"

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
« 19 Kwi 2014, 12:08 »
Ciężko będzie bo zgaduję, że fotka z GoPro. ;)

Bloga przejrzałem na szybko i naprawdę szacun! Dobrze, że napisaliście- więcej osób do Was zajrzy, bo naprawdę warto!
Dokładniej wczytam się natomiast wieczorem. :)

Offline Mężczyzna latant

• Miasto: Ożarów Maz.
  • Na forum od: 19.04.2014
« 19 Kwi 2014, 23:00 »
Zrobiłem tę trasę w 2008 z plecakiem w dużo lepszych warunkach i łatwo nie było. Z rowerami to jest dopiero wyczyn, jestem pod wrażeniem.

• Soul Adventure
« 25 Kwi 2014, 13:12 »
Mogę prosić o HMT03 w lepszej jakości - na tapetę? :)
Niestety tak jak domyślił się rafalb fotka zrobiona kamerką (sony action) i do tego jest to stop-klatka więc lepszej jakości nie posiadamy.
Zdjęć robiliśmy bardzo mało, więcej filmowaliśmy - materiałów wideo mamy ok 50 godzin, będzie z tego krótki filmik. Ale zanim go zmontujemy minie co najmniej kilka tygodni.

Zrobiłem tę trasę w 2008 z plecakiem w dużo lepszych warunkach i łatwo nie było. Z rowerami to jest dopiero wyczyn, jestem pod wrażeniem.

Dzięki, łatwo nie było ale jest co wspominać ;)

• Soul Adventure
« 14 Cze 2014, 01:11 »
http://youtu.be/RFkPFcxxgPw
zapraszamy do obejrzenia filmu z wyprawy ;)

Offline Mężczyzna Karol

• Miasto: Mikołów
  • Na forum od: 21.02.2011
« 14 Cze 2014, 20:49 »
Przyjemnie się oglądało  :)

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
« 15 Cze 2014, 10:52 »
Obejrzałem i podziwiam, mnie dyskredytuje z takiej wyprawy lęk wysokości.
tym bardziej gratuluje

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 16 Cze 2014, 01:24 »
Jak rozumiem, do Jomsom (i dalej, do Muktinath) można już z dołu dojechać bez problemu i rowerem i samochodem?

Szedłem tamtędy kilka lat temu, droga była w budowie. Cieszę się, że mogłem tę wspaniałą dolinę zobaczyć nim pojawił się tam hałas samochodów.

Super pomysł, żeby pokonać tę trasę rowerem!

• Soul Adventure
« 16 Cze 2014, 21:48 »
Jak rozumiem, do Jomsom (i dalej, do Muktinath) można już z dołu dojechać bez problemu i rowerem i samochodem?
Podjeżdżaliśmy od strony Besishahar starym szlakiem dla karawan i jeepów 4x4 do Chame (2700 m), potem szlakiem trekkingowym na przełęcz. Droga asfaltowa ma się tam pojawić dopiero za 2-3 lata. Ze względu na śnieg wracaliśmy tą samą stroną więc nie wiem w jakim stanie jest droga do Muktinath.
Agnieszka

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
« 18 Cze 2014, 13:02 »
Widzę, że BDC was sponsoruje;D
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Mężczyzna Cieciek

• Użytkownik forum
  • Miasto: okolice Poznania
  • Na forum od: 16.01.2012
« 20 Cze 2014, 12:51 »
Obejrzałem i podziwiam, mnie dyskredytuje z takiej wyprawy lęk wysokości.
tym bardziej gratuluje

Akurat na szlaku wokół Annapurny lęk wysokości nie przeszkadza. Trudniej jest wejść na Giewont niż podejść pod przełęcz Thorung La  :D

• Użytkownik forum
« 20 Cze 2014, 13:19 »
Podjeżdżaliśmy od strony Besishahar starym szlakiem dla karawan i jeepów 4x4 do Chame (2700 m), potem szlakiem trekkingowym na przełęcz. Droga asfaltowa ma się tam pojawić dopiero za 2-3 lata. Ze względu na śnieg wracaliśmy tą samą stroną więc nie wiem w jakim stanie jest droga do Muktinath.
Agnieszka

Droga do Muktinah jest już od paru lat i jest w lepszym stanie niż ta przed przełęczą (asfaltu jednak nie ma). Problem jest tylko ze zjazdem z samej przełęczy do Muktinah, bo tam jest tylko szlak pieszy, ale skoro ktoś pod przełęcz podjedzie, tym bardziej z niej zjedzie.

Szacun za zdobycie przełęczy na rowerach. Z buta to banał, ale na kółkach niezła walka.

Emes, droga niestety zabiła tę trasę :(

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
« 21 Cze 2014, 22:59 »
Najbardziej to podziwiam zjazd z Thorung La :)

Obok drogi idzie równolegle nowy szlak trekkingowy. Pokrywa się momentami z drogą, ale iść można bokiem/ zygzakiem/ meandrem do samego Tato Pani więc to nie jest do końca prawdą, że droga zabiła ten szlak ;)

Faktem jest, że, o dziwo!, im dalej wzdłuż drogi tym drożej ;)

Porównanie Thorung La do Giewontu trochę słabe ;)

@souladvenature - bardzo było Wam gorąco w Sikkimie? Myśmy byli w kwietniu i było ciężko. Wilgotno aż obrzydliwie, ale na północ od Ganktoku już spokojnie.
… why so serious ?

• Użytkownik forum
« 21 Cze 2014, 23:19 »
Na Giewoncie naprawdę łatwiej się zabić i lęk wysokości też bardziej przeszkadza właśnie tam. Thorung La jest wysoko, ale to jedyna trudność, którą pokonuje się z łatwością aklimatyzacją. Ekspozycji żadnych. Trudność techniczna w skali od 0 do 10, 1 (za wysokość, czasami też trochę stromo). No ale jak tam ma być trudno, skoro całą trasę dają radę przejść osiołki  :)
To taka dość wygodna ścieżka, tyle że w Himalajach.

Tagi: himalaje nepal indie azja 

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum