Autor Wątek: Identyfikacja/dobór ramy  (Przeczytany 1440 razy)

Offline Mężczyzna Adamus1916

• Miasto: Wołomin
  • Na forum od: 19.03.2014
Identyfikacja/dobór ramy
« 19 Kwi 2014, 15:06 »
Witam bardzo serdecznie, mój pierwszy post na forum.

Zamierzam kupić ramę podobną do tej na zdjęciach. Jest dla mnie bardzo wygodna. Zależy mi na takiej samej geometrii. Wysokość od środka suportu to 58 cm a długość 60cm.  Możecie coś doradzić? Myślałem o nordkappie ale chciałbym żeby górna rura była w poziomie.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Odp: Identyfikacja/dobór ramy
« 19 Kwi 2014, 15:32 »
Możecie coś doradzić? Myślałem o nordkappie ale chciałbym żeby górna rura była w poziomie.
Hmm, nie bardzo się takie produkuje w chwili obecnej, bo nie mają uzasadnienia. Obecnie nie ma problemu wyprodukować długą sztywną sztycę, więc rama nie musi być z tyłu wysoka.
Czemu obniża się rury? Normalny amortyzator podnosi przód, więc żeby nie walić genitaliami o górną rurę, musi być ona obniżona z tyłu, przy czym im większa rama, tym mniejsze obniżenie.
Ramy z poziomą górną rurą, to albo duże rozmiary (pokroju 22" w górę), albo geometria pod obniżony sztywny widelec.

My home is where my bike is.

« 19 Kwi 2014, 21:13 »
Czyli jak rozumiem mogę celować w nordkapp 22"? Nie chcę na rowerze mieć pozycji "leżącej". Mam 182cm wzrostu. Z przodu raczej wolałbym amortyzator niż sztywny widelec.

• blog podróżniczy
« 19 Kwi 2014, 21:32 »
Pozycję podnosi do góry krótka górna rura (bliżej do kierownicy), wysoka główka ramy, wystająca sterówka (dużo podkładek pod mostkiem).
Przy 22" i amorze musisz mieć naprawdę długie nogi, a jeśli tak jest to będziesz dodatkowo nieźle wyciągnięty. Brałbym rozmiar mniej, niekoniecznie accenta.

« 19 Kwi 2014, 21:57 »
Nogi mam raczej standardowe;) Co innego w podobnym przedziale cenowym?  Może być używka.

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 19 Kwi 2014, 22:05 »
Myślałem o nordkappie ale chciałbym żeby górna rura była w poziomie.
Tyś mi bratem!

Równo w poziomie już nie robią ram trekkingowych, nawet pod sztywny widelec. Trochę szukałem na allegro i znalazłem jedynie jedną Kogę i Batavusa z amortyzatorem (paskudny). Jak akceptujesz drobne obniżenie górnej rury (ja nie!), to coś na pewno znajdziesz na allegro.

« 19 Kwi 2014, 22:30 »
Allegro przeglądam ale szczerze mówiąc okiem laika nie jestem w stanie poznać geometrii ramy po fotce samej ramy bez kół, itp... Ta, która pokazałem na zdjęciu jest dla mnie idealna.

Zaczyna chodzić mi po głowie rama od jakiejś starej szosowki bo one mają poziomą górną rurę ale trochę w oczy kole cienkie rurki.
« Ostatnia zmiana: 19 Kwi 2014, 22:36 Adamus1916 »

Offline Mężczyzna Medawc

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 02.12.2010
« 22 Kwi 2014, 00:05 »
Pozycję podnosi do góry krótka górna rura (bliżej do kierownicy), wysoka główka ramy, wystająca sterówka (dużo podkładek pod mostkiem).
Przy 22" i amorze musisz mieć naprawdę długie nogi, a jeśli tak jest to będziesz dodatkowo nieźle wyciągnięty. Brałbym rozmiar mniej, niekoniecznie accenta.

Akurat trekkingowe ramy Accenta (zarówno Nordkapp jak i Shannon) w większych rozmiarach mają wręcz komicznie niskie główki (13cm!), więc jeżeli rama 58cm ze zdjęcia była idealna, to z Accenta jak najbardziej 22cale.
Shannon 22" ze sztywnym widelcem ma górną rurę praktycznie poziomo.
Mankamentem jest to, że zarówno Nordkapp jak i Shannon są krótsze, niż 60cm, ale rowerek na zdjęciu ma bardzo krótki mostek (na moje oko ~60mm), więc w Nordkappie krótszą górną rurę skompensujesz dłuższym mostkiem.

• blog podróżniczy
« 22 Kwi 2014, 12:35 »
Shannon 22" ze sztywnym widelcem ma górną rurę praktycznie poziomo.
Owszem, ale tego rozwiązania nie nazwałbym szczególnie szczęśliwym, przy przesiadce z tego, co jest na zdjęciu. Kąty przy sztywnym widle robią się jak w szosówce, a fotce jest geriatryczna geometria z kątem widelca <70stopni.

« 27 Kwi 2014, 12:11 »
Jednak rama zostanie, nie mogę się zdecydować na nic innego ;) Do wymiany cała reszta, zaczynając od napędu. Co warto kupić? Myślę nad deore lx. Chciałbym zamówić w necie bo jest taniej, tylko np. rodzajów korby jest kilka i nie wiem z czym to się je ;)

Offline Mężczyzna Madridista

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 27.04.2011
« 27 Kwi 2014, 20:18 »
Jednak rama zostanie, nie mogę się zdecydować na nic innego ;) Do wymiany cała reszta, zaczynając od napędu. Co warto kupić? Myślę nad deore lx. Chciałbym zamówić w necie bo jest taniej, tylko np. rodzajów korby jest kilka i nie wiem z czym to się je ;)
Bierz korbę Shimano M590 (48x36x26), podawane przy nich rozmiary to długości ramion.
Ja mam ramę Accent Shannon 20' na sztywniaku i moja pozycja podczas jazdy jest dużo bliższa pozycji sportowej aniżeli turystycznej. Jednak wydaje mi się, że regulowany mostek załatwiłby sprawę, tylko musisz pamiętać, że takowe mają tendencję do "hałasowania"..

« 27 Kwi 2014, 21:00 »
Co z resztą? Trzymać się jednej grupy? Jak dobrze dobrać rozmiar suportu?

• blog podróżniczy
« 27 Kwi 2014, 21:08 »
zamiast inwestować z drogie komponenty, to bym pozbył się obecnego bagażnika i amortyzatora, a w dalszej kolejności koła na wolnobiegu.

« 27 Kwi 2014, 21:21 »
Amortyzator będzie wymieniony jako kolejny, koła chcę wymienić teraz, razem z całym napędem. Swoją drogą bagażnik jest złamany ;)

Offline Mężczyzna Madridista

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 27.04.2011
« 27 Kwi 2014, 21:26 »
Co z resztą? Trzymać się jednej grupy? Jak dobrze dobrać rozmiar suportu?
Składasz cały rower?
Jeśli tak to przede wszystkim zainwestuj w pancerne koła, moim zdaniem to podstawa.
I nie żałuj pieniędzy w tej kwestii. Zaoszczędzić możesz na całej reszcie. Celuj w osprzęt klasy Deore, ewentualnie Deore XT, jeśli coś będzie w mega dobrej cenie (porównywalnej do Deore). Tylko pamiętaj, że dwie literki więcej nie są odpowiednikiem jakości. Chyba na forum było coś o piastach kiedyś - że XT się sypały zbyt szybko (kilka tysięcy km). To tylko przykład, a pewnie podobnych historii było mnóstwo. Odnośnie Twojego pytania - nie musisz się trzymać jednej grupy. Łańcuch i kaseta powinny mieć przybliżone oznaczenia, np. Łańcuch Shimano HG53 i kaseta HG50, chodzi tu o twardość wykorzystanego materiału.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum