Autor Wątek: Rower elektryczny  (Przeczytany 6157 razy)

Opis: dobry i tani :)

karo85

• Gość
Rower elektryczny
« 22 Kwi 2014, 16:53 »
Witam serdecznie,

Piszę do was z prośbą o pomoc w wyborze roweru elektrycznego dla moich rodziców. Są to osoby, dla których jazda na rowerze nie jest nowością i turystykę rowerową uprawiają od wielu lat. Nieubłagany czas sprawił, że osiągnęli oni wiek >60 lat i korzystanie ze standardowego roweru zaczęło być dla nich utrudnione. Myślę, że w związku z tym przesiadka na rower elekrtyczny mogłoby być rozwiązaniem, które jeszcze przez wiele lat pozwoliłoby rodzicom cieszyć się jazdą na jednośladzie.
   Moje doświadczenie i wiedza na temat rowerów elekrtycznych ogranicza się jednak do jednorazowej próby przejechania się takim cackiem na zajęciach na studiach i prześledzeniu istniejących już na forum podobnych tematach. Rodzice nie należą niestety do najbogatszych osób w kraju :( W związku z tym idealnie byłoby wydać na taki rower nie więcej niż 2000zł. Zdaję sobie sprawę, że w ceny w tych okolicach nie będą posiadały rowery najwyższej jakości, ale poniekąt celem tego postu jest znalezienie ciekawej opcji o wysokim stosunku jakości/ceny za maksymalną kwotę 2500-3000zl. Pierwszym miejscem poszukiwania takiego roweru było allegro. Można tam znaleźć nowe rowery elektryczne już za około 1500zl.

link do aukcji: http://allegro.pl/rower-elektryczny-nowy-model-niemiecka-jakosc-i4150408726.html

Jeżeli ktoś miał do czynienia, bądź słyszał opinie o tych i podobnych rowerach w tej cenie, bardzo chętnie przeczytam te informacje :)

Na niektórych aukcjach, które są licytacjami można też próbować ustrzelić rower elekrtyczny po niskiej cenie jak np. tutaj:

http://allegro.pl/rower-elektryczny-i4152870933.html
http://allegro.pl/sprzedam-rower-elektryczny-sparta-ion-m-gear-2011r-i4163816286.html

Najbardziej interesuje mnie odpowiedź na pytanie czy zakup takiego roweru jest mądry :o) Głupio byłoby wydać pieniądze na coś zawodnego, co może rozlecieć się po krótkim czasie. Będac laikiem trudno zauważyć istotne różnice w jakości między rowerami za 4k+ zł i takimi podanymi powyżej. Rowery użytkowane będą raczej przy okazji dobrej pogody, lecz dobrze by było, gdy zaistnienie niespodziewanej mżawki nie spowoduje żadnych uszkodzeń. Insteresują mnie również inne niż allegro miejsca, gdzie polecilibyście zakup dobrych rowerów w rozsądnej cenie.
   Za wszelkie opinie i rady z góry bardzo wam dziękuję, a w szczególności za rady na co zwrócić największą uwagę przy wyborze roweru elektrycznego. Proszę, linkujcie ciekawe propozycje dobych jakościowo rowerów w rozsądnej cenie. Każda opinia na pewno będzie bardzo pomocna i przyczyni się do kontynuowania rowerowej pasji moich rodziców i przemierzania wielu kilometrów mimo zaawansowanego wieku i słabszej kondycji.

Pozdrawiam serdecznie każdego kto ma chwilę by zostawić tutaj jakąś przydatną radę :)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Odp: Rower elektryczny
« 22 Kwi 2014, 17:07 »
W wieku >60 jest tutaj taki jeden użytkownik, który na pewno pomoże. ;-)

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 22 Kwi 2014, 18:50 »

Tematu silnie nie śledzę, coś tam jednak gdzieś przeczytałem:

Licz 'kieś 24 i więcej kg szt. roweru. Piszesz, iż zainteresowani szukają ulgi od ciężaru pedałowania, zmagania się z wiatrem, górkami. W RP temat e-rowerów jest stosunkowo nowy. Raczej trudno ogarnąć, które oferty jeszcze są w cenie do łyknięcia, już nie są chłamem. Akmulatory wspomagają do prędkości ok. 25 km/h na odcinku od ok. 25 km do ok. 60 km. Jeśli akku słabo będzie trzymał, miał krótką żywotność - będzie klops, czyliż kiszka: 20 coś kg bez wspomagania prądu raczej nie jedzie. Drugie akumulatory -często- są b. drogie (wydajność różnie szybko spada, więc jeśli -przykładowo- skala naładowania będzie odpowiadała już ledwie kilkunastu kilometrom - lepiej zostać w domu). Jest też oprogramowanie - słabsze rwie, wolno reaguje. Niektóre systemy są jednorazowe - jak się skończy, popsuje - finito, jeśli zaś naprawiać można - kto to już rzeczywiście potrafi?, robi w przystępych cenach?

Z drugiej strony: przedwczoraj e-rower widziałem w Gródku - 0,3 km od białoruskiej granicy, dzisiaj w B-stoku - ok. 50 km. Na szczęście będzie tego coraz więcej. Póki co, póki okrojony budżet - ew. trochę ryzykowna pionierka.

Szukałbym czegoś -oczywiście- kitajskiego, lepiej z Korei Płd. W Itali widziałem tego dużo - bardzo pokracznie brzydkie, jednak popularne.

Patrz na zasięg i 'Wh' - im więcej, tym lepiej.
Również na czas ładowania, ile akku jak trzyma cykle ładowania, hamulce, czy się coś w środku nie trzęsie.

Bosch mocno wszedł w ten biznes. Za jakiś czas będzie taniej.
Dla zobrazowania: 55 km zasięg, 400 Wh moc - 3 tys. eurokołków za Stevens E Trition 25.
Jest to chyba solidna, średnia półka.

tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
« 22 Kwi 2014, 19:31 »
Et tu brute???  ;)
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
« 22 Kwi 2014, 20:50 »
 :o :o :o
 Szukasz pomocy w wyborze elekstryki? tutaj? bo rodzice mają utrudnienia? dziwny argument.
Jeżeli mają mało sprawne nogi, kup im "damki"jestem pewien że za kilka lat podziękują Tobie.
Chyba że chodzi o szpan, ale w tym nie pomogę bo się nie znam.

:) 64+

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 30 Kwi 2014, 00:09 »
Rowery elektryczne.. Masz trzy drogi.

Na olew: idziesz i kupujesz. Wszystkie "sklepowe" mają te same silniki i równie kijowe akusy i sterowniki. Ale przecież i tak nikt z nich nie będzie korzystał.
Na jakość. Porządny silnik BLDC z dobrym sterownikiem, porządne akusy LiFePol. Narobisz się, ale efekt będzie wart tego. Szukaj na forach związanych z EV, temat jest dość złożony, na pewno nie na to forum.
Po naszemu. Dwie damki i sakwy :) I zabierz kabel od telewizora.
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna MichałD

• Miasto: Jura Krakowsko-Częstochowska
  • Na forum od: 27.11.2013
    • Między Wartą, Pilicą i Nidą
« 21 Mar 2017, 16:01 »
Zaryzykuję  :P

Zastanawiam się nad zakupem roweru wspomaganego elektrycznie, nie dla siebie oczywiście, a dla żony. Będzie od połowy kwietnia do końca października 15km w jedną stronę po pięciu jurajskich pagórkach na miejsce zsyłki, do prazy znaczy jeździć.
Z przyczyn innych jak tylko lenistwo i brak kondycji jazda na tradycyjnym rowerze 6 razy w tygodniu w upale szczególnie nie wchodzi w grę, opcja skutera odpadła zdaje się również.

Po rozeznaniu na placu boju pozostały opcje dwie:
- nowy Maxim eMT (Zasada) z silnikiem w przedniej piaście,
- używka typu Koga z centralnym silnikiem Boscha.

I tu drogie Bravo pytanie co robić, bo cena zbliżona.

Nowe wiadomo pełna gwarancja/rękojmia, ale na naszej wiosce, wróć w sąsiednim mieści powiatowym, o przymiarce można zapomnieć. Plusem jest klasyczny napęd 8x3, w razie czego da się tym mimo wagi normalnie jechać. Serwis też wydaje się dużo prostszy i tańszy.

Używka, jak to używka nigdy nie wiadomo na co się trafi, ale jedną Kogę sprzed ponad 20 lat w domu mamy i jakość wykonania, doboru komponentów to lata świetlne różnicy wobec różnych "firmowych" i składanych na zapleczu rowerów które wtedy dostępne były we Wrocławiu. Silnik centralny uważany jest za najlepsze rozwiązanie, reszta osprzętu z wysokiej średniej półki.

Osiłkowi w żłoby dano...
Kajakiem, pieszo, rowerem między Wartą, Nidą i Pilicą - blog wycieczkowy.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 21 Mar 2017, 19:13 »
Generalnie kierunek rozwoju e-bików to silnik centralny. Silniki w piastach są wyraźnie w defensywie i ograniczają się do tańszych modeli. Serwis powoli się pojawia. Ostatnio rozmawiałem w Łodzi w jednym sklepie, że wchodzą w tym roku w sprzedaż i serwis e-rowerów z centralnymi silnikami Bosch i Siemens.
Wydaje mi się, że mimo wszystko to rozwiązanie będzie bardziej przyszłościowe. Podobno, ale podkreślam podobno, do aku Boscha można dokupić i wymienić same ogniwa a nie cały akumulator. To jest znacznie tańsze. Idealnie jeżeli, nawet za opłatą jakąś, sprzedawca zgodził się wypożyczyć ten używany rower i przejechać na nim 40km w trybie ciągłym. Jeżeli to wytrzyma aku to brać.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna wit54

• Miasto: pomorze
  • Na forum od: 28.03.2012
« 21 Mar 2017, 20:41 »
Na temat rowerów elektrycznych więcej info uzyskasz tu:
http://forum.arbiter.pl/
http://ebike.nexun.pl/

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 21 Mar 2017, 20:56 »
Droga Czytelniczko BRAVO*:

Z tego, co u producentów uznanych, jednak sztukowo swe rowery powściągliwie sprzedających, poczytuję, taki np. Bosch odbiorców drobnych w swe napędy zupełnie nie zaopatruje. Lukę tę, obecnie, zapełniać ma Shimano.

E-napędy, zwłaszcza te bdb., szwajcarskiego producenta, mają się bdb., tanie nie są. Tych zaletą jest możliwość dozbrojenia roweru (z uwzględnieniem niezbędnych modyfikacji), również i to, iż wspomaganie dozowane jest w sposób "inteligentny", jako uzupełnienie siły rowerzysty/ki. Kolejną różńicą ma być to, iż napęd jest pod rower, podczas gdy w przypadku takiego Boscha rower robiony jest pod napęd, silnik trochę jakby naruszał u podstaw leżącą ideę rowerowania.

Żadna z kilku rowerowych firm, jakie trochę śledzę, nie stosuje napędów na przednim kole.

Rozpoznaj sytuację sprawności, mocy, żywotności, kosztów tego Boscha.

*Przypomniałeś mi o Bravo, fajnie. :)
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna jgkmarcin

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 01.04.2015
« 22 Mar 2017, 09:07 »
http://allegro.pl/rower-elektryczny-diamant-zouma-ladowarka-ledy-i6744363710.html

Mogę polecić. Miałem okazje obejrzeć. Jego wado/zaleta, to duży rozmiar.

"..z tylu różnych dróg przez życie,
Każdy ma prawo wybrać źle..."

« 22 Mar 2017, 09:17 »
Dzięki za odzew.

@łatośłętka - zwróciłem już uwagę iż przynajmniej w polskich sklepach części mechanicznych do silników raczej nie uświadczysz. Akumulatory, itp. dokupić można, choć ceny jak na nasze warunki dość wysokie.

@wit54 - na podane przez Ciebie forum trafiłem trochę wcześniej i po przejrzeniu części tematów "dla początkujących" tradycyjnie mętlik większy niż przed. Nie ten poziom zainteresowania tematem ;)

Pytanie bardziej na zasadzie kupić gorsze ale nowe, czy lepsze ale używane.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 22 Mar 2017, 13:04 »
http://allegro.pl/rower-elektryczny-diamant-zouma-ladowarka-ledy-i6744363710.html

Mogę polecić. Miałem okazje obejrzeć. Jego wado/zaleta, to duży rozmiar.
Aku i silnik na tyle. Nie polecam takiego rozwiązania.  Mam doświadczenia z nim i problemem jest bardzo kiepskie rozmieszczenie masy. Przednie koło ma symboliczny styk z podłożem. Łatwo się wywrócić np. na śliskiej nawierzchni. Przynajmniej jeden z tych elementów powinien być przeniesiony na środkowy trójkąt.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 22 Mar 2017, 13:46 »
Jeździłem na Haibike'u o bardzo podobnym do tego sterownaniku/silniku.
http://allegro.pl/rower-elektryczny-merida-system-bosch-stan-ideal-i6744354201.html#thumb/5

Bardzo to było ciekawe doświadczenie, właściciel z roweru był zadowolony.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

« 29 Mar 2017, 19:40 »
Kupiliśmy ostatecznie używkę z centralnym silnikiem Boscha.
Wagowo nie bardziej klocowata niż obecnie już tylko mój cross/treking "topowej marki" Lazaro z bagażnikiem i torbą Topeaka zapakowaną wszelkimi niezbędnymi dobrami (to kwestia środka ciężkości, bo jednak ze 4kg jest spokojnie cięższy ). Jakość wykonania, intuicyjność obsługi na najwyższym poziomie, testów jeszcze dłuższych nie było, ale komp. pokazuje osiągi zbliżone do fabrycznych danych.

Rower płynie, 25 km/h pod górkę i silny wiatr na średnim trybie wspomagania osiąga się bez wysiłku faktycznie jak na filmiku:
&t

Przejechałem się sam po wiosce, później żona jeździła kilka razy pod Głowienną Górę (http://www.altimetr.pl/podjazd-wlodowice.html) i ciężko mi było za elektrykiem nadążyć.
Zobaczymy czy na dłuższą metę się sprawdzi, <herazja mode on> ale wczoraj w Dolinkach Krakowskich kilka razy przez głowę przeszło o jak dobrze by mieć takie wspomaganie <herazja mode off>  ;D

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum