Autor Wątek: Tulejki gwintowane w ramie do mocowania koszyka na bidon  (Przeczytany 5824 razy)

Offline Mężczyzna mique

• Miasto: Kędzierzyn Koźle
  • Na forum od: 05.11.2012
Witam.
Potrzebuję bliższej wiedzy nt tulei stalowych z gwintem wewnętrznym M4, które są wprasowane w ramę, a do których wkręca się śruby M4 mocujące koszyk bidonu.

1. Jak to się fachowo nazywa?
2. Czy wprasowanie tulei jest możliwe tylko w fabryce na etapie produkcji ramy, czy też jest możliwość wprasowania w warunkach warsztatowych?
3. Czy, (jeśli jest możliwość samodzielnego montażu bez użycia półautomatu spawalniczego  :lol: ) można to gdzieś kupić?

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
nitonakrętka, można założyć normalnie. W lepszych ramach zamiast nitonakrętek jest wspawywana tuleja, tego nie polecam samemu robić.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
Nitonakrętkę możesz założyć we warsztacie i samemu w domu, nawet nie posiadając nitownicy. Sprawa prosta, bezproblemowa. Do dostania w sklepach z narzędziami, ostatnio kupiłem w Obi.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
A nie wie ktoś może jak się te nitonakrętki nazywają po angielsku?

[edit]

Znalazłem. Riv-nuts albo rivet nuts.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Google translator mówi "blind rivet nut" i mówi prawdę. :)

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
Nitonakrętkę możesz założyć we warsztacie i samemu w domu, nawet nie posiadając nitownicy. Sprawa prosta, bezproblemowa.
Jak bez nitownicy?
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Mężczyzna Duńczyk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 17.01.2014
Jak bez nitownicy?

jendrzych

• Gość
Można i tak jak na przywołanym filmie, ze wskazaniem, że użyte śruby i nakrętki powinny być z porządnej stali - nie z plasteliny, jak większość przeciętnego złomu dostępnego od ręki w sklepach.

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
A jak wyciągnąć starą nitonakrętkę z ramy?

Jakby ktoś chciał to mam do oddania nitonakrętki bo kiedyś jak kupowałem w internecie to mi się o jedne 0 za dużo wpisało :D

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
To chyba mało wykonalne, obawiam się. Można spróbować rozwiercić i potem "wysypać" to co wpadnie do środka... ryzyko grzechotania roweru do końca jego dni jest jednak wysokie  ;D

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
A jak wyciągnąć starą nitonakrętkę...
Z metod delikatnych pozostaje tylko odwiercić, nie ma z tym większych problemów pod warunkiem, że nie okręca się w mocowaniu. Z metod inwazyjnych :) zeszlifowanie, spiłowanie czoła tulejki, ostatecznie przecinak...
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Jakby ktoś chciał to mam do oddania nitonakrętki bo kiedyś jak kupowałem w internecie to mi się o jedne 0 za dużo wpisało :D
To zabierz na zlot, byłbym chętny na jakieś 2 albo 4 sztuki.

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
No niestety nitonakrętka kręci mi się w ramie przez co nie umiem do niej wkręcić śruby, rozwiercić ją też jest ciężko bo się kręci razem z wiertłem. ;/

Na zlocie mnie raczej nie będzie ale mogę przekazać komuś kto będzie, tylko komu? :P

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
Jesli sie kręci wraz z wiertłem, spróbuj pod kątem 45st.

Możesz też zakleszczyć coś cienkiego między ramą i nakrętką, jeśli jest wystarczający luz.

Albo, jeśli ma kołnierz który wystaje nieco ponad ramę, spiłować go ostrożnie z dwu stron tak, aby mieć dobry chwyt kombinerkami. I wtedy wiercić.

Offline Mężczyzna bix

• ten co pojechał Mikiemu :)
  • Miasto: był Wrocław, jest zagłębie
  • Na forum od: 28.11.2010
Symfonian - ja raczej będę.
let's make it big :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....