Autor Wątek: Pedały SPD + jakie buty do tego?  (Przeczytany 20321 razy)

Offline Mężczyzna Madridista

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 27.04.2011
Pedały SPD + jakie buty do tego?
« 25 Kwi 2014, 02:10 »
Cześć! :)

Na dniach chcę zamówić pedały PD-M520, ale nie wiem jakie buty do tego będą pasowały.
Mam kilka par butów, które mnie interesują:

- Shimano SH-R088 - 287zł
- Shimano SH-R078 - 229zł
- Shimano SH-MT44 - 276zł
- Shimano SH-M064 - 199zł

Które z powyższych butów pasują do tych pedałów?
Używał ktoś, któryś z tych butów? (jeśli tak to jakie odczucia?)
Żeby buty były wygodne muszę kupić o rozmiar większe czy idealnie takie same w jakich chodzę na co dzień?  :P

Offline Mężczyzna voit

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 11.02.2012
Odp: Pedały SPD + jakie buty do tego?
« 25 Kwi 2014, 07:59 »
Pirwsze dwie pozycje to buty szosowe.

W 3 ten system sznurowania do mnie nie przemawia, w 4 wolałbym 3 rzepy.

http://www.bikestacja.pl/pl/odziez-i-buty/obuwie-spd/mtb/buty-spd-shimano-sh-xc30-czarne.html

Bez mierzenia może być trudno dobrać właściwe. Idż do pierwszego lepszego sklepu gdzie mają buty shimano i przymierz obojętnie jakie. Z reguły trzeba kupić jeden numer większe.
Ja normalnie noszę roz. 42, a jedne buty shimano mam 43, a drugie to nawet 44

Offline Mężczyzna gagarin

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 10.12.2010
« 25 Kwi 2014, 08:15 »
Wszystkie będą pasowały, tym się nie sugeruj. But dobieraj według zastosowania, a nie pedała

Dwa pierwsze modele to modele szosowe, niewygodne w chodzeniu ze względu na twardość podeszwy (6 pkt w skali którą podaje Shimano) jak i brak protektora. W teren się nie nadają, a i do turystyki raczej słabo. Chyba, że śmigasz tylko po asfalcie i mało chodzisz.

SH-MT44 but turystyczny z miękką podeszwą (3 pkt). Da się w nim wygodnie chodzić nawet cały dzień. Ma przewiewną konstrukcję z siatki. Ma sznurówki zamiast rzepów, ale w praktyce one trzymają całkiem ok, trzeba poprawiać może raz dziennie.

SH-M064 to byty MTB. Podeszwa jest bardziej miękka od modeli szosowych (5 pkt) i ma protektor. Bardziej sport niż turystyka, ale już można w nich pojechać na wyprawę jeśli nie planujesz dłuższych spacerów.

Wybieraj pomiędzy dwoma ostatnimi. Jak chcesz but bardziej do jazdy i przeżyjesz mały dyskomfort w czasie chodzenia, bierz M064. Jak chcesz but uniwersalny to MT44.

Co do rozmiaru to generalnie zasada rozmiar większe się sprawdza, ale dla pewności zrób tak:

Albo po prostu przymierz w sklepie, tak jak pisze voit.
Jeżdżę aby jeść.

« 25 Kwi 2014, 09:24 »
Wszystkie będą pasowały, tym się nie sugeruj. But dobieraj według zastosowania, a nie pedała

Dwa pierwsze modele to modele szosowe, niewygodne w chodzeniu ze względu na twardość podeszwy (6 pkt w skali którą podaje Shimano) jak i brak protektora. W teren się nie nadają, a i do turystyki raczej słabo. Chyba, że śmigasz tylko po asfalcie i mało chodzisz.

SH-MT44 but turystyczny z miękką podeszwą (3 pkt). Da się w nim wygodnie chodzić nawet cały dzień. Ma przewiewną konstrukcję z siatki. Ma sznurówki zamiast rzepów, ale w praktyce one trzymają całkiem ok, trzeba poprawiać może raz dziennie.

SH-M064 to byty MTB. Podeszwa jest bardziej miękka od modeli szosowych (5 pkt) i ma protektor. Bardziej sport niż turystyka, ale już można w nich pojechać na wyprawę jeśli nie planujesz dłuższych spacerów.

Wybieraj pomiędzy dwoma ostatnimi. Jak chcesz but bardziej do jazdy i przeżyjesz mały dyskomfort w czasie chodzenia, bierz M064. Jak chcesz but uniwersalny to MT44.

Co do rozmiaru to generalnie zasada rozmiar większe się sprawdza, ale dla pewności zrób tak:

Albo po prostu przymierz w sklepie, tak jak pisze voit.

Większość kaemów pokonuję jeżdżąc po asfalcie. W tym roku niestety nie mam co myśleć o żadnej wyprawie, raczej weekendowe wycieczki i jazda jednodniowa. Być może za rok gdzieś dalej pojadę i wtedy mógłbym sobie kupić buty turystyczne. Będę miał porównanie w sztywności itd. Jeśli chodzi o kwestie przemieszczania się "autobutem" to napiszę tak, gdy jadę sam nie zostawiam roweru nawet na minutę, a jak jadę z kimś to wchodzę tylko do sklepu i tyle. Więc dalej skłaniam się ku butom szosowym :). Co to są protektory?

Offline Mężczyzna Ricardo

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.05.2011
« 25 Kwi 2014, 09:35 »
Miałem kilka par różnych butów SPD, nie polecam sznurowanych z uwagi na mniejszy komfort zakładania w porównaniu do tych na rzepy. Najlepsza moim zdaniem opcja to dwa rzepy + klamra. Obecnie mam buty Specialized Comp MTB - najwygodniejsze jakie miałem.
http://www.rowerowysklep.pl/buty-i-pedaly-spd-buty-mtb-spd-buty-specialized-comp-mtb-white-10-o_l_95_1576.html
Jak nie planujesz dużo chodzić w tych butach to takie z bardzo sztywną podeszwą są lepsze do jazdy.

« 25 Kwi 2014, 10:08 »
Co to są protektory?

Wikipedia: "protektor – głęboko żłobiona podeszwa zabezpieczająca przed ślizganiem"

mniejszy komfort zakładania w porównaniu do tych na rzepy
Buty zakłada się raz dziennie i sznurowanie trwa 3 sekundy więc to słaby argument. Z rzepami chodzi o to, że lepiej trzymają i but nie luzuje się w czasie jazdy.

Buty szosowe to kiepski pomysł, bo blok SPD wystaje całkowicie z podeszwy i w czasie chodzenia stajesz na nim, co jest bardzo niewygodne i dodatkowo łatwo się pośliznąć. Zobacz jak to wygląda: http://mccraw.co.uk/shimano-r078-r088-road-shoes-review/
W bucie MTB blok jest schowany w podeszwie i stajesz na gumie na nie na bloku, co poprawia komfort i przyczepność. Dlatego lepiej kup buty MTB. Są modele z twardszą podeszwą od tych szosowych które pokazałeś.
Jeżdżę aby jeść.

Offline Mężczyzna Rado

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 25.05.2011
« 25 Kwi 2014, 10:44 »
Na dalsze wyjazdy proponuję te buty: http://krolestworowerow.pl/p/1684/760/buty-shimano-spd-sh-mt43l-buty-mtb-buty-rowerowe-odziez-rowerowa.html

Mam takie i super w nich się chodzi, natomiast do jazdy w teren mam najprostsze buty MTB z 3 rzepami: http://cokupic.pl/produkt/Shimano-Sh-M077-Mtb-Ciemno-Szare

Na podjazdach się męczę, na zjazdach odpoczywam, a na płaskim po prostu pedałuję :)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 25 Kwi 2014, 10:55 »
Shimano MT41 kupiłem 5 lat temu (16 kwietnia 2009 r.). Nadal w nich jeżdżę i chodzę. :D

Jak chcesz mogę pokazać jak wyglądają obecnie. ;)

« 25 Kwi 2014, 12:45 »
Na dalsze wyjazdy proponuję te buty: http://krolestworowerow.pl/p/1684/760/buty-shimano-spd-sh-mt43l-buty-mtb-buty-rowerowe-odziez-rowerowa.html

Mam takie i super w nich się chodzi, natomiast do jazdy w teren mam najprostsze buty MTB z 3 rzepami: http://cokupic.pl/produkt/Shimano-Sh-M077-Mtb-Ciemno-Szare

Dzięki za propozycję :). Jednak tak jak pisałem, teraz potrzebuję buty na krótkie wycieczki, raczej bez chodzenia w nich.

Shimano MT41 kupiłem 5 lat temu (16 kwietnia 2009 r.). Nadal w nich jeżdżę i chodzę. :D

Jak chcesz mogę pokazać jak wyglądają obecnie. ;)
yoshko Chętnie zobaczę jak obecnie wyglądają, przyznam że nawet fajny trekkingowy design! :)

Co to są protektory?

Wikipedia: "protektor – głęboko żłobiona podeszwa zabezpieczająca przed ślizganiem"

mniejszy komfort zakładania w porównaniu do tych na rzepy
Buty zakłada się raz dziennie i sznurowanie trwa 3 sekundy więc to słaby argument. Z rzepami chodzi o to, że lepiej trzymają i but nie luzuje się w czasie jazdy.

Buty szosowe to kiepski pomysł, bo blok SPD wystaje całkowicie z podeszwy i w czasie chodzenia stajesz na nim, co jest bardzo niewygodne i dodatkowo łatwo się pośliznąć. Zobacz jak to wygląda: http://mccraw.co.uk/shimano-r078-r088-road-shoes-review/
W bucie MTB blok jest schowany w podeszwie i stajesz na gumie na nie na bloku, co poprawia komfort i przyczepność. Dlatego lepiej kup buty MTB. Są modele z twardszą podeszwą od tych szosowych które pokazałeś.

Dzięki za wytłumaczenie terminu :P, piesze poruszanie się w butach nie ma znaczenia, przynajmniej nie na tą chwilę(sezon). Jak będę myślał o wyprawie to wybiorę jakieś typowo trekkingowe albo mtb. Te twardsze modele mtb w jakich cenach są? Zależy mi też na tym żeby buty ładnie wyglądały, dlatego nie może to być byle co :). Dodam tylko, że więcej niż 300zł za buty nie dam :P, tak jestem skąpy - albo po prostu mnie nie stać :D

« 25 Kwi 2014, 13:00 »
Te twardsze modele mtb w jakich cenach są?

Wejdź sobie na stronę Shimano Polska. Tam jest katalog butów z podanymi twardościami. Na szybko masz zestawienie.

W niektórych sklepach są sprzedawane zestawy: buty + pedały (najczęściej są to właśnie PD-M520). Poszukaj, może wyjdzie Cię taniej.
Jeżdżę aby jeść.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 25 Kwi 2014, 13:20 »
mam coś podobnego do Yoshko, ale ciut wyższe z przodu, SH-MT51. Wcześniej coś podobnego, super są bo można chodzić, od czasu do czasu słychać tylko blok spd.

« 25 Kwi 2014, 16:21 »
Te twardsze modele mtb w jakich cenach są?

Wejdź sobie na stronę Shimano Polska. Tam jest katalog butów z podanymi twardościami. Na szybko masz zestawienie.

W niektórych sklepach są sprzedawane zestawy: buty + pedały (najczęściej są to właśnie PD-M520). Poszukaj, może wyjdzie Cię taniej.
Zamawiam kilka rzeczy na bikestacja.pl, a buty mają w bardzo dobrych cenach, więc raczej skorzystam z ich oferty.
Bardzo podobają mi się te SH-R088 w kolorze białym, chyba podjąłem już decyzję! :D Twardość na poziomie połowy skali, więc myślę, że będą dobre dla takiego amatora spd jak ja :P. Wielkie dzięki za wykres :).

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
« 25 Kwi 2014, 16:26 »
Plusem rzepów jest też możliwość regulacji w trakcie jazdy. Ale to się raczej przydaje przy ściganiu.

Marek

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 25 Kwi 2014, 17:11 »
MT41 po 5 latach. Kilometrów około 30k.