Autor Wątek: Pedały SPD + jakie buty do tego?  (Przeczytany 20314 razy)

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
Odp: Pedały SPD + jakie buty do tego?
« 25 Kwi 2014, 18:27 »
Mocno odradzam szosowe buty do innych zastosowań niż jazda typowo szosowa  ;D  kurcze ale urodziłem.
Blok w takim bucie masz nakręcony na podeszwę, jest całkowicie na wierzchu. Bardzo niewygodne jest chodzenie, czubki butów "idą" do góry. Na mokrym podłożu podparcie butem podczas jazdy, może być niebezpieczne ze względu na śliskość. Poruszanie się na dworcu, po kamiennych schodach, nic przyjemnego.
Napaliłeś się, widzę. Ale naprawdę dobrze się zastanów. W sumie możesz później kupić drugie, turystyczne czy MTB.
Buty radzę przymierzyć przed zakupem. Shimano wypadają mniejsze numer, czasami nawet dwa. Większość modeli jest stosunkowo wąska. Ja musiałem kupić 46 a normalnie noszę w rozmiarze 44.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna Madridista

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 27.04.2011
« 25 Kwi 2014, 18:41 »
Mocno odradzam szosowe buty do innych zastosowań niż jazda typowo szosowa  ;D  kurcze ale urodziłem.
Blok w takim bucie masz nakręcony na podeszwę, jest całkowicie na wierzchu. Bardzo niewygodne jest chodzenie, czubki butów "idą" do góry. Na mokrym podłożu podparcie butem podczas jazdy, może być niebezpieczne ze względu na śliskość. Poruszanie się na dworcu, po kamiennych schodach, nic przyjemnego.
Napaliłeś się, widzę. Ale naprawdę dobrze się zastanów. W sumie możesz później kupić drugie, turystyczne czy MTB.
Buty radzę przymierzyć przed zakupem. Shimano wypadają mniejsze numer, czasami nawet dwa. Większość modeli jest stosunkowo wąska. Ja musiałem kupić 46 a normalnie noszę w rozmiarze 44.
Tak chcę właśnie zrobić, teraz kupiłem szosowe, a w drugiej kolejności zainwestuję w jakieś MTB albo trekkingowe :). Napaliłem się aż tak bardzo, że przed chwilą wróciłem ze sklepu i już mam je w domku! :D Rozmiarówka Shimano jest bardzo dokładna, spokojnie mogłem zamawiać 46-tki bez przymierzania. To kolejny krok do pierwszej jazdy w tym roku! Jeszcze tylko kilka części, m.in. widelec sprowadzany z Niemiec :(..
« Ostatnia zmiana: 25 Kwi 2014, 18:47 Hannibal »

Offline Mężczyzna Rado

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 25.05.2011
« 25 Kwi 2014, 20:18 »
No to teraz Hannibal życzę Ci jak najmniej zaliczonych gleb  :lol: . Jak uczyłem się wypinania z SPD w warunkach domowych zimą, to robiłem to tak:
rower stawiałem w "drzwiach", wsiadałem na niego, łapałem się rękoma futryny i wpinałem się i wypinałem aż do znudzenia - chodziło mi o nauczenie się ruchu skręcania piętą w bok - mi pomogło :) - przez 3 lata zaliczyłem tylko 3 gleby  :lol:

Na podjazdach się męczę, na zjazdach odpoczywam, a na płaskim po prostu pedałuję :)

blondas

• Gość
« 25 Kwi 2014, 20:27 »
rower stawiałem w "drzwiach", wsiadałem na niego, łapałem się rękoma futryny i wpinałem się i wypinałem aż do znudzenia - chodziło mi o nauczenie się ruchu skręcania piętą w bok - mi pomogło :) - przez 3 lata zaliczyłem tylko 3 gleby  :lol:
Powiedz że żartujesz  ;)
Przecież gleba nie jest kwestią umiejętności wypinania butów z pedałów.
Hannibal, mocno przykręć bloki do butów, to bardzo ważne.

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 25 Kwi 2014, 20:28 »
Co Wy macie z tym wypinaniem? Ja po prostu założyłem SPD i zacząłem jeździć. Normalnie .
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna foka

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 21.10.2012
« 25 Kwi 2014, 20:30 »
 Ja pare razy wywalilem sie w terenie min. przed sklepem, w lesie. Sytuacje nie byly na szczescie "gardlowe", wiec wiecej smiechu niz szkody.

Pozdrawiam,
--
F.

Offline Mężczyzna Rado

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 25.05.2011
« 25 Kwi 2014, 20:39 »
Powiedz że żartujesz  ;)
Sądzę, że zaliczenie gleby to jest przede wszystkim kwestia umiejętności SZYBKIEGO wypinania z pedałów.
furman nigdy nie zaliczyłeś gleby "dzięki temu"  :) ,że miałeś SPD i nie wypiąłeś się na czas ? Jeśli tak, to jesteś ewenementem - szacun  :lol:

Na podjazdach się męczę, na zjazdach odpoczywam, a na płaskim po prostu pedałuję :)

Offline Mężczyzna siendziaty

• Miasto: Tarnów
  • Na forum od: 04.02.2014
« 25 Kwi 2014, 20:42 »
Też naczytałem się o tych glebach przy nauce jazdy w SPD. Chyba za bardzo się przejąłem, gdyż w pierwszym roku jazdy (teraz będzie drugi :-p ) wygrzmociłem raz - właściwie to stukłem nabiał, zatrzymując się przed przejściem dla pieszych, zapominając, że jestem wpięty. Nie jest tak źle, ale trzeba pamiętać o wpięciu by wyrobić sobie odpowiedni nawyk.
Potwierdzam potrzebę przymierzenie jakiegokolowiek buta danej marki przed zakupem. Normalnie noszę 44, a M064 mam 45 i są na styk.

« 25 Kwi 2014, 20:44 »
No to teraz Hannibal życzę Ci jak najmniej zaliczonych gleb  :lol: . Jak uczyłem się wypinania z SPD w warunkach domowych zimą, to robiłem to tak:

Dzięki wielkie Rado, dobra metoda, być może będę musiał ją praktykować przez jakiś czas. :D
Mam nadzieję, że nie zaliczę żadnej typowej gleby na "światłach" :P..
Powiedz że żartujesz  ;)
Hannibal, mocno przykręć bloki do butów, to bardzo ważne.

Przykręcać do oporu, z całych sił czy raczej spokojnie i intuicyjnie?
Nie chciałbym przekręcić gwintu, jest to w ogóle możliwe? :>

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 25 Kwi 2014, 20:47 »
Żaden wybryk natury ze mnie. Po prostu ani ja, ani całe grono moich rowerowych znajomych nie miało problemów z przejściem z platform na SPD. No, a żeby już opierać się o coś i ćwiczyć odruch wypinania to już nawet mi do głowy nie przyszło. Być może gdzieś tak fiknąłem gdy zatrzymałem się i nie zdążyłem wypiąć ale to nie była kwestia wprawy lub jej braku.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
« 25 Kwi 2014, 21:55 »
@Hannibal
A wiesz już że są dwa rodzaje bloków?

I najlepsze buty MTB przed i po

« 26 Kwi 2014, 00:24 »
Tak chcę właśnie zrobić, teraz kupiłem szosowe, a w drugiej kolejności zainwestuję w jakieś MTB albo trekkingowe :). Napaliłem się aż tak bardzo, że przed chwilą wróciłem ze sklepu i już mam je w domku!

No właśnie widać, że napaliłeś się tak, że zamiast spokojnie pomyśleć od razu poleciałeś do sklepu. Kupowanie butów szosowych, żeby je używać z blokami SPD to nieporozumienie; buty szosowe kupuje się tylko po to by je używać z blokami szosowymi (bo te są tylko wystające i tylko do takich butów pasują). Używając typowych SPD w porównaniu do butów MTB nic nie zyskasz, natomiast stracisz dużo, bo o ile w butach z blokami szosowymi jeszcze da się jako-tako iść (bo bloki są plastikowe), to chodzenie z wystającymi metalowymi blokami to już zupełnie do niczego, szczególnie po glazurze i podobnych nawierzchniach, które często są w sklepach.

Buty Shimano R088 nie pasują do pedałów Shimano PD-M520?
Nie da się do nich wpiąć? Nie da się ich używać w tych butach?
Tak jak już wielokrotnie pisałem, nie obchodzi mnie kwestia pieszego poruszania się w tych butach.

EDIT:
Czym się różnią bloki butów szosowych od bloków z butów MTB?
Jak dla mnie są identycznie..
Więc chyba nie ma znaczenia jakimi butami się do nich wepnę, czy to będą szosowe czy też MTB bo i tak bloki są te same. Poprawcie mnie jeśli się mylę. W razie czego buty mogę zwrócić, mam do sklepu 5min :).
« Ostatnia zmiana: 26 Kwi 2014, 01:02 Hannibal »

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 26 Kwi 2014, 08:16 »
Te pedały co pokazałeś to nie są typowo szosowe. To taka hybryda właśnie do bloków mtb.
Nawiasem mówiąc nie bardzo pasujące do Twoich butów ze względu na płaską podeszwę.
Tutaj masz przykład pedału i bloku szosowego:
http://www.mikesport.pl/shimano-pd-r540-silver-pedaly-szosowe-spdsl.html
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna voit

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 11.02.2012
« 26 Kwi 2014, 08:22 »
Zgadzam się z Wilkiem.

Z roweru czasem się zsiada i wtedy zobaczysz o czym mówimy.

A tak wyglądają bloki szosowe

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum