Mocno odradzam szosowe buty do innych zastosowań niż jazda typowo szosowa kurcze ale urodziłem. Blok w takim bucie masz nakręcony na podeszwę, jest całkowicie na wierzchu. Bardzo niewygodne jest chodzenie, czubki butów "idą" do góry. Na mokrym podłożu podparcie butem podczas jazdy, może być niebezpieczne ze względu na śliskość. Poruszanie się na dworcu, po kamiennych schodach, nic przyjemnego.Napaliłeś się, widzę. Ale naprawdę dobrze się zastanów. W sumie możesz później kupić drugie, turystyczne czy MTB.Buty radzę przymierzyć przed zakupem. Shimano wypadają mniejsze numer, czasami nawet dwa. Większość modeli jest stosunkowo wąska. Ja musiałem kupić 46 a normalnie noszę w rozmiarze 44.
rower stawiałem w "drzwiach", wsiadałem na niego, łapałem się rękoma futryny i wpinałem się i wypinałem aż do znudzenia - chodziło mi o nauczenie się ruchu skręcania piętą w bok - mi pomogło - przez 3 lata zaliczyłem tylko 3 gleby
Powiedz że żartujesz Przecież gleba nie jest kwestią umiejętności wypinania butów z pedałów.
No to teraz Hannibal życzę Ci jak najmniej zaliczonych gleb . Jak uczyłem się wypinania z SPD w warunkach domowych zimą, to robiłem to tak:rower stawiałem w "drzwiach", wsiadałem na niego, łapałem się rękoma futryny i wpinałem się i wypinałem aż do znudzenia - chodziło mi o nauczenie się ruchu skręcania piętą w bok - mi pomogło - przez 3 lata zaliczyłem tylko 3 gleby
Cytat: Rado w 25 Kwi 2014, 20:18rower stawiałem w "drzwiach", wsiadałem na niego, łapałem się rękoma futryny i wpinałem się i wypinałem aż do znudzenia - chodziło mi o nauczenie się ruchu skręcania piętą w bok - mi pomogło - przez 3 lata zaliczyłem tylko 3 gleby Powiedz że żartujesz Przecież gleba nie jest kwestią umiejętności wypinania butów z pedałów.Hannibal, mocno przykręć bloki do butów, to bardzo ważne.
Cytat: Hannibal w 25 Kwi 2014, 18:41Tak chcę właśnie zrobić, teraz kupiłem szosowe, a w drugiej kolejności zainwestuję w jakieś MTB albo trekkingowe . Napaliłem się aż tak bardzo, że przed chwilą wróciłem ze sklepu i już mam je w domku!No właśnie widać, że napaliłeś się tak, że zamiast spokojnie pomyśleć od razu poleciałeś do sklepu. Kupowanie butów szosowych, żeby je używać z blokami SPD to nieporozumienie; buty szosowe kupuje się tylko po to by je używać z blokami szosowymi (bo te są tylko wystające i tylko do takich butów pasują). Używając typowych SPD w porównaniu do butów MTB nic nie zyskasz, natomiast stracisz dużo, bo o ile w butach z blokami szosowymi jeszcze da się jako-tako iść (bo bloki są plastikowe), to chodzenie z wystającymi metalowymi blokami to już zupełnie do niczego, szczególnie po glazurze i podobnych nawierzchniach, które często są w sklepach.
Tak chcę właśnie zrobić, teraz kupiłem szosowe, a w drugiej kolejności zainwestuję w jakieś MTB albo trekkingowe . Napaliłem się aż tak bardzo, że przed chwilą wróciłem ze sklepu i już mam je w domku!