Autor Wątek: Pedały SPD + jakie buty do tego?  (Przeczytany 20315 razy)

Offline Mężczyzna Madridista

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 27.04.2011
Odp: Pedały SPD + jakie buty do tego?
« 26 Kwi 2014, 09:05 »
Zgadzam się z Wilkiem.

Z roweru czasem się zsiada i wtedy zobaczysz o czym mówimy.

A tak wyglądają bloki szosowe

Mnie nie interesuje to, co się dzieję w momencie zejścia z roweru. Najważniejsza jest jazda.
Da się wpiąć butami szosowymi do pedałów M520? Próbowaliście jeździć w takim zestawieniu? Szkoda, że wcześniej nikt mnie nie poinformował o tym, a wręcz pisaliście, że wszystkie buty będą pasować..

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
« 26 Kwi 2014, 09:12 »
Dać sie da ale gdzie tu sens :P Chyba jedynie jak sie ma więcej par butów pod spd i jeździ się na jednym rowerze, żeby nie przekręcać pedałów.

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
« 26 Kwi 2014, 10:21 »

Da się wpiąć butami szosowymi do pedałów M520? Próbowaliście jeździć w takim zestawieniu? Szkoda, że wcześniej nikt mnie nie poinformował o tym, a wręcz pisaliście, że wszystkie buty będą pasować..
Nie wpinają się buty tylko bloki. Buty które kupiłeś są przystosowane do obu typów bloków, wystarczyło przeczytać opis na stronie sklepu.
Są również buty SPD Shimano SH-M088 przystosowane tylko do bloków SPD które  różnią się podeszwą i wagą a z punktu widzenia jazdy są identyczne. Ponieważ pedały M520 są przystosowane tylko do bloków SPD takich właśnie butów potrzebujesz.

Offline Mężczyzna voit

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 11.02.2012
« 26 Kwi 2014, 10:40 »

Mnie nie interesuje to, co się dzieję w momencie zejścia z roweru. Najważniejsza jest jazda.
Da się wpiąć butami szosowymi do pedałów M520? Próbowaliście jeździć w takim zestawieniu?

Jeśli tak stawiasz sprawę, to odpowiem. Da się. Tylko sensu nie ma w tym żadnego.

Szkoda, że wcześniej nikt mnie nie poinformował o tym, a wręcz pisaliście, że wszystkie buty będą pasować..

Akurat kiedy podałeś te 4 modele, które brałeś pod uwagę to pisano Ci że  2 pierwsze opcje to buty szosowe.
Ale Ty się uparłeś i teraz zachowujesz jak dziecko.

Napiszę ci tak do roweru górskiego da się założyć kierownicę baranka i wąskie opony slicki, korbę 2 rzędową z blatem 52, tylko po co ???

« 26 Kwi 2014, 12:30 »

Da się wpiąć butami szosowymi do pedałów M520? Próbowaliście jeździć w takim zestawieniu?

Jeśli tak stawiasz sprawę, to odpowiem. Da się. Tylko sensu nie ma w tym żadnego.

Szkoda, że wcześniej nikt mnie nie poinformował o tym, a wręcz pisaliście, że wszystkie buty będą pasować..

Akurat kiedy podałeś te 4 modele, które brałeś pod uwagę to pisano Ci że  2 pierwsze opcje to buty szosowe.
Ale Ty się uparłeś i teraz zachowujesz jak dziecko.

Napiszę ci tak do roweru górskiego da się założyć kierownicę baranka i wąskie opony slicki, korbę 2 rzędową z blatem 52, tylko po co ???

Idąc dalej, rower szosowy nie może pełnić roli wyprawowca, bo po co?
Tyle ludzi na szosie zwiedza świat.

Nie wpinają się buty tylko bloki. Buty które kupiłeś są przystosowane do obu typów bloków, wystarczyło przeczytać opis na stronie sklepu.
Są również buty SPD Shimano SH-M088 przystosowane tylko do bloków SPD które  różnią się podeszwą i wagą a z punktu widzenia jazdy są identyczne. Ponieważ pedały M520 są przystosowane tylko do bloków SPD takich właśnie butów potrzebujesz.

Jeśli z punktu widzenia jazdy są identyczne to w czym tkwi problem?
Bo już się zatraciłem w tym wszystkim..
R088 są przystosowane do obu typów bloków to chyba nic nie będzie przeszkadzało w jeździe nie? Na samym końcu wypowiedzi napisałeś jednak, że potrzebuję butów tylko pod spd..
Nic nie rozumiem :(.

Dać sie da ale gdzie tu sens :P Chyba jedynie jak sie ma więcej par butów pod spd i jeździ się na jednym rowerze, żeby nie przekręcać pedałów.
Wytłumaczcie mi jak bardzo prostemu człowiekowi dlaczego nie ma sensu jeździć w R088 na pedałach M520. Chcę kupić jeszcze jedną parę butów mtb/trekking, ale dopiero na kolejny sezon. I pedałów używałbym na różnych butach.

Offline Mężczyzna gagarin

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 10.12.2010
« 26 Kwi 2014, 12:40 »
Jak zrobisz mamie dziurę w podłodze tymi wystajacymi blokami to zrozumiesz.
Jeżdżę aby jeść.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 26 Kwi 2014, 12:48 »
Oj czepiliscie się. W tych butach będzie tylko jeździł a nie chodził. Zapewne w jakiś klapkach do roweru i tam zmiana na spd.
PS: Jak żyją szosowcy skoro w ich butach nie da się chodzić?

« 26 Kwi 2014, 12:52 »
Jak zrobisz mamie dziurę w podłodze tymi wystajacymi blokami to zrozumiesz.
Czyli różnica w nich to tylko fakt, że nie da się w nich chodzić tak?
Ewentualnie możliwość uszkodzenia bloków podczas chodzenia?
Więc uważacie, że powinienem oddać buty i poszukać jakiś butów typu M088 tak?
A jak będę chciał pojeździć kiedyś w butach szosowych to mam dokupić do nich pedały szosowe?

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna menel

« 26 Kwi 2014, 13:23 »
Jeżeli coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Więc skoro masz pedały jednosystemowe to po co ci buty dwusystemowe?
Poza tym jeśli masz zamiar bawić się w turystykę rowerą to tylko ci się wydaje że nie będziesz w nich chodził.

A nie widziałeś ile samochodów z butami na zmianę jeździ za peletonem?

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 26 Kwi 2014, 13:26 »
Weź czerwone, są najszybsze.

« 26 Kwi 2014, 13:48 »
Jeżeli coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Więc skoro masz pedały jednosystemowe to po co ci buty dwusystemowe?
Poza tym jeśli masz zamiar bawić się w turystykę rowerą to tylko ci się wydaje że nie będziesz w nich chodził.

A nie widziałeś ile samochodów z butami na zmianę jeździ za peletonem?
Pisałem już wielokrotnie, że na ten moment potrzebuję buty tylko do jazdy, bo i tak nie mam co liczyć na żadną wyprawę.. Napiszę jeszcze raz, ale tym razem wielkimi literami.
POTRZEBUJĘ BUTÓW DO JAZDY PO OKOLICY, EWENTUALNIE NA JAKIEŚ TRASY JEDNODNIOWE, DŁUŻSZE,  NIE BĘDĘ ZWIEDZAŁ, CHODZIŁ, BIEGAŁ,  SKAKAŁ!!!
Tak czy siak wymieniam buty na M088, mam nadzieję, że nie będę żałował.
Szkoda tylko, że nie są tak ładne jak R088.
Weź czerwone, są najszybsze.
Z całym szacunkiem, daruj sobie takie teksty.. Weź czerwone dla dziecka, tylko uważaj żeby się za bardzo nie rozpędziło, bo będzie tragedia. Nie atakuj mnie, bo nie warto.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 26 Kwi 2014, 14:05 »

Kiedy będziesz przykręcał bloki do butów, na śrubki nałóż trochę pasty miedzianej lub smaru. Co jakichś (dłuższy) czas przmiennie luzuj i dokręcaj śruby. Jeśli skręcisz na sucho, możesz mieć problem z odkręceniem i wymianą zużytego elementu.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna menel

« 26 Kwi 2014, 14:07 »

Pisałem już wielokrotnie, że na ten moment potrzebuję buty tylko do jazdy, bo i tak nie mam co liczyć na żadną wyprawę.. Napiszę jeszcze raz, ale tym razem wielkimi literami.
POTRZEBUJĘ BUTÓW DO JAZDY PO OKOLICY, EWENTUALNIE NA JAKIEŚ TRASY JEDNODNIOWE, DŁUŻSZE,  NIE BĘDĘ ZWIEDZAŁ, CHODZIŁ, BIEGAŁ,  SKAKAŁ!!!

Gorzej jak będziesz musiał w stanie wyższej konieczności dobiec do klozetu po mokrych kafelkach.  ;D

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami: