Autor Wątek: Pedały SPD + jakie buty do tego?  (Przeczytany 20320 razy)

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
Odp: Pedały SPD + jakie buty do tego?
« 18 Lis 2017, 18:01 »
Reanimuję wątek, bo może coś doradzicie.

Jeżdżę - póki co - szosą w pedałach SPD M540 czyli raczej nie na szosę. Ale w takich jeżdżę, podobnie zresztą rzecz się ma z butami. Pytania zatem są dwa.

Czy powinienem przejść na pedały szosowe (czemu? jakie z tego są korzyści? weź pod uwagę iż często uczestniczę w imprezach oznaczonych haszem "sól kolarstwa*)?

Jeśli przechodzić na szosowe, to na jakie i jakie buty do tego (cena gra rolę)?

*wyjaśnienie co to znajdziesz u Hipka w stopce.
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 18 Lis 2017, 19:16 »
Do ogolonych łydek to tylko but szosowy albo na obcasie  ;D
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 18 Lis 2017, 19:45 »
Ja lubię szosowę za to, że zarówno pedały jak i bloki są dużo większe niż MTB. Na długich dystansach jest to chyba większa wygoda. Na ile przekłada się to na wynik sportowy? Ciężko powiedzieć, chyba zestaw: but szosowy + spd szosowe jest sztywniejszy (lepiej trzyma) niż MTB, ale to już pytanie do specjalistów od wykresów i tabelek.

W szosowych mi się wygodniej jeździ. Sól kolarstwa lepiej się uprawia w mtb, bo w szosowych mniej wygodnie się chodzi. Na jakieś wyjazdy, maratony to zabieram drugie buty do chodzenia. Do tego blok jest z plastiku, który się ściera. Przy bardzo dużych przebiegach to pewnie minimum raz w roku trzeba bloki wymienić (ja szosą jeżdżę tylko ok 3-4 tys. km rocznie, wytrzymały mi ponad dwa lata).
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna martink

• Miasto: Starachowice
  • Na forum od: 29.01.2011
    • http://www.wyprawyrowerowemartink.blogspot.com/
« 18 Lis 2017, 22:52 »
Reanimuję wątek, bo może coś doradzicie.

Jeżdżę - póki co - szosą w pedałach SPD M540 czyli raczej nie na szosę. Ale w takich jeżdżę, podobnie zresztą rzecz się ma z butami. Pytania zatem są dwa.

Czy powinienem przejść na pedały szosowe (czemu? jakie z tego są korzyści? weź pod uwagę iż często uczestniczę w imprezach oznaczonych haszem "sól kolarstwa*)?

Jeśli przechodzić na szosowe, to na jakie i jakie buty do tego (cena gra rolę)?

Krzysiek - była już na ten temat rozmowa (ale to na pewno nie w tym wątku) Ogólnie jest tak - jak masz zamiar jeździć na rowerze to wówczas lepsze są pedały szosowe; jeśli masz zamiar rower prowadzić wówczas wybierz mtb. Zestaw szosowy jest lżejszy, sztywniejszy - na takim zestawie są mniejsze straty energii. Z drugiej strony jak trzeba rower prowadzić (ale nie paręnaście metrów na bufecie tylko na prawdę kawałek) to jest dramat. Nie daj sobie wmówić że w butach szosowych da się chodzić. Jak już się zdecydujesz na szosowe to albo system look albo shimano. W jednym i drugim zasady są takie same. Tańsze pedały = gorsze pedały. Różnice to masa, jakość łożysk i powierzchnia styku z blokiem. Gdy wybierzesz pedały to pozostają jeszcze tylko buty. Trzeba zwracać uwagę na masę, sztywność podeszwy i sposób zapinania buta. Najlepszy jest system boa ale microlock i trzy paski na rzepy też ujdzie. Dwa paski na rzepy to już raczej słabo. Tyle

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 19 Lis 2017, 09:46 »
Z drugiej strony jak trzeba rower prowadzić (ale nie paręnaście metrów na bufecie tylko na prawdę kawałek) to jest dramat. Nie daj sobie wmówić że w butach szosowych da się chodzić.

Na Maratonie Podróżnika wpychałem rower na Przełęcz Karkonoską i było mocno niewygodnie, trochę ślisko. Starałem się iść trawiastym/piaszczystym poboczem, ale szału nie było. No i miałem już mocno starte bloki i była obawa, czy po tym spacerze jeszcze dam rade się wpiąć. Obis dlatego pchał w klapkach, a jeden z zawodników długimi fragmentami idąc tyłem (autentyk!)  ;D
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

« 19 Lis 2017, 12:39 »

Moja "sól kolarstwa" nierzadko wygląda tak jak na powyższym zdjęciu, czyli przenoszenia roweru przez szczytowe partie i tam gdzie kończy się asfalt. Tak więc buty MTB są koniecznością. Ale u mnie to ewoluowało odwrotnie. Najpierw były buty/pedały szosowe a potem zachciało mi się urozmaicić moje trasy dodając takie przełazy na drugą stronę. Nie widzę istotnej różnicy MTB-szosa poza wygodą chodzenia i estetyką (szosowe bywają jednak ładniejsze).

Na pewno jednak zestaw szosowy może być sporo lżejszy, co dla kogoś startującego w wyścigach przełoży się na konkretne minuty i sekundy na mecie, i chyba o to w tym chodzi. 
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
« 22 Lis 2017, 19:06 »
No nie, wyścigi mnie nie interesują. Pytam o takie pedały / buty w kontekście ew. problemów z drętwieniem stóp. Bo BBT trochę mnie to męczyło, pewnie gdybym podjechał te sztajfy na MP 2017 to mogłoby być podobnie (a tak bikewalking wymasował mi stopy i nie miałem problemów).

Czytałem, że twarde szosowe buty załatwiają sprawę. Faktycznie?
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna Rado

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 25.05.2011
« 22 Lis 2017, 19:31 »
Dopiero od tego roku jeżdżę w szosowych SPD SL. Z dłuższych dystansów w tych butach, to przejechałem tylko KMT (kojarzysz? ;) ). Czuję różnicę, ale zdecydowanie więcej ustawień musiałem wypróbować by znaleźć te optymalne.

Na podjazdach się męczę, na zjazdach odpoczywam, a na płaskim po prostu pedałuję :)

« 22 Lis 2017, 19:38 »

Nad tym aspektem się nigdy nie zastanawiałem. Aczkolwiek staram się od czasu do czasu pogimnastykować stopami w butach. Ale stopę, każdy ma inną więc co dla jednego super dla innego już niekoniecznie. Więc może być tak, że stopy drętwieć przestaną ale brak amortyzacji spowoduje inne dolegliwości.

Popatrz jak buty biegowe wyewoluowały przez ostatnie lata: dla stopy supinującej, pronującej, neutralne. Sztywny zapiętek, miękki zapięte, podparcie... w teren, na asfalt, na bieżnię, do długich biegów, treningowe, startowe... generalnie cuda na kiju. Buty rowerowe to jednak sto lat w tyle są i wybór jest mały.

Offline Mężczyzna faja

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 06.01.2013
« 22 Lis 2017, 20:06 »
No nie, wyścigi mnie nie interesują. Pytam o takie pedały / buty w kontekście ew. problemów z drętwieniem stóp. Bo BBT trochę mnie to męczyło, pewnie gdybym podjechał te sztajfy na MP 2017 to mogłoby być podobnie (a tak bikewalking wymasował mi stopy i nie miałem problemów).

To chyba nie tak. Kupiłem sobie buty SPD (nie - SL) żeby używać je jeżdżąc przełajem. Są tak samo twarde jak SPD-SL. różnica jest taka, że można w nich (jako tako) chodzić i są nieco bardziej masywne. Niemniej i tak do szosy używam SPD SL - jakoś bardziej mi pasują i komplet buty + pedały są lżejsze i tak jakby bardziej precyzyjnie pracują.  Oczywiście są to tylko moje odczucia, ktoś inny może mieć zupełnie inne zdanie.

Offline Mężczyzna Rado

« 22 Lis 2017, 20:33 »
Popatrz jak buty biegowe wyewoluowały przez ostatnie lata: dla stopy supinującej, pronującej, neutralne. Sztywny zapiętek, miękki zapięte, podparcie... w teren, na asfalt, na bieżnię, do długich biegów, treningowe, startowe... generalnie cuda na kiju.
Nie biegam, nie znam się, ale mi to wygląda raczej na wyewoluowanie  się marketingu :D Przecież tyle osób biega, trzeba na tym zarobić!

Na podjazdach się męczę, na zjazdach odpoczywam, a na płaskim po prostu pedałuję :)

« 22 Lis 2017, 20:52 »
ale mi to wygląda raczej na wyewoluowanie  się marketingu

Marketing to 25 nowych modeli u każdego producenta, każdego roku. Natomiast specjalizacja i dopasowanie pod konkretne zastosowanie to raczej  odpowiedź na zapotrzebowanie rynku zarówno amatorskiego jak i wyczynowców. Podobnie przecież jest z rowerami.

Offline Mężczyzna Rado

« 22 Lis 2017, 21:08 »
Natomiast specjalizacja i dopasowanie pod konkretne zastosowanie to raczej  odpowiedź na zapotrzebowanie rynku zarówno amatorskiego jak i wyczynowców. Podobnie przecież jest z rowerami.
Wydaje mi się, że czasem wygląda to tak: robimy nowy produkt, konkurencja tego nie ma, trzeba tylko dołożyć do tego nowe (sztuczne) potrzeby/filozofię :D

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum