Autor Wątek: Sport Arsenal 313  (Przeczytany 3751 razy)

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
Odp: Sport Arsenal 313
« 16 Maj 2014, 00:10 »
Nie znam mocowania Crosso w praktyce. O mocowaniu od Sport Arsenala mogę powiedzieć, że jest... normalne.

Każdy z bagażników mocujesz dwoma obejmami. Najlepiej chyba najpierw zamocować luźno wszystkie cztery, tak by całość (połączona łącznikami/pałąkami) przesuwała się bez problemu góra/dół i (odrobinę) obracała. Następnie wypoziomować górną krawędź bagażnika i wtedy dokręcać równomiernie wszystkie 8 śrub (na zdjęciu wyżej: żółtych). Za drugim razem prawidłowe (mam nadzieję ;P) zamocowanie całości zajmuje kilka minut.

W komplecie obejmy mniejsze i większe, także dodatkowe (aluminiowe?) podkładki na nietypowe widelce/amory.

Swoją drogą, zawsze zastanawiam się, czy sakwy pochylone o 30%, założone równolegle do amora, to ułomność któregoś z bagażników, czy celowe dzialanie zakładającego ;). Tutaj nie ma z tym problemu.

Szy.
« Ostatnia zmiana: 16 Maj 2014, 00:20 szy »

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna chorowitek

• Miasto: lublin
  • Na forum od: 27.09.2017
« 16 Paź 2017, 10:12 »
Hej, mam pytanie do właściciela tego wątku. Jak Ci się sprawuje ten sakwoplecak? Bo szukam czegoś spełniającego te funkcje. Tzn. będę tego potrzebował na dojazdy do pracy, po mieście, często (dziennie pewnie z pięć razy) będzie zdejmowane i zakładane, więc system mocowania na rowerze musi być szybki i prosty. Czy ten plecak taki jest? Trochę mi nie pasuje jego wygląd (typowo sakwowy) i plastikowe uchwyty.
Co o nim sądzisz po takim czasie?

Jeszcze zastanawiam się nad tym:

https://www.rowerystylowe.pl/p-408/plecak-rowerowy-new-looxs-wave-backpack

Jego wygląd jest najbardziej zbliżony do zwykłego plecaka i dlatego najbardziej mi odpowiada. Ale z kolei nie wiem jak z tym mocowaniem i trwałością.

Jest jeszcze opcja ikeowa:

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/40339631/?query=plecak+na+rower

Tu mnie bardzo kuszą metalowe uchwyty i pewność prostego i szybkiego montażu na bagażniku. Jednak znowu wygląd odstrasza.
Proszę o jakieś porady i podzielenie się doświadczeniami. Pozdrawiam

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 16 Paź 2017, 15:16 »
Możesz jeszcze kupić adapter ortlieba do zrobienia plecaka z sakwy: https://www.ortlieb.com/en/Carrying-System%20for%20all%20panniers/

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
« 16 Paź 2017, 15:30 »
Z plecaków, które można stosować jak worki transportowe (mają odpinane pasy) widziałem tylko ten model od MSX. Dotykałem, mierzyłem, oglądałem ... jest super, ale swoje kosztuje. Plecak rekomendował mi Tomek Budzioch, po tej wyprawie.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 16 Paź 2017, 18:20 »
Mam worek SA, oglądałem wcześniej jeszcze plecak meridy i woreczek MSX - w sumie jeden pies, wszystko trzeba troczyć ekspanderami. Jeśli masz już sakwy ortlieba, to rozwiązanie podane przez duduego wydaje się rozsądny, ale system nośny będziesz musiał wozić osobno - https://www.szumgum.com/media/products/ortlieb003/images/thumbnail/big_carrysystem-DOL-8664.jpg?lm=1476425159

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 16 Paź 2017, 19:33 »
Ja swego czasu, do jazdy po mieście zamontowałem sobie po prostu kosz i woziłem w nim plecak. Można z przodu albo z tyłu, na bagażnik. Na bagażniku pewnie będzie niższy, to do tego trzeba jakiś ekspander na wierzch. Wydaje mi się, że to najprostsze rozwiązanie i najszybsze w użytkowaniu.

Offline Mężczyzna chorowitek

• Miasto: lublin
  • Na forum od: 27.09.2017
« 17 Paź 2017, 09:17 »
Ja swego czasu, do jazdy po mieście zamontowałem sobie po prostu kosz i woziłem w nim plecak. Można z przodu albo z tyłu, na bagażnik. Na bagażniku pewnie będzie niższy, to do tego trzeba jakiś ekspander na wierzch. Wydaje mi się, że to najprostsze rozwiązanie i najszybsze w użytkowaniu.

To w sumie nie głupi pomysł, ale nie wiem czy wykonalny. Z przodu bym nie chciał montować, bo jakoś nie mam zaufania do tych wypinanych. Żona ma i jakoś jej to działa, ale ona jeździ o wiele spokojniej. Natomiast z tyłu chyba odpada, bo jeżdżę z fotelikiem i to się pewnie wyklucza, ale muszę to jeszcze sprawdzić. 

Chociaż najlepszym rozwiązaniem jednak byłby plecak do montażu. No właśnie, bo ja bym chciał plecak z możliwością zapięcia na rowerze jak sakwy, a nie sakwy z możliwością używania jej jak plecaka. Generalnie chodzi o ich wygląd i szybki sposób montażu (i w tym punkcie jakoś kusi mnie ten ikeowy).

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum