Autor Wątek: Beskid Niski  (Przeczytany 741 razy)

Offline Mężczyzna lunatyk

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.03.2012
Beskid Niski
« 27 Kwi 2014, 20:58 »
Hej,
planuję około 3 dniową przejażdżkę po Beskidzie Niskim. Pierwszy dzień to dojazd z okolic Melsztyna do Bartnego (albo krócej - przez Ciężkowice - albo trochę na około przez Grybów i Klimkówkę). Potem mam jeszcze 2-3 dni.

Zna ktoś dobrze te tereny? nie chciałbym ominąć jakiejś fajnej trasy :)
(Ostatni raz byłem tam na zielonej szkole czyli baaardzo dawno ;))
Better days are coming
They are called Saturday and Sunday

Offline Mężczyzna barz

• Miasto: Beskid Niski/Kraków
  • Na forum od: 12.06.2013
Odp: Beskid Niski
« 27 Kwi 2014, 23:58 »
generalnie z Beskidu Niskiego jestem więc sporo mogę Ci podpowiedzieć. i bardzo mnie cieszy że chcesz tutaj jeździć, w to zapomniane przez wielu miejsce! :)

jeśli już będziesz w okolicach Klimkówki i generalnie zachodniej części Beskidu to jest tu naprawdę mnóstwo pięknych krajobrazów i ciężko układać Ci trasę. z kilku rzeczy które mogę podpowiedzieć:

- w okolicach Klimkówki przede wszystkim zapomniane połemkowskie wsie w którch dostłownie czas się zatrzymał: Kunkowa, Leszczyny, Nowica, Oderne, Gładyszów (bardziej znany z koni huculskich) dalej mineralna Wysowa. Będąc w tamtych okolicach warto pojechać do wsi Izby i dalej kilka razy przekraczając rzękę Biała do Bielicznej - google mapy nawet jej nie pokazują, ja osobiście uważam tę dolinę (bo wsią ani nawet byłą wsią już chyba tego nazwać nie można) za jedno z najpiękniejszych miejsc w Niskim - pojedziesz, nie pożałujesz! :)

- dalej na wschód - bardzo fajny podjazd pod Magurę Małastowską i miejscowości typu Pętna, Bodaki, Bartne, Krzywa, Wołowiec i np dalej do Ożennej - krajobrazy wciąż przepiękne, praktycznie w każdej miejscowości połemkowskie cerkwie i bardzo dużo pustki i ciszy :) z Ożennej można przejechać wojewódzką 992 przez serce Magurskiego PN do Krępnej (niesamowicie wygląda idealna szeroka droga przez las kilka kilometrów, praktycznie zerowy ruch samochodowy i tablice ostrzegawcze przy drodze typu "uwaga rysie", "uwaga niedźwiedzie" :D)

- dalej generalnie można ciągnąć w stronę Barwinka, Komańczy, ale tam raczej tylko wojewódzką co się wiąże z większym natężeniem ruchu. będąc w Krępnej można również bardziej po lasach,  trochę dróg asfaltowych i fajnych podjazdów się znajdzie - ale należy pamiętać o tym że to jednak są "zadupia" i nieraz może niespodziewanie skończyć się dobra droga :D

jak będziesz miał jakieś swoje koncepcje trasy to z przyjemnością mogę na nie rzucić okiem i podpowiedzieć gdzie trasę skorygować. aha, i właśnie ważna sprawa - czy bardziej interesują Cię połemkowskie zabytki, czy piękno przyrody, strome podjazdy itp?

pozdrawiam

Offline Mężczyzna furman

• Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 28 Kwi 2014, 06:57 »
Całej trasy Ci nie zaplanuję ale mogę polecić kilka "odcinków specjalnych"
Dolina Bielicznej już była polecona. Jeśli nie boisz się dziurawych dróg to piękna jest droga z Krempnej ( nie Krępna) do Ożennej ale przez Żydowskie. Kilkanaście km przez całkowicie bezludne tereny.
Cudowna droga ze Świątkowej Wielkiej do Folusza.  Przejedziesz nią tuż obok szczytu Magurą Wątkowskiej. Piękna jest Nizenajowa i Radocyna. Warto podjechać na Górę Grzywacką wznoszącą się nad Kątami. Trudno nie zauważyć tej góry :)
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

« 28 Kwi 2014, 12:51 »
Świetnie, dziękuję Wam za pomoc. Jak wrócę z pracy to zaznaczę kilka opcji na mapie.
Właśnie jak patrzę na UMP to wszędzie szlaki i wszędzie wydaje się być fajnie :)
Najbardziej zależy nam na pięknie przyrody (może bez spotkań z niedźwiedziem :P), podjazdów też się nie boimy, ale nie chcemy się skatować bo czasu dużo nie mamy i chcemy zobaczyć jak najwięcej.

Jeszcze mam pytanie co do noclegów, myślisz, że mogą być problemy w weekend majowy, żeby się dostać na jakąś kwaterę? Tak się głośno zastanawiam czy brać namiot.

Better days are coming

Offline Mężczyzna furman

• Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 28 Kwi 2014, 13:35 »
Tego bym się nie bał. Beskid Niski to nie Tatry. Puchy wszędzie.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
« 28 Kwi 2014, 13:52 »
Podepnę się do tematu :)
Podpowiedzcie parę nie za długich tras w okolicy Wysowej. Będziemy przez tydzień w Ropkach, bierzemy rowery. Trasy raczej lajtowe, do 60 km (jak mocno w terenie to nawet mniej). Trasy raczej typu "pętla". Możemy podjechać samochodem na start.

Offline Mężczyzna Waski

• Kapituła MP
  • Miasto: Lubin
  • Na forum od: 23.02.2013
« 28 Kwi 2014, 14:18 »
Jechałem tą trasą w pobliżu Wysowej. Polecam.
http://www.bikemap.net/pl/route/2278005-beskid-niski-bieszczady/#/z12/49.49477,21.26232/mapquest

W sumie to kup sobie mapę i gdzie byś tam nie pojechał w okolicy to będzie pięknie :)
Pozdrawiaj lud okoliczny w Wysowej, Hańczowej, Ropkach, Uściu itp  :D
Zazdroszczę pobytu w tych okolicach :)
"Wąski. My nie możemy jechać tam bez rowerów. Jak zwierzęta. :)"
"Kolarsko jesteś taki sobie, [...]" yurek55

Offline Mężczyzna barz

• Miasto: Beskid Niski/Kraków
  • Na forum od: 12.06.2013
« 28 Kwi 2014, 19:53 »
po Beskidzie Niskim lepiej kupić zwykłą mapę turystyczną (polecam compassy) i bardziej się poplątać po dziurach, a nie patrzeć na mapy ile się przejechało. tu trzeba spokojnie docenić piękno przyrody :)

problemy z noclegami to jak już mogą być w samej Wysowej, gdzie indziej wątpię. a w każdej wsi parę agroturystyk się znajdzie

Offline Mężczyzna krzychu

• Miasto: Rzeszów/Rymanów
  • Na forum od: 04.07.2011
« 28 Kwi 2014, 20:30 »
Dodam nie wspomniany Regietów Wyżny z zachodniej części Beskidu Niskiego. Polecam jak Furman pętle z Krempnej przez Żydowskie, Ożenną, Świątkową do Krempnej. Potem warto pojechać na wschód przez Olchowiec, Mszanę do Tylawy, potem do Komańczy. Z tej drogi warto zjechać do Lipowca i Czeremchy, Jasiela, Surowicy i Polan Surowicznych. To moje ulubione tereny.

« 29 Kwi 2014, 16:15 »
Widzę, że pasowało by mi wziąć tydzień więcej urlopu, żeby to zjeździć - ale fajnie, to znaczy, że wszędzie fajnie i będzie gdzie wracać jak się spodoba:) Jeszcze raz dzięki wszystkim za podpowiedzi:)
Better days are coming

Offline Mężczyzna Waski

• Kapituła MP
  • Miasto: Lubin
  • Na forum od: 23.02.2013
« 29 Kwi 2014, 18:08 »
Nie ma nic za darmo kolego :) Gdy wrócisz z urlopu w zamian za nasze porady oczekujemy opisów i zdjęć z przejechanych tras :)
"Wąski. My nie możemy jechać tam bez rowerów. Jak zwierzęta. :)"
"Kolarsko jesteś taki sobie, [...]" yurek55

« 13 Maj 2014, 21:32 »
Uff trochę mnie tu nie było...
Niestety wyjazd nie należy do całkiem udanych.. Z czterech dni zrobiły się tylko dwa (niestety nagle musieliśmy wrócić do domu) więc tak na prawdę to było tylko liźnięcie Beskidu Niskiego. Z Niedźwiedzy (okolice Dębna, Brzeska) przez Cieżkowice i Gorlice dojechaliśmy do Bacówki w Bartnem. Tam skutecznie nie dała nam zmrużyć oka część ekipy z rajdu Politechniki Krakowskiej... Jednak rano postanowiliśmy pokręcić się po okolicy (Gładyszów, Regietów, Skwitne, Hańczowa) Po jakichś dwóch godzinach dowiedzieliśmy się, że musimy wrócić.. i zapylaliśmy kolejne ponad 100km bez snu..
Z drugiej strony zdążyliśmy zarazić się tym klimatem, pustką prawie jak Bieszczadach. Wrócimy tu na pewno także Wasza pomoc nie pójdzie na marne. (wtedy też obiecuję wrzucić kilka zdjęć itp)
Better days are coming

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum