Autor Wątek: Rodzaje ram i różnice rozmiarowe  (Przeczytany 734 razy)

Offline Mężczyzna Popiel

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 01.06.2011
    • Amatorska Grupa Rowerowa Dzięcioły
Rodzaje ram i różnice rozmiarowe
« 28 Kwi 2014, 00:49 »
Do tej pory wydawało mi się, że rama crossowa i trekingowa rozmiarowo idą w parze.
Zdziwiło mnie gdy na stronie firmy KROSS znalazłem coś zupełnie innego. MTB i CROSS na równi, a TREKING zrównany z CITY (http://www.kross.pl/pl/poradnik/dobor-ramy).
Patrząc na to powinienem mieć ramę w granicach 17"-18". Tym czasem mam 19" CROSSa, który w teorii jest za duży bo powinienem go dobierać jak dla MTB.
Jak to wygląda na prawdę patrząc z punktu widzenia teorii, a nie praktycznej przymiarki.
Szczerze to trochę zgłupiałem.
Mieć rower i nie mieć roweru to już dwa rowery.
Alien... trzeci pasażer na foteliku.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Odp: Rodzaje ram i różnice rozmiarowe
« 28 Kwi 2014, 01:00 »
nie ma to jak mongolskie teorie na temat dobierania ramy patrząc tylko na wzrost. Żeby bardziej zamotać to wśród różnych producentów różnie jest podawany wymiar w calach.
Jeśli jest ci wygodnie i nie walisz kroczem o ramę, to znaczy, że jest ok. No, a jak wiadomo na to pierwsze ma wpływ długość nóg, wysokość widelca, wysokość główki ramy, kąt główki (i parę mniej istotnych). Na to drugie ma wpływ długość tułowia, rąk, szerokość kierownicy, jej gięcie, długość mostka, długość górnej rury, kąt rury podsiodłowej.

Inna sprawa, że "trekkingowe" maszynki, które są dostępne u nas w sprzedaży przypominają bardziej mieszczucha na nieco lepszym osprzęcie :)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Popiel

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 01.06.2011
    • Amatorska Grupa Rowerowa Dzięcioły
« 2 Maj 2014, 00:37 »
Rozumiem, że geometria i przymiarka jest istotna. Kwestia jest inna. Dla przykładu przy pomiarze nogi teoria mówi:
- rowery MTB mnożymy przez współczynnik 0,57
- rowery trekingowe mnożymy przez 0,63
- rower szosowy mnożymy przez 0,67
Jak do tąd wszystko jasne, ale chwila... gdzie podział się cross? Mnożymy przez 0,57 czy 0,63?
I tutaj pojawiają się rozbieżności. Według Krossa rowery crossowe traktujemy jak MTB natomiast taka Roweria podaje, że crossy traktujemy jak trekingi.
No i kto ma rację?
Patrząc na teorię, zaczynam dochodzić do wniosku, że cross to taka niechciana hybryda, którą jak widać nie wiadomo do końca jak potraktować.
Gdzie byście ją upchnęli?
Mieć rower i nie mieć roweru to już dwa rowery.
Alien... trzeci pasażer na foteliku.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat