Autor Wątek: Pagórki Raciborsko- Wodzisławskie rowerami  (Przeczytany 774 razy)

Offline Mężczyzna mique

• Miasto: Kędzierzyn Koźle
  • Na forum od: 05.11.2012
Tym razem, wspólnie z Eco, opanowaliśmy rowerami południowe okolice Górnego Śląska, czyli od Raciborza, poprzez Wodzisław Śląski, Jastrzębie Zdrój , w Żorach skończywszy.

Racibórz- Brzezie, opuszczona zabytkowa willa.

Pogrzebień, pałac Artura Baildona, syna Johna Baildona, wielkiej postaci związanej z hutnictwem.

Przed Pogrzebieniem kończy się Dolina Odry, i natychmiast rozpoczyna się mocno pagórkowaty teren; z jak to określił Eco, "wdupodajnymi" podjazdami; który będzie nam towarzyszył do końca wycieczki.

Jeszcze rzut okiem na Dolinę Odry.

Ponownie zjechaliśmy nad Odrę, po drodze mijając budowę wałów Zbiornika Racibórz Dolny.

Te fotki mają historyczną wartość, za kilka lat ten teren znajdzie się pod wodą.

Stawy hodowlane.

Buków, zabytkowy spichlerz.

W Bukowie zrobiliśmy sobie przerwę śniadaniową, ku uciesze lokalnej zwierzyny.

Buków, kapliczka z 1770 r.

Przy kapliczce znajduje się słupek ze wskaźnikami kolejnych powodzi nawiedzających okolicę. Najwyższy znak dotyczy powodzi z 1997 r.

Dalej skierowaliśmy się na wschód. Za Bukowem hałda kopalni "Anna" w Pszowie, zamkniętej dwa lata temu. Skała płona z sortowni była wywożona wewnętrzną linią kolejową właśnie nad Odrę.

Szlak rowerowy Bluszczów- Rogów. Na wzgórzu punkt widokowy z figurą św. Nepomucena, patrona spowiedników, szczerej spowiedzi, dobrej sławy, tonących, powodzian, oraz linii 400 kV  :wink:

Jak głosi miejscowa tablica, św Nepomucen jest również patronem Doliny odry, przynajmniej na nią spogląda. Miejscowe źródła podają, że w tym miejscu przebiega również północna granica Bramy Morawskiej.

Rogów. Nad miejscowością góruje kościół, który być może był inspiracją dla architektów Pałacu Kultury i Nauki   :wink:

Z Rogowa dalej do Wodzisławia pojechaliśmy lasami bukowymi wkomponowanymi w liczne wzgórza i wąwozy, przypominające Jurę. Na malowniczej łące urządziliśmy godzinną sielankę (tutaj Eco ma fajne zdjęcie, jak przebiegała ta sielanka :-D ), niestety na koniec zakłóconą niewielką chmurką z 10-minutowym deszczem :-(
Wodzisław przejechaliśmy "na biegu', zatrzymując się przy zabytkowym gmachu szpitala chorób płuc.

Dalej pojechaliśmy lasami...

... z wąwozami i wzniesieniami...

...docierając do tzw. Wieży Romantycznej.

A to już Jastrzębie Zdrój.

Beskid Śląski na tle Jastrzębskiej Spółki Węglowej SA . Przy wspomnianym wcześniej kościółku drewnianym, znajduje się KWK Borynia- Zofiówka. Zwróciliśmy uwagę, że wokół kopalni cisza, koła na wieży wyciągowej się nie kręcą. Dzień później media podały, że spółka węglowa nie fedruje, bo nie ma zbytu na węgiel, a górnicy urządzają majówkę w postaci marszu protestacyjnego w Katowicach.

Pałac Borynia.

Wycieczkę zwieńczyliśmy na rynku w Żorach, skąd powróciliśmy Szyndzielnią do domu, popełniwszy tego dnia 78 km.

Offline Mężczyzna MarqoBiker

• http://za-miedza.pl/
  • Miasto: Stalowa Wola
  • Na forum od: 16.01.2013
    • [URL=https://imageshack.com/i/0lrcroj][IMG]http://imagizer.imageshack.us/v2/280x200q90/21/rcro.jpg[/IMG][/URL]
Ale wspaniałe  tereny do rowerowania ...zazdroszczę wycieczki .

Offline Mężczyzna mique

Ale wspaniałe  tereny do rowerowania

Ale Wy tam pomiędzy SW a Kraśnikiem też macie całkiem niczego sobie ładne tereny. Ostatnio jechałem służbowo samochodem do Lublina, to zwróciłem uwagę i wpisałem te okolice do listy pomysłów na wyprawy  :)

Offline Mężczyzna mitam

• Miasto: Kędzierzyn-Koźle
  • Na forum od: 05.03.2013
    • Rowerujemy Kędzierzyn-Koźle
Widze mique że Kędzierzyn rządzi na forum....... Jednak mamy też fajne miejsca w okolicy do zjeżdżenia !!!!

Offline Mężczyzna MarqoBiker

• http://za-miedza.pl/
  • Miasto: Stalowa Wola
  • Na forum od: 16.01.2013
    • [URL=https://imageshack.com/i/0lrcroj][IMG]http://imagizer.imageshack.us/v2/280x200q90/21/rcro.jpg[/IMG][/URL]
Ale wspaniałe  tereny do rowerowania

Ale Wy tam pomiędzy SW a Kraśnikiem też macie całkiem niczego sobie ładne tereny. Ostatnio jechałem służbowo samochodem do Lublina, to zwróciłem uwagę i wpisałem te okolice do listy pomysłów na wyprawy  :)

Wczoraj własnie kręciłem się po okolicy Kraśnika i Urzędowa ,...natrafiłem nawet na Hollywood  ;D

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna Kosiek

• Miasto: opolskie
  • Na forum od: 24.07.2010
Ooo... To aż tylu nas na forum z Kędzierzyna? :D

Ale wspaniałe  tereny do rowerowania ...zazdroszczę wycieczki .
Ano... Jeszcze kilka lat temu też sądziłem, że tu nie ma gdzie jeździć. Okazuje się, że jest naprawdę sporo bardzo ładnych miejsc ;) Zresztą... Tak jak przedmówca: ze Stalowej Woli też jest super baza wypadowa do pięknych miejsc!

Z tą "zabytkowością" to bym nie przesadzał, wygląda to jak zwykła rudera ;)
Jak niestety bardzo liczna grupa polskich zabytków... Czasem aż żal patrzeć.

A wycieczka bardzo fajna i zgrabnie pomyślana :) Niby kilometraż słaby, a tyle ciekawych miejsc po drodze :)

"Odniosłem zarazem wrażenie, że gdy los złączy nas nierozerwalnie na wiele lat z rzeczą, rzecz ta przestaje być przedmiotem martwym i wydaje się nam, że żyje myśli i odczuwa."

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna mique

Z tą "zabytkowością" to bym nie przesadzał, wygląda to jak zwykła rudera  ;)

To jest drewniany spichlerz - sypaniec (XVIII/XIX w.), wpisany do rejestru zabytków. A że jest w takim stanie technicznym, jaki jest, to inna sprawa. Dla Ministerstwa Kultury są ważniejsze wydatki, np wsparcie budowy Świątyni Opatrzności.

Offline Mężczyzna mique

A wycieczka bardzo fajna i zgrabnie pomyślana :)

Dzięki  :)

Niby kilometraż słaby, a tyle ciekawych miejsc po drodze :)

78 km nazywasz słabym kilometrażem  :o  Łoo, matko, myśmy nóg nie czuli po tym "słabym" kilometrażu.
Inna sprawa, że preferujemy turystyczno- zwiedzający styl jazdy, i w tej opcji nie zrobimy więcej jak 100 km dziennie bo po prostu czasowo nie da rady. A i tak ludzie nas podziwiają, mamy znajomych, którzy zrobią 40 km, ale przywiozą pół karty pamięci zdjęć  :D

Tagi: śląskie 

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum