Autor Wątek: v-braki piszczą niemiłosiernie  (Przeczytany 1668 razy)

Offline Mężczyzna barz

• Miasto: Beskid Niski/Kraków
  • Na forum od: 12.06.2013
v-braki piszczą niemiłosiernie
« 2 Maj 2014, 19:30 »
problem jak w temacie.

klocki to  świeżo założone Author 3cc, koło przednie (o ile ma to jakieś znaczenie).
z tyłu mam takie same klocki i wszystko z nimi w porządku, przednie ruszałem, regulowałem, przestawiałem. obręcz i klocki czyściłem dokładne, również rozpuszczalnikiem i nic.

jakieś porady/domowe sposoby co z tym zrobić? bo aż głupio jak hamuję i wszyscy się oglądają co się dzieje ;)

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
Odp: v-braki piszczą niemiłosiernie
« 2 Maj 2014, 19:46 »
Samo przejdzie.
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

rdklstr

• Gość
« 2 Maj 2014, 19:51 »
Ważne by hamowały i nie były zdarte do podkładu. Wtedy dźwięk jest dużo gorszy;)

Offline Mężczyzna tuoomek

• Miasto: Zakopane
  • Na forum od: 07.04.2013
« 2 Maj 2014, 20:10 »
nasmaruj  :wink: ;D
a tak serio - nie przejmuj się tym. to jest nawet przydatne na "święte krowy" szlajające się po drogach rowerowych.
“Freedom has its life in the hearts, the actions, the spirit of men and so it must be daily earned and refreshed - else like a flower cut from its life-giving roots, it will wither and die.” - Dwight David Eisenhower

Offline Mężczyzna endriu68

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 21.11.2011
« 2 Maj 2014, 20:12 »
. obręcz i klocki czyściłem dokładne, również rozpuszczalnikiem
dlatewgo piszczą. Wyczyść do sucha , szmatką, bez chemii i przejdzie.
Tylko nie smaruj obręczy-" towotem" :lol:

Offline Mężczyzna barz

• Miasto: Beskid Niski/Kraków
  • Na forum od: 12.06.2013
« 2 Maj 2014, 22:06 »
hm... nic ciekawego więcej nie wymyśliłem, ale "przepaliłem" je dość dobrze i przestały :D dlatego rada dla wszystkich których też będą w przyszłości nękać podobne problemy:

nic tylko DOBRZE DOTRZEĆ KLOCKI!

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 2 Maj 2014, 22:20 »
Moje jedne dotarte, a jak z nimi ostatnio jeździłam (jesienią) to też piszczały i to do tego stopnia, że przestałam hamulca używać ( w górach - nie polecam...). Do dziś nie wiem, co było przyczyną, bo klocki dłuuugo tak piszczały. Obręcz i myta i przecierana na różne sposoby, czasem brudna. Wszelkie możliwe sposoby wypróbowałam łącznie z próbą regulacji klocków i nic. Nie pamiętam, czy nadal je mam, bo rower od jesieni praktycznie nieużywany stoi.

jendrzych

• Gość
« 3 Maj 2014, 11:43 »
Jeżeli chodzi o uporczywe piski hamulców, można spróbować ustawić klocki skośnie względem obręczy, tj. tak, aby koniec każdego klocka (jego część tylna, w odniesieniu do kierunku jazdy)  odstawała od obręczy. Pomocne może być użycie karty płatniczej podłożonej między obręcz i klocek.

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
« 3 Maj 2014, 12:24 »
Jam może dorzucę jeszcze moje stare doświadczenie z klockami. Kiedyś złożyłem koło tylne na obręczy SUNRIMS i od razu pojawiły się różne problemy. Jedna klocki piszczały, inne miały niskie tarcie. Ogólnie na tej obręczy moc hamowania bardzo mi spadła, bałem się zjeżdżać w górach. Było to dawno i nie pamiętam już przy, której konfiguracji piszczało a kiedy nie.

Ostatecznie założyłem na tylny hamulec podkowę i czerwone klocki hamulcowe CLARKS (ponoć lepsze na mokre warunki, nie wiem czy inne firmy to mają). Wszystkie problemy zniknęły i mam moc hamowania jaką oczekuję. Rower wyprawowy zatrzymuje się zawsze na czas ;)

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 3 Maj 2014, 21:22 »
Czasem może piszczeć, bo w klocek wbijają się czasem drobne kamyki/ziarenka piasku i trą o obręcz. Mam tak kiedy pojeżdżę przy złej pogodzie, z deszczem i błotem. Pozostaje wtedy tylko zdemontować klocki i wydłubać kamyczki.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline pi00

• Miasto: Bełchatów
  • Na forum od: 03.08.2009
« 4 Maj 2014, 08:01 »
http://porady.bikeboard.pl/artykuly,pokaz,regulacja-hamulcow

W 4. punkcie jest to, o czym pisał jendrzych.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum