Autor Wątek: Z Olsztyna k/Cz-wy Doliną Warty nad Liswartę  (Przeczytany 549 razy)

Offline Mężczyzna MichałD

• Miasto: Jura Krakowsko-Częstochowska
  • Na forum od: 27.11.2013
    • Między Wartą, Pilicą i Nidą
Korzystam z ostatniego wolnego dnia, oraz wręcz wymarzonej pogody do jazdy (wróciłem mocno opalony) i ruszam na północny zachód. Pierwotnie chciałem podjechać do Cz-wy pociągiem jednak że żona miała odświeżyć sobie w pamięci pewne miejsca pojechaliśmy do Olsztyna samochodem. Z braku dobrej mapy terenów między Ważnymi Młynami a Garnkiem nie do końca jestem zadowolony z przebiegu trasy, ale w sumie to tez powód by wybrać się tam jeszcze raz ;)

Trasa około 130km, równe 9h jazdy rowerem, chodzenia nad rzekami, postojów itp.

Olsztyn - Mstów - Karczewice - Gidle - Bobry - Łęg - Zakrzówek - Ważne Młyny - Orczuchy - Kule - Ostrowy nad Okszą - Kokawa - Lubojenka - Rędziny - Cz-wa Mirów - Olsztyn

Pełna relacja (38 zdjęć z opisami) na: http://jurapolska.com/wycieczki/rowerowa_30042014.php

Kapliczka nad Mstowem, widać m.in. klasztor Kanoników Regularnych położony na lewym (północnym) brzegu Warty.

Drewniany mostek prowadzący na ładną plażę na opłotkach Karczewic.
W pobliżu ujście Nowego Kanału Wiercicy do Warty.

Pławno, zabudowa dawnego miasteczka.
W Pławnie ponownie, przekraczam Wartę i przez położony na uboczu Gowarzów (sporo starych małych domków) rozpoczynam terenową część wycieczki.

Bardzo fajny odcinek wzdłuż samego koryta rzeki miedzy drogą 91 a mostem kolejowym.

Kolejna przeszkoda wodna w postaci niewielkiego leśnego strumienia, nad którym drewniany mostek zapadł sie ze starości.

Trzebce nad Kocinką.
W osadzie więcej starej zabudowy, a sama rzeczka prowadzi czystą wodę.

Piaszczyste skarpy rozmywane przez Liswartę.

Kładka nad Liswartą.

Z Rząsawy (w centrum jakieś budynki podworskie) polną drogą kieruję się ku widocznej z daleka wieży kościoła w Rędzinach.
« Ostatnia zmiana: 3 Maj 2014, 16:52 MichałD »
Kajakiem, pieszo, rowerem między Wartą, Nidą i Pilicą - blog wycieczkowy.

Tagi: śląskie 

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum