Autor Wątek: widelec sztywny rst rf-m7  (Przeczytany 2069 razy)

Offline Mężczyzna klimek02

• klimek
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 11.01.2012
widelec sztywny rst rf-m7
« 7 Maj 2014, 16:22 »
Witam,

Tak jak w temacie czy miał ktoś z Was doświadczenie z tym widelcem?? Nadszedł czas na wyrzucenie pseudo amortyzatora i przejście na sztywniaka. Szukałem, szukałem i znalazłem to. Pytanie czy sprawdzi się do jazdy po równym terenie (ewentualnie leśne ścieżki) bez montowania na nim low ridera?

Pozdrawiam

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Odp: widelec sztywny rst rf-m7
« 7 Maj 2014, 18:05 »
Jest z aluminium, podobno bardziej na nich trzęsie niż na stalowych. Podobno, sam mam stalowy, doświadczenia z aluminiowymi brak.
Za to z firmą mam kiepskie doświadczenia i raczej nie kupiłbym go, w tej cenie (około 300-400 zł) kupisz widelec Surly. A może i coś karbonowego.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna KiESWY

• Na forum od: 27.05.2012
« 7 Maj 2014, 19:30 »
Mam podobny problem, poszukuję sztywny widelec, o długości oś-bieżnia 44-45 cm.
Najlepszym (i najtańszym) rozwiązaniem byłby testowany na forum http://www.ebay.pl/itm/Trekkingrad-28-Starrgabel-Stahl-fur-V-Brake-schwarz-fur-Federgabelgeometrie-/400667139505?pt=Sport_Radsport_Fahrradteile_Komponenten&hash=item5d499f5db1#shpCntId.
Niestety, nie ma go aktualnie w ofercie, sklep nie odpowiada na moje maile (może dlatego, że piszę po angielsku)

Jeśli zamawiałbyś coś z wysp lub Niemiec moglibyśmy umówić się na wspólny zakup.

Natknąłem się jeszcze na taką ofertę: http://mailorderbikes.com/m5b0s317p6838/RALEIGH_Rigid_Fork_1_1_8%5C_inch_Threaded_195mm (na stronie są i inne stalowe, to jest jednak chyba zwykła stal hi-ten)

A tu oferta z Polski http://allegro.pl/show_item.php?item=4188539916 - sprzedawca zmierzył interesującą mnie odległość - jest to 400 mm

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 7 Maj 2014, 19:38 »
A tu oferta z Polski http://allegro.pl/show_item.php?item=4188539916 - sprzedawca zmierzył interesującą mnie odległość - jest to 400 mm
Faktycznym producentem tego widelca jest aprebic. Jest to kawał kloca (wagowo), ale jest przyjemnie sztywny bocznie.

W przypadku hamulca tarczowego jest wyjątkowo prosto, kupujesz widelec 26" pod skok 80mm, jest ich od groma. Karbonowy od producenta, który ma jakąś markę to około 400-500zł.

My home is where my bike is.

• klimek
« 7 Maj 2014, 19:41 »
Faktycznym producentem tego widelca jest aprebic. Jest to kawał kloca (wagowo), ale jest przyjemnie sztywny bocznie.

W przypadku hamulca tarczowego jest wyjątkowo prosto, kupujesz widelec 26" pod skok 80mm, jest ich od groma. Karbonowy od producenta, który ma jakąś markę to około 400-500zł.

a czy kupowanie widelca na 26" nie wiąże się z tym, że znacząco zmieni się geometria?? w sensie takim, że przód "zanurkuje" o kilka centymetrów?

• blog podróżniczy
« 7 Maj 2014, 19:44 »
widelec pod 26 cali pod skok 80mm ma około 440-450mm oś-bieżnia, zatem tyle, ile potrzeba do widelca 28" pod skok 63mm. Tylko ten problem, że vbrake tam nie zamontujesz.

• klimek
« 7 Maj 2014, 19:48 »
czyli najlepiej szukać 26" bez pivotów jedynie pod tarcze i wtedy będzie wszystko grało :) ok, wznowię zatem poszukiwania chyba, że macie jakieś upatrzone modele?

Offline Mężczyzna KiESWY

« 7 Maj 2014, 19:52 »

Jak to wyjątkowo prosto?
Mówisz o sztywnym widelcu?

• blog podróżniczy
« 7 Maj 2014, 19:59 »
tak. W amortyzowanym 26" koło 28" nie wejdzie, bo zahaczy o podkowę. W sztywnych podkowy nie ma.

Offline Mężczyzna KiESWY

« 7 Maj 2014, 21:38 »
Kompletnie się zamieszałem;
Od początku. Mając ramę 28'' i amortyzator pod koła 700c o skoku 80mm co mógłbym założyć sztywnego aby nie "popsuć" geometrii? Rama jest dedykowana pod amortyzator 80mm, chciałbym mieć też koła 700c.

I kolejna sprawa... W rowerze Kinga (do którego trochę się przyłożyłeś) prześwit od opony do rury widelca jest strasznie duży (to moje subiektywne odczucie, poza tym tam są 28'' opony).

Teraz pytanie... czy nie za bardzo popadam w jakąś paranoję z tą koniecznością doboru odpowiedniej długości oś-bieżnia, a jeśli nie jakie rozwiązanie byłoby optymalne.

I jeszcze... czemu z tarczą miałoby być łatwiej? Chciałbym oczywiście zachować swoje v-brejki i w swoich wyszukiwaniach trafiałem na widelce przeznaczone pod ten rodzaj hamulca.

Offline Mężczyzna stronk

• Miasto: KRK
  • Na forum od: 26.04.2014
« 7 Maj 2014, 21:52 »
Ostatnio szukałem sztywniaka i udało mi sie znaleźć używkę na tablicy  rozmiar 44cm idealny pod moja ramę plus  uchwyty na bagażnik  tak ze ideał

• blog podróżniczy
« 7 Maj 2014, 21:55 »
Od początku. Mając ramę 28'' i amortyzator pod koła 700c o skoku 80mm co mógłbym założyć sztywnego aby nie "popsuć" geometrii? Rama jest dedykowana pod amortyzator 80mm, chciałbym mieć też koła 700c.
Tak, musi mieć oś-bieżnia około 450-470mm. Skok 80mm przy 700c jest nietypowy, co to za model?

kolejna sprawa... W rowerze Kinga (do którego trochę się przyłożyłeś) prześwit od opony do rury widelca jest strasznie duży (to moje subiektywne odczucie, poza tym tam są 28'' opony).
No i tak ma być. Inna opcja to czasem spotykane w niemieckich rowerkach wielka, wysoka korona. Bezsens.

Teraz pytanie... czy nie za bardzo popadam w jakąś paranoję z tą koniecznością doboru odpowiedniej długości oś-bieżnia, a jeśli nie jakie rozwiązanie byłoby optymalne.
Ja mam wsadzony krótki widelec, ale jeśli nie budujesz roweru ala szosówka, to ta geometria będzie cię wkurzać, bo rower robi się trudny w prowadzeniu, zwłaszcza z bagażem na przodzie.

I jeszcze... czemu z tarczą miałoby być łatwiej? Chciałbym oczywiście zachować swoje v-brejki i w swoich wyszukiwaniach trafiałem na widelce przeznaczone pod ten rodzaj hamulca.
Bo widelców pod 26" jest od cholery (420-460mm) , a 700c to albo krótkie widelce około 400mm, albo jeszcze dłuższe pod 29" (470mm w górę). Te na około 440-450mm pod 28" są ciężkie do kupienia. Gdy masz tarczę z przodu, rozmiar koła pod które jest widelec przestaje mieć znaczenie, liczy się tylko oś-bieżnia, no i wystarczająca przestrzeń na wrzucenie opony.

Offline Mężczyzna KiESWY

« 7 Maj 2014, 22:46 »
Skok 80mm przy 700c jest nietypowy, co to za model?
Przepraszam, to jest Sofi T na 50mm
No i tak ma być. Inna opcja to czasem spotykane w niemieckich rowerkach wielka, wysoka korona. Bezsens.
Jeśli tak ma być to dalej szukam podobnego... jeśli ktoś coś znajdzie byłbym wdzięczny.
Ja mam wsadzony krótki widelec, ale jeśli nie budujesz roweru ala szosówka, to ta geometria będzie cię wkurzać, bo rower robi się trudny w prowadzeniu, zwłaszcza z bagażem na przodzie.
I dochodzimy do clue (wykorzystując nie swój wątek, przepraszam). Rower ala szosowy byłby ideałem, właściwie ze względu na baranek i wygodę którą doświadczam jeżdżąc na typowej szosówce.

Turystycznie jednak przemieszczam się z przyczepą i psem (łącznie 40kg), potrzebuję czasem przełożeń 24x28; nie udźwignę tego na szosowych korbach/kasetach.
Ze sprzętu który posiadam chciałbym zatem zostawić v-brejki i praktycznie nowe przerzutki Sram x-5 oraz odpowiednie grip-shifty.
Poruszam się bez bagażu na przodzie.
Zatem chyba pozostanę przy budowie typowo crossowej.
Do wyboru mam ramy Accent Nordkapp, Shannon lub Biria Hydro-cross.

Bo widelców pod 26" jest od cholery (420-460mm)
Jeśli nawet zdecydowałbym się na zmianę hamulca na tarczę mechaniczną (niechętnie) kompletnie nie jestem w stanie zrozumieć, czemu rozróżniane są widelce 26'' i 28'' skoro i tak najważniejsze jest to co "wejdzie" pod koronę widelca?

• blog podróżniczy
« 7 Maj 2014, 22:51 »
Jeśli nawet zdecydowałbym się na zmianę hamulca na tarczę mechaniczną (niechętnie) kompletnie nie jestem w stanie zrozumieć, czemu rozróżniane są widelce 26'' i 28'' skoro i tak najważniejsze jest to co "wejdzie" pod koronę widelca?
wersje pod tarcze nie różnią się niczym (poza ww długościami), wersje z pivotami mają różną wysokość zamocowania tychże.
nie udźwignę tego na szosowych korbach/kasetach.
a to jakiś problem zamontować kasetę i korbę mtb? Szosowe klamki shimano pod 9'kę mają tą samą indeksację co 9'ka MTB. Podobnie nadają się klamki campagnolo pod 10'kę do mariażu z 8 lub 9 shimano. Sprawa rozbija się o hamulce, bo z vbrake też się nie lubią, ze względu na uciąg klamki.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 7 Maj 2014, 23:27 »
I dochodzimy do clue (wykorzystując nie swój wątek, przepraszam). Rower ala szosowy byłby ideałem, właściwie ze względu na baranek i wygodę którą doświadczam jeżdżąc na typowej szosówce.
Mam normalny, krótki widelec w miejsce amortyzatora i jedyne co zauważam, to obniżony support.
Wracam do jeżdżenia.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum