Autor Wątek: Świnoujście - Hel ( Wzdłuż wybrzeża )  (Przeczytany 1363 razy)

Offline Mężczyzna waldh89

• Miasto: warszawa
  • Na forum od: 05.09.2011
Witajcie, może ktoś będzie reflektował towarzystwo w podróży?

Mam 25l, często jeżdżę na rowerze, aczkolwiek na taką wyprawę pierwszy raz się wybiorę
Fajnie jak razem wyruszymy z W-wy pociągiem, dlatego osoba/osoby z W-wy preferowane ale niekoniecznie. Jeszcze jest trochę czasu, więc trzeba będzie dogadać szczegóły.
Termin to końcówka czerwca np.24,25,26 wyjazd , w trasie 4-5 dni, to się okaże.
Nastawiam się na przygodę, priorytetem będzie zobaczyć po drodze fajne miejsca. Spanie gdzie się da, nie wykluczam że na dziko też :) Zawsze we dwoje w trasie bezpieczniej.
Możemy się trzymać szlaku r10, ale niekoniecznie cały czas, byle do przodu.

Offline Mężczyzna czerkaw

• We are infinite
  • Miasto: Marianowo
  • Na forum od: 25.02.2013
    • Awesome Nomad
Jakbyś zaczynał dajmy na to w piątek w Świnoujściu to mógłbym tam na jakiś dzień lub 2  dołączyć ;)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Co Wy tyle czasu byście tam robili. ;)

Kąpali się  w morzu!

Offline Kobieta kin

• Miasto:
  • Na forum od: 19.12.2013
Fajny pomysł! Studiuję w Wa-wię, chętnie się wybiorę o ile nie będę miała akurat wtedy egzaminów (nie znam jeszcze terminów) :)

To zaprasza, wszystko jeszcze do ustalenia ;)

Offline Kobieta agasob

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 24.07.2013
Zrobiłam tą trasę w tą majówkę.
Polecam wydłużyć sobie wyjazd o jeden-dwa dni i zahaczyć też o niemiecką część Uznamu. Przepięknie! :)

Po drodze kilka niespodzianek - R-10, który z założenia jest szlakiem rowerowym na niektórych odcinkach wiedzie przez drogi które bynajmniej nie są przystosowane dla rowerów,a już na pewno nie dla obciążonych sakwami. Przygotujcie się na duuuużo piasku ;)

Polecam trzymanie się czerwonego pieszego szklaku E-9. Na znacznych odległościach pokrywa się z R-10,ale niejednokrotnie prowadzi bliżej morza niż R-10.

Dzięki z pewnościa zachaczę o Uznam, wiedzie tam piękna ścieżka rowerowa której jeszcze nie wypróbowałem choć tam byłem, niedługo moje marzenie się spełni :)

Offline Kobieta agasob

Feininger tour - przepiękna trasa :)

Polecam odwiedzić informację turystyczną w Świnoujściu - dają za darmo bardzo dobre mapy rowerowe tamtego obszaru :)

Daj znać jak będziesz jechać - może dołączę na odcinek "Helski".

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Dobrze wiedzieć. Już miesiąc tam jadę/idę.

Agasob - jaki odcinek na uznam warto zrobić? Jeszcze za ahlbeck ?

Offline Kobieta agasob

Zdecydowanie trzeba dojechać dalej!

Najlepiej w okolice Bansin i wtedy odbić na zachód i trzymać się szlaku.
Polecam, tak jak pisałam wcześniej, odwiedzić informacje turystyczną w Świnoujściu.
My zdecydowałyśmy się na tą trasę dopiero jak dostałyśmy te mapy. Wtedy też zaplanowałyśmy sobie objazd po Uznamie.
Najdalej na zachód dojechałyśmy do Mellenthin w okolice Zamku Na Wodzie, a potem odbiłyśmy  na południe w stronę portu lotniczego i do Kamminke które jest również piękne :)

Offline Mężczyzna zywiol

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 24.04.2012
Mi najbardziej podobały się okolice Kołobrzegu.
W drodze do Kołobrzegu jak i z niego jedzie się piękną drogą rowerową przez bodajże kilkanaście kilometrów. Coś pięknego.

Najgorzej za to wspominam okolice miejscowości Kluki. Trasa za Klukami wiedzie przez bagna tak że radzę ominąć ten odcinek.
Tak jak pisze agasob niektóre odcinki, np. w pobliżu poligonów wojskowych, przejeżdża się po betonowych płytach po których jazda jest straszna.

Ogólnie rzecz biorąc zauważyłem tendencje do tego że im bardziej na wschód tym ściężki i droga coraz cięższa. Nie licząc Helu oczywiście :)

Offline Mężczyzna Karol

• Miasto: Mikołów
  • Na forum od: 21.02.2011
W okolicach Kluk warto podjechać do latarni w Czołpinie. Z latarni jest fajny widok na wydmy.

Offline Kobieta agasob

Niestety wpakowałam się na bagna za Klukami. A jak już się tam weszło...to koniec. A potem przed i za Izbicą - pisaki piaski piaski...i tak prawie do samej Łeby.
Ale same Kluki warto zobaczyć ze względu na skansen.

Zdecydowanie lepiej pokonać ten odcinek główną drogą przez Pobłocie i Wicko. Trochę się nadrabia - ale mniemam, że czas przejazdu taki sam, a przyjemność i komfort zdecydowanie lepsze ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum