Autor Wątek: Dostępność zakręcanych kartuszy gazowych na świecie  (Przeczytany 14573 razy)

Offline Mateusz

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 13.06.2010
Cześć, bardzo proszę o pomoc w stworzeniu listy krajów (i miast) gdzie można kupić kartusze gazowe do kuchenek z gwintem. Chciałbym stworzyć listę. Liczę na wasze doświadczenia od Czech po Madagaskar. Dzięki

np.:

1. Argentyna - powszechnie dostępne we wszystkich dużych miastach - lokalna marka nazywa się Doite.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Hmm, przejechałeś X krajów rowerem, to może wrzucisz też informacje na ich temat? Czy po prostu ludzie się mają naprodukować, a Ty będziesz miał materiał do gazety albo na bloga?

Offline Mateusz

Ja będę miał materiał do gazety albo na bloga, a ty przy okazji będziesz mógł z niego skorzystać.

Proszę bardzo:

2. Chile - dostępne w dużych miastach, a także w mniejszych turystycznych. W San Pedro de Atacama są w sklepie The North Face i Mountain Hardwear. Na pewno można kupić MSR w Puerto Natales.

3. Urugwaj - prawdopodobnie dostępne w stolicy i Colonia del Sacramento

4. Boliwia - dostępne chyba tylko w La Paz (sklepy na ulicy Illampu, w tym Tatoo i ABC). Nie widziałem ich w Sucre, Potosi i Uyuni

5. Kolumbia - dostępne w Bogocie w sklepie Tatoo

6. Ekwador - dostępne w Cuenca, Riobamba (wypożyczalnie sprzętu), Quito i Latacunga (wypożyczalnie sprzętu)

7. Peru - dostępne w sklepach Tatoo w Limie, Arequipie (?) i Cuzco. Bez problemu dostępne w Huaraz, ale tylko małe

8. Australia Zachodnia - bez problemu w Perth i Broome. Nie powinno być problemu w Port Hedland (?)

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
W Polsce powszechnie dostępne. Bez problemu można kupić w Warszawie

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
W Europie dostępne "Decathlonach" -  za wyjątkiem Polski ("Decathlon" Bielsko-Biała -  brak)

Offline Kobieta ewcyna

• Miasto: różnie, teraz.. Oman
  • Na forum od: 13.11.2012
Pewnie dawno nieaktualne, ale może komuś się przyda

Filipiny, Birma, Tajlandia (! - sprawdziłam największe miasta itj. Bangkok i Cziang Mai, w końcu kupiłam przejściówkę do lokalnych tajskich kartuszy), Laos - brak

Chiny - spotkałam jedynie w Kangding, prowincja Syczuan (sklep outdoorowy na głównej ulicy oraz hostel Zhilam).

Japonia - bez problemu w sklepach z akcesoriami budowlanymi i do domu typu "Leroy Merlin" czy "Obi"

USA - spotkałam tylko sklepach outdoorowych sieci REI

z innych: we Włoszech bardziej popularny jest Campingaz
« Ostatnia zmiana: 25 Cze 2014, 17:41 ewcyna »
You can't buy happiness but you can buy a bike and that's pretty close
http://ewcyna.com/

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
Nie wiem o co chodzi, ale w Hiszpanii nie udalo mi sie kupic.

Bylem w Madrycie w porze siesty, wiec wszystkie sklepy albo byly pozamykane albo posiadaly zwykle przebijaki na stanie. Potem nic, zero, null.

W Zamorze byl decathlon, ale akurat bylismy tam w niedziele... No i 3 tygodnie jedlismy kuskus na zimnej wodzie z roznosciami z puszek i warzywami na surowo. Ale przyznam ze bylo dosc smacznie, poza tym juz ze 4-5 roznych dan jestem w stanie z tej kombinacji wykrecic ;-)

Offline Mateusz

Hej,

podbijam temat!

Meksyk, Rosja, Namibia, Maroko, Etiopia, Mongolia - macie jakieś doświadczenia?

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
Albania - zapomnij....
za to można kupić w cenie kartusza (wyszło nas ok 18zł komplet) całą kuchenkę na kartusz przebijany + kartusz do tego - nie taka mocna jak typowe outdoorowe, ale daje radę i ratować się można

Czechy - znaleźliśmy w pierwszym lepszym sklepie

Ale masz rozrzut :)

W Maroku (mimo że bardzo się starałem) - nie spotkałem.
Tylko nabijane udałomi się wypatrzyć.
« Ostatnia zmiana: 15 Wrz 2015, 18:25 sinuche »

Offline skolioza

Ale masz rozrzut
że ja? ;)
tak się złożyło, że w tych krajach mi brakło akurat.... resztę objechałem na tym kupionym w Pl

Cytat: sinuche w Wczoraj o 18:16

Ale masz rozrzut

że ja? ;)

Autora wątku miałem na myśli.

Offline skolioza

też się zdziwiłem, ale skoro zaraz pod moją wypowiedzią i bez cytatu, to uznałem że do mnie piszesz

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
Rosja bez problemu, kartusze nakrecane sa powszechnie uzywane przez turystow i dostepne nawet w mniejszych miasteczkach (w sklepach z artykulami mysliwskimi i rybackimi).

Offline Mężczyzna Gio

• [Gio], nie [Dżio]
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 17.05.2019
Ma może ktoś w miarę aktualne informacje odnośnie Islandii? Jak tam jest z dostępnością nakręcanych kartuszy?
Nie ma wcale, są tylko w Reykjaviku czy może da się też nabyć gdzieś w drodze - na kempingach przykładowo lub w punktach informacji turystycznej?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum