Autor Wątek: Przeróbka na ostre koło  (Przeczytany 745 razy)

Offline rrozak

• Miasto: Kłodzko
  • Na forum od: 21.02.2010
Przeróbka na ostre koło
« 11 Maj 2014, 18:21 »
Witam,

Co jakiś czas mnie nachodzi, żeby sobie złożyć ostre, ale że mieszkam, w bądź co bądź lekko górzystym Kłodzku, pomysł odchodzi jako głupi. Ostatnio jednak zauważyłem panienkę mknącą na ostrym i znowu się podpaliłem. Mamy tu tzw. giełdę, gdzie co sobotę zwożone są śmieci zza zachodniej granicy. W tej rupieciarni wpadł mi w ręce rower, bardzo podobny do używanego przeze mnie mieszczucha. Nabyłem go celem przerobienia na ostre.

Oba rowery firmy MOTOBECANE na ramach ze stali 2040 Hi-Resilency ( czy to Chromo-molibden???), koła 28 cali. Korby w obu dł 17 cm. Rowery są dość duże. Beżowy, aktualny mieszczuch 59.5 cm od osi suportu do końca rury podsiodłowej,  ten nowy 63.5 cm. Mam 183 cm. i lubię duże ramy, ale ten większy to już granica bezpieczeństwa :)

W mniejszym beżowym, z przodu stalowe zębatki 40-52, w większym aluminiowe 42-52. Oryginalnie w obu z tyłu były 5 zębatkowe wolnobiegi. Ale jakiś czas temu w mieszczuchu przetarłem obręcz i wymieniłem koło na 7speed kasetę (musiałem trochę rozgiąć widełki, ale o dziwo całkiem dobrze to chodzi).

Tylko teraz jak patrze na te dwa rowery to mam mętlik, czy nie powinienem przerobić na ostre, ale tego beżowego, co miałem wcześniej, a jako mieszczucha używać większego ;)

Nigdy nie jechałem na ostrym i zastanawiam się, czy bezpieczniej nie jeździło by się na rowerze z tą ramą mniejszą.

A same przerobienie to wyobrażam sobie tak: kupię piastę flip-flop. Spróbuję sam zapleść, albo zlecę.  I jeszcze jedna rzecz, w zasadzie najważniejsza - oba rowery mają niestety dość krótkie skośne haki. Czy taki hak wystarczy aby dobrze naprężyć łańcuch?

Prosiłbym o radę forumowiczów z doświadczeniem warsztatowo-rowerowym.

Pozdrawiam,
Robert
Pozdrawiam,
Robert

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum