Autor Wątek: Suplementy, mikstury, dieta, zabiegi... Jak pozbyć się bólu kolan?  (Przeczytany 3755 razy)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Czy jeśli mieliście / miewacie bóle kolan to po ilu kilometrach jazdy / po jakim czasie pojawiał się ból? A może bolało od początku do końca?
U mnie kolana są ultraczułe na zmiany wysokości siodełka, używam nosków, żeby stopy zawsze były w podobnej pozycji na pedałach (spdy spełniają tą rolę również dobrze). Poza tym wydaje mi się, że jedną nogę mam krótszą od drugiej, gdy siodełko mam za nisko reaguje prawe kolano, gdy za wysoko lewe. To też da się łatwo w spd korygować (podkładka pod blokiem).
Poza tym bardzo pomaga, gdy jestem rozciągnięty. Gdy wsiadam na rower na dłuższe dystanse, po paru tygodniach siedzenia na tyłku, to dobrze nie jest, nie tylko z kolanami ::)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
Czy jeśli mieliście / miewacie bóle kolan to po ilu kilometrach jazdy / po jakim czasie pojawiał się ból? A może bolało od początku do końca?
U mnie ból był zwykle efektem wychłodzenia, albo zbyt twardej jazdy. Więc pojawiał się po dłuższej jeździe. Przez dwa lata nie mogłem przekroczyć magicznych 300 km, bo w tej okolicy zaczynało boleć już mocno.

I druga sprawa dla jeżdżących w SPD: które kolano bolało najczęściej?
U mnie wysiadało kolano od nawietrznej.

Nigdy nie zauważyłem, żeby bolało bardziej przy wypinaniu.
Zawsze przechodziło po zejściu z roweru.
Ale na platformy nawet nie próbowałem się przestawić :-)

Marek

Offline Mężczyzna jajacek65

• Na forum od: 06.03.2013
Jeżdżę większość czasu w SPD, wypinam głównie lewą nogę. Jeśli boli mnie kolano to prawie zawsze lewe. Kolega mówił że w AirBike'u robił BG Fit bloków za jakieś nieduże pieniądze. Jak tam robią to pewnie w każdym sklepie Speca który ma BG Fit więc również pewnie w Bielsku, Krakowie i Kielcach, bo tam oprócz Warszawy są sklepy Speca. Może warto. A jaką masz długośc korby przy jakim wzroście?

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
175mm przy 175cm

No tak regulacja bloków to 29zł... z tym że ja zrobiłem już trochę wycieczek w SPD i dwusetki nie były nigdy problemem a tu nagle ni stąd ni zowąd trach i mój pułap dystansów dziennych wynosi 25-30km.

Offline Mężczyzna jajacek65

• Na forum od: 06.03.2013
Ja też 175 wzrostu i właśnie przeszedłem ze 175 na 172,5 mm i jest zdecydowanie lepiej. Jak będę dokonywał kolejnej wymiany osprzętu to zamierzam kupić 170 mm. Pojechałem parę dni temu na starym rowerze z korbami 175 na którym dawno nie jeździłem i od razu poczułem różnicę. Jak masz taką możliwość to przećwicz na jakimś rowerze kolegi i jak Ci taka zmiana podpasuje to może dasz radę wymienić same ramiona korb? A jakie konkretnie masz blaty z przodu?

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Nazywam się yoshko. Mam 173 cm wzrostu i używam korb o długości 170 mm. Nic mnie nie boli.  :icon_neutral:

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
A ja nie wiem jakich korb używam :)
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Online Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
A ja mam korbę 175 i niedawno wpadla mi w ręce stara szosówka z korbą 170 i mam wrażenie sztywnych kolan jak mocniej na niej podepczę.
Wygląda na to, że z tą zależnością nie jest tak prosto.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Wygląda na to, że z tą zależnością nie jest tak prosto.
No, zwłaszcza od wzrostu. Znam dużo niższych co mają dłuższe nogi niż ja ;)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Waski

• Kapituła MP
  • Miasto: Lubin
  • Na forum od: 23.02.2013
jak mam krótkie nogi i korbę 175 to źle ?
"Wąski. My nie możemy jechać tam bez rowerów. Jak zwierzęta. :)"
"Kolarsko jesteś taki sobie, [...]" yurek55

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy

Offline Mężczyzna Waski

• Kapituła MP
  • Miasto: Lubin
  • Na forum od: 23.02.2013
źle nie jest ale może może być lepiej :D
"Wąski. My nie możemy jechać tam bez rowerów. Jak zwierzęta. :)"
"Kolarsko jesteś taki sobie, [...]" yurek55

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
Długo jeździłem z korbami 175mm i blatu używałem zazwyczaj tylko z górki bądź jadąc z wiatrem. Dłuższa jazda na blacie kończyła się bólem kolan. Niedawno "przesiadłem się" na 170mm i jest dużo lepiej. Kręci się lżej, ale wzrosła trochę kadencja. Za to już nie nie występuje u mnie uczucie obciążenia przedniej części kolan przy jeździe na blacie. Ostateczna weryfikacja na dłuższej trasie w ten weekend.
EDIT: mam 170 cm wzrostu.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
A na pewno masz te same zębatki w korbie? Szczerze, to nie wierzę, że te 5mm, czyli raptem 5/170 ~=2,9% długości korby tak dużo zmienia.... sam jeździłem chyba po równo na 170 i 175 i całkowicie nie odczułem różnicy.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Karol

• Miasto: Mikołów
  • Na forum od: 21.02.2011
Długo jeździłem z korbami 175mm i blatu używałem zazwyczaj tylko z górki bądź jadąc z wiatrem. Dłuższa jazda na blacie kończyła się bólem kolan. Niedawno "przesiadłem się" na 170mm i jest dużo lepiej. Kręci się lżej, ale wzrosła trochę kadencja
Przy jeżdżeniu na tych samych przełożeniach i krótszych korbach to kręci się chyba ciężej  ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum