Autor Wątek: Kuchenka turystyczna 4HEAT v.2 na drewno  (Przeczytany 42377 razy)

Offline Mężczyzna kubush

  • Wiadomości: 60
  • Miasto: Zabrze
  • Na forum od: 07.08.2011
    • Rowerowy blog Kubush'a
Odpowiem  po kolei na kilka poruszonych tutaj kwestii.

Nie ma sensu jakiekolwiek porównywanie testowanej przeze mnie kuchenki z palnikiem gazowym czy tradycyjnym ogniskiem. Nigdzie nie napisałem, że jest ona lepsza od gazu.
Oczywiste jest to, że takiej kuchenki nie odpalimy w namiocie, pod sklepem czy w górach skalistych gdzie nie ma w ogóle drzew, nikt przecież nie będzie jeździł z chrustem w sakwach :-) Kuchenka ma sens tam gdzie opał jest dostępny bez problemu - w lasach czy  zalesionych górach, idealnie pod tym względem jest w Skandynawii gdzie dodatkowo ognisko można rozpalać w lesie legalnie (z zachowaniem oczywistych zasad bezpieczeństwa).
Tak samo jak tej kuchenki nie odpalisz w namiocie tak samo nie prześpisz zimowej nocy przy palniku gazowym a przy ognisku "syberyjskim" zrobisz to bez problemu.
Każdy z tych rodzajów "ognia" ma swoje wady i zalety, z których należy sobie zdawać sprawę i umiejętnie z nich korzystać w zależności od terenu i sytuacji.

Kuchenka swoje kosztuje niestety, płacimy za design i jakość wykonania, wysokiej jakości stal no i oczywiście producent też coś chce na tym zarobić bo nie działa charytatywnie. Podobną kuchenkę (ale nie tak kompaktową) można wykonać samemu za kilka-kilkanaście złotych z puszki po brzoskwiniach czy suszarki do sztućców z IKEI. Tak samo jak można wykonać palnik spirytusowy z puszki po pepsi. W ogóle można sobie poradzić bez jakiejkolwiek kuchenki wykonując "szwedzką pochodnię" z kawałka grubego (trzeba mieć piłę lub siekierę) lub kilku patyków grubości kciuka. Jak ktoś zainteresowany to chętnie podpowiem co i jak.

W temacie rozpalania w deszczu wystarczy odrobina doświadczenia żeby sobie z tym poradzić. Wystarczy poznać kilka gatunków drzew żeby znać ich właściwości - wiedzieć czego użyć jako rozpałki, które drewno pali się nawet mokre, które paląc się daje dużo ciepła albo pali się dłużej niż inne czy w końcu jak z mokrego drewna uzyskać dobry i suchy opał.
Kuchenka kopci praktycznie tylko w momencie rozpalania, kiedy zaczyna się palić gaz drzewny nie jest już tak źle. Nie każdy używa namiotu ale np. tarpa czy zwykłej plandeki budowlanej a w takim przypadku nawet w deszczu siedzi się w suchym i można spokojnie palić w kuchence albo standardowe ognisko. Kuchenka ma tę zaletę, że bardzo dobrze wypala całe drewno, zostaje niewiele niedopalonych elementów i popiołu a co za tym idzie łatwiej jest ukryć po niej ślad niż po dużym ognisku a w lasach czy górach nieeleganckim jest zostawianie po sobie śladów bytowania.

Co do zasmolonego naczynia to niestety tak jest kiedy gotuje się na ognisku/kuchence na drewno. Ja na garnek i kubek mam uszyte pokrowce, które tej sadzy nie przepuszczają na zewnątrz i nie ma problemu. Po powrocie do domu po prostu szoruje naczynia.

Wszystkie sprawy, o których piszę nie są tylko teorią, oprócz tego, że jestem sakwiarzem dreptam też bardzo dużo (razem z moimi psami) po polskich i skandynawskich górach czy lasach, śpię pod gwiazdami, sporadycznie używając namiotu, czy to latem czy zimą czy w ulewie.
Zresztą jak ktoś chętny to może sobie zweryfikować na moim blogu www.kubaspiwkrzakach.pl ,są tam wpisy z kilku ostatnich lat.
Wszystko o czym piszę robię od wielu lat, nie jestem internetowym teoretykiem, kanapowym turystą. Interesuję się wszelkim sprzętem około turystycznym i bardzo dużo różnych patentów przetestowałem.

Jak są jeszcze jakieś pytania to chętnie odpowiem.
A jak ktoś by chciał kuchenkę osobiście przetestować to zapraszam do mnie do Zabrza (koniecznie rowerem :-)) to możemy pojechać do lasu na kawę :-)

Offline Drzewo

  • Wiadomości: 1619
  • Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
Ciekawa alternatywa dla Kelly Kettle ale to drugie to raczej nadaje się tylko na wyprawy 4x4

Offline PABLO

  • Wiadomości: 3720
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
post usunięty
« Ostatnia zmiana: 4 Lut 2017, 19:00 PABLO »

Offline Mężczyzna arkadoo

  • Wiadomości: 2767
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline miki150

  • Użytkownik forum
  • Wiadomości: 6706
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Często zdarza mi się gotować na mini-ognisku rozpalonym pod samą menażką. Myśle że ten patent byłby nawet lepszy. Rozumiem, że taka kuchenka poza byciem podstawką dla garnka, tworzy jakiś tam lepszy ciąg?

Co do rozpalania mokrego drewna, to na razie najlepsze doświadczenia mam z rozpałką do grilla. Na rodzajach drzew się niestety nie znam :)

Offline Mężczyzna kubush

  • Wiadomości: 60
  • Miasto: Zabrze
  • Na forum od: 07.08.2011
    • Rowerowy blog Kubush'a
Rozumiem, że taka kuchenka poza byciem podstawką dla garnka, tworzy jakiś tam lepszy ciąg?

Bez porównania lepszy ciąg, oprócz tego płomień jest skupiony na dnie garnka/kubka i wiatr nie ma wielkiego wpływu na niego (poza tym, że na wietrze pali się jeszcze lepiej).

Rzuć okiem na filmik, tutaj widać jaki jest ciąg, i że pali się nie tylko drewno ale i gaz drzewny:
www.youtube.com/watch?v=yIY1bgdlemA

Offline Mężczyzna m.arek

  • Wiadomości: 2543
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
Kora brzozy ma największą temperaturę spalania, więc może mieć największy wpływ na odkształcenia termiczne kuchenki.

Offline Mężczyzna kubush

  • Wiadomości: 60
  • Miasto: Zabrze
  • Na forum od: 07.08.2011
    • Rowerowy blog Kubush'a
Kory brzozowej używałem praktycznie za każdym razem do odpalenie kuchenki, weź pod uwagę, że ona pali się kilka minut, potem już się jej nie dokłada bo nie ma po co.
Przez te 2-3 minuty nie rozgrzeje tej ognioodpornej stali do takiej temperatury, która by ją odkształciła. Model v.1 faktycznie mi się odkształcił lekko ale po około godzinnym kucharzeniu.
W v.2 gotowałem najdłużej 40 czy 50 minut i nic się takiego nie działo.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

  • Wiadomości: 10327
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Przeczytałem Twojego bloga i obejrzałem filmik, wygląda jednak interesująco. Jesteś w stanie oszacować ile czasu gotowałby się cały litr zamiast połowy? Ciekaw czy rozgrzana kuchenka działa dużo szybciej od dopiero startującej.

Próbowałeś na tym robić np. jajecznicę lub coś co wymaga częstego mieszania? Na filmie ręka jest zabezpieczona rękawicą. Jesteś w stanie w jakiś sposób regulować wielkość płomienia?
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline miki150

  • Użytkownik forum
  • Wiadomości: 6706
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Kupiona  :D

Offline Mężczyzna kubush

  • Wiadomości: 60
  • Miasto: Zabrze
  • Na forum od: 07.08.2011
    • Rowerowy blog Kubush'a
Jesteś w stanie oszacować ile czasu gotowałby się cały litr zamiast połowy? Ciekaw czy rozgrzana kuchenka działa dużo szybciej od dopiero startującej.

Próbowałeś na tym robić np. jajecznicę lub coś co wymaga częstego mieszania? Na filmie ręka jest zabezpieczona rękawicą. Jesteś w stanie w jakiś sposób regulować wielkość płomienia?

W sobotę będę w lesie, jak nie zapomnę większego garnka to zmierzę czas gotowania 1L wody.
Myślę, że nie ma różnicy między rozgrzaną a dopiero startująca kuchenką. Wielkość płomienia regulujesz ilością grubszego opału, wsuwanego przez otwór frontowy.
Rękawicę miałem dlatego, że kubek jest gorący.

Jajecznicę robiłem co drugi dzień na śniadanie, bez najmniejszego problemu.

Offline Mężczyzna Waldemar

  • Wiadomości: 1898
  • Miasto: Reszel
  • Na forum od: 20.01.2010
-poproszę o opinię o tym 'ustrojstwie' i adres gdzie to kupić.

 
« Ostatnia zmiana: 15 Sty 2015, 18:10 Waldemar »
   Nie ocze­kuj wzlotów, lecz tre­nuj upadki !

Offline Mężczyzna menel

  • Wiadomości: 3311
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
Ja kupiłem na rynku w Krakowie ale jeszcze nie testowałem. Już gdzieś o tym było na forumie.

Offline Mężczyzna EasyRider

  • Wiadomości: 56
  • Miasto: Warsaw City
  • Na forum od: 28.07.2014
Wiecie gdzie można taką kuchenkę 4HEAT v2 zakupić?
W @ wyskakuje jeden sklep z ceną ok. 70 zł, a słyszałem o cenach w okolicach 20 zł.
Może występuje pod inną nazwą....

Dla ścisłości - jest podobna v3 produkowana przez survivaltech
http://survivalsklep.pl/filtracja-wody/321-kuchenka-ekspedycyjna-mod04-ver-3-nowa-wersja.html
jednak waga jest wyższa o ok. 50 gram.

Jest także 4HEAT MINI - 117 gram (podstawowa V2 - 205 gram) i ma 95 mm dł. jednego boku (V2 - 150 mm).

« Ostatnia zmiana: 4 Cze 2015, 15:29 EasyRider »

Offline Mężczyzna worek_foliowy

  • Wiadomości: 10327
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Tagi:
 









Organizujemy










Partnerzy





Patronat




Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:











CDN ....
Mobilna wersja forum