zdaje mi sie Quapcio ze twój post to fragment ksiazki i trudno mi go zrozumiec w 100 % bez znajomosci szerszego kontekstu....
mozna liczyc tez srednie tetno na progu mleczanowym itd itp
moje serce może nie wytrzymać tego i potem koniec hehe
jak kupowac to polara za 500-700 zl od razu z licznikiem kadencj, licznikiem drogowym,pulsometrem, wysokoscią itd i wtedy mamy wszystko w jednym
wtedy jest czas na zbieranie owoców treningów
ŚREDNIE tętno Armstronga podczas etapów jazdy na czas to ok.190, na najcięższych górskich podjazdach nawet minimalnie więcej.
Etap jazdy na czas trwa często i godzinę, więc nie ma mowy by serce krwi pompowało mniej - bo przecież zawodnik nie byłby w stanie jechać tak długiego czasu z coraz mniejszą ilością tlenu, oddech musi mieć równy cały czas.
Cytat: "Quapcio"Tak więc powyżej pewnego "obciążenia" dalszy wzrost tętna powoduje spadek formy.Nie można powiedzieć, że powoduje spadek formy.
Tak więc powyżej pewnego "obciążenia" dalszy wzrost tętna powoduje spadek formy.
tzw. "próg mleczanowy" (dla każdego inny) - czyli takie tętno przy którym organizm produkuje więcej kwasu mlekowego niż go wydala. Wytrenowani zawodnicy są w stanie wytrzymać powyżej tego progu bardzo długo, nawet w granicach godziny - bo tyle trwają etapy jazdy na czas, najbardziej obciążające dla kolarzy
Cytat: "blindbob" z czasem zwiększa sie intensywnosc treningu zaczynajac od ok 65% tętna max (dla mnie hipotetyczny max to okolo 190-200) i dochodząc do 85% i 90%,No i co - dużo Ci to daje? Nie chcę być złośliwy, ale ale sam dobrych parę razy zastrzegałeś się że jeździsz bardzo wolno, w grancach 17-18km/h - więc nie powiem żebyś był chodzącą reklamą treningu opartego na pulsometrze :lol:
z czasem zwiększa sie intensywnosc treningu zaczynajac od ok 65% tętna max (dla mnie hipotetyczny max to okolo 190-200) i dochodząc do 85% i 90%,
Może nie wiesz - ale Polary mają czujniki w których w ogóle nie można wymieniać baterii. Kończy działać - kupujesz nowy za ponad 100zł
tylko mozemy porownac nasze przyrosty
Jak dla mnie - No Way!
Ale specjalnie zwalniać bo mi tętno skoczyło??? Ja zwalniam jak mi organizm mówi stop, nie pulsometr.
Przepraszam, a Panowie to długo jeszcze tak mogą?