Autor Wątek: Zakup biletu na pociąg TLK w kasach Intercity i Kolei Mazowieckich  (Przeczytany 1049 razy)

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
Witam
Chciałem podzielić się pewną przygodą związaną z zakupem biletu na pociąg dla rowerzysty i chciałbym dowiedzieć się czy mieliście podobne przygody i czy to są jakieś zasady.

Idę do kasy spółki Intercity na dworcu w Warszawie Gdańskiej.

Ja: Czy pociąg TLK Warszawa - Terespol prowadzi wagon do przewozu rowerów ?
Kasierka : Tak.
Ja: Poproszę w takim razie jeden bilet normalny dla mnie i jeden na rower.
Kasierka: Nie sprzedam panu biletu, bo wszystkie miejsca na przewóz rowerów są już zajęte. W tym pociągu nie można już przewozić roweru bo wyczerpały się miejsca.

Idę do kasy Kolei Mazowieckich obok i proszę NA TEN SAM pociąg bilet jeden normalny i jedne na rower i pani bez problemu mi sprzedaje.

Okazało się, że pociąg nie prowadził wagonu dla rowerów.
« Ostatnia zmiana: 16 Maj 2014, 20:30 Diver »

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
Czy pociąg był z miejscówkami dla ludzi?

Offline Giovanni

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 06.06.2008
    • bikestats
Nasza szara rzeczywistość ;(

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."
https://www.strava.com/athletes/27761512

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
Nowa przygoda w tym samym temacie.
Idę do kasy Intercity w Przemyślu i nie chce mi Pani sprzedać biletu na rower na pociąg TLK. To proszę o sam bilet normalny. Też na początku nie chciała mi sprzedać bo "nie wolno wejść z rowerem". W końcu sprzedaje. W pociągu idę do konduktora i zgłaszam, że nie mam biletu na rower. Tłumaczę, że kobieta w kasie nie chciała sprzedać. On na to "ta stara i pryszczata ? Jeśli tak to nic dziwnego, bo jest głupia i złośliwa".
Konduktor sprzedał mi bilet, ale policzył za wystawienie przez konduktora i razem wyszło 19,10zł za rower.
W Dęblinie dosiadło się chyba ze 6 osób z rowerami i im sprzedano bilety na rower.

Przydałaby się jakaś jednolita wykładnia przepisów Intercity. Hej, hej, może to ktoś z Intercity czyta ten wątek i przedstawi oficjalną wykładnie tej wojującej z rowerzystami firmy ?

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
W przepisach jest wszystko ładnie rozpisane co i jak, więc tą pryszczatą możesz jedynie zgłosić za niewłaściwe wykonywanie obowiązków. Konduktor natomiast ma dokładnie rozpisane kiedy nie pobiera opaty za wydanie biletu.

Pociąg San, którym jechałeś jest oznaczony jako do przewozu rowerów i powinien mieć przedział rowerowy, więc w kasie nie powinno być problemu z zakupem biletu chyba, ze były wykupione wszystkie miejscówki na rower.

Na trasie konduktor może napakować rowerów ile chce ponad normę.

Ostatnio coraz milej mi się podróżuje z Intercity nawet jak zapominają o przedziałach rowerowych, które powinny być. :D

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
Jeśli pani w kasie nie chce/ nie może sprzedać biletu prosimy o zaświadczenie o "niemożności sprzedaży biletu" wtedy konduktor nie weźmie dodatkowej opłaty. Perspektywa wystawiania zaświadczenia może w cudowny sposób spowodować możność sprzedaży biletu  ;D

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy

Offline Mężczyzna mique

• Miasto: Kędzierzyn Koźle
  • Na forum od: 05.11.2012

Kasierka: Nie sprzedam panu biletu, bo wszystkie miejsca na przewóz rowerów są już zajęte. W tym pociągu nie można już przewozić roweru bo wyczerpały się miejsca.

Niestety tak jest. Choć oficjalnie nie ma miejscówek na rowery, to de facto system widzi, ile jest sprzedanych biletów na rower, wie, ile jest miejsc na rowery i zablokuje sprzedaż biletów ponad miarę.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum