Autor Wątek: [Zdjęcia] Majówka w Rumunii.  (Przeczytany 927 razy)

Offline Mężczyzna szymonowski

• Miasto:
  • Na forum od: 09.10.2013
[Zdjęcia] Majówka w Rumunii.
« 17 Maj 2014, 11:12 »
Cześć :-)

Z pewnym opóźnieniem, ale wrzuciłem zdjęcia z majówki. Tym razem północno-zachodnia Rumunia, czyli ponownie strefa mieszanego osadnictwa. Fotki są tu:
https://www.flickr.com/photos/140661507@N08/sets/72157671025768530

pozdrawiam,
Szymek

« Ostatnia zmiana: 13 Wrz 2016, 09:49 szymonowski »

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
Odp: [Zdjęcia] Majówka w Rumunii.
« 17 Maj 2014, 12:27 »
Bardzo fajne! Bardzo. Spotkanie z pasterzami - ekstra.

Czuję w kościach, że całość bardzo spodoba się Wiewiórce :]

Takie pięknosmutne zdjęcie. Przepiękny lokalny klimat, ale tak okrutnie zniszczony tym banerem :(

Ale, ale - mapa? Bez mapy to się nie liczy... zupełnie :]

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

• Miasto:
« 17 Maj 2014, 14:46 »
Wiesz, to nie jest fabryka czekolady. Tam jest na swój sposób fajnie, ale ten sposób nie jest "cukierkowy". Dla mnie dramatem była sytuacja starszych ludzi, można schować twarz w dłonie i zapłakać. Mocno myślałem, czy wrzucać niektóre zdjęcia, ale w końcu wrzuciłem. A swoją drogą dzieci też mogą mieć w przyszłości ciężko, jeśli od wczesnego maja siedzą przy stadzie owiec (tudzież w jakiś cygańskich lepiankach), zamiast w szkolnej ławce.

EDIT: przepraszam, nie chciałem być niemiły. Naprawdę przepraszam.
« Ostatnia zmiana: 17 Maj 2014, 15:18 szymonowski »

Offline Mężczyzna szy

« 17 Maj 2014, 15:38 »
Nie widzę cukierkowości, nie oczekiwałem jej.

Niemiły - nie wiem o czym piszesz, dopiero teraz czytam Twojego posta. W obecnej treści nie widzę problemu. Ale jeśli moim pozytywnym odbiorem relacji sprowokowałem w Tobie wrażenie, że widzę w Rumunii tylko wesołe, pozytywne klimaty - nic z tych rzeczy. Przecież znam też i polską wieś, a pewnie jeszcze w niejednym miejscu w Polsce żyje się jak w Twojej Rumunii.

Ot, oceniłem odbycie przez Ciebie bardzo prawdziwej, bliskiej lokalnym ludziom, podróży. Może ta 'fajność' nie była na miejscu. Tak już mam.

:]

Szy.

Offline Mężczyzna szy

« 17 Maj 2014, 15:41 »
PS. A może chodziło Ci o moją uwagę do zdjęcia?

Tekst o 'zepsuciu banerem' odnosił się oczywiście do brutalnego wtargnięcia w lokalne zwyczaje pasterskie okropnego, sztucznego odpadu z jakiejś bezdusznej, współczesnej reklamy. Nie dotyczył Twojego warsztatu fotograficznego.

Szy.

• Miasto:
« 17 Maj 2014, 15:42 »
To się rozumiemy  :)
Że baner pasuje jak pięść do oka było dla mnie oczywiste :-)

Mapka już jest. Bez przesadnej dokładności, ale trasę da się prześledzić  ;)

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 28 Maj 2014, 22:33 »
Super, bardzo 'syty' wyjazd, chociaż tereny niby niepozorne. Albo może właśnie dlatego.

Dokąd zmierzali pasterze?

Na jakich mapkach jechałeś? Po ilości strzelam, że porządna skala.

• Miasto:
« 28 Maj 2014, 23:16 »
>Super, bardzo 'syty' wyjazd, chociaż tereny niby niepozorne. Albo może właśnie dlatego.

Dziękuję  :D
Trochę dziury to były, zresztą z założenia. Poniekąd wtopą wyjazdu było Tirgu Lapus, zdecydowanie nie sprostało oczekiwaniom (nie wiem, czego się spodziewałem, ale jakiegoś bajeru). Ani tytułowego targu, ani w zasadzie nic. Za to w Ulmeni Salaj też nie ma po prostu nic a jednak się strasznie to spodobało (w smutny, ponury sposób  :)) Ale o to chodziło - wiedziałem, że miast takich jak rok temu nie będzie. Miało to też taki skutek, że nie mam żadnych zdjęć z targowisk itp. Ale tak do kupy było bardzo fajnie, i zobaczyłem kilka rzeczy, które za mną chodziły od lat.

>Dokąd zmierzali pasterze?

Nie wiem. Kolega Czech nie umiał tego określić, a ja nie drążyłem tematu. Strzelałbym, że

>Na jakich mapkach jechałeś? Po ilości strzelam, że porządna skala.

Nie było tego tak dużo. Kserówki atlasu samochodowego + radzieckie sztabówki "200 + schemacik osadnictwa saskiego w Siedmiogrodzie. Nadto ksero kawałka mapy Węgier, bo do końca nie wiedziałem gdzie mnie rzuci, a atlas Rumunii tego nie łapał. W GPSie dodatkowo sztabówki "100", ale nie było to konieczne. Największa korzyść z tego gadżetu to, że jest track. Zgubić się raczej nie dało, choć pewną korzyścią z GPSa była możliwość namierzenia się w miastach i co większych wioskach - kwestia wstrzelenia się w odpowiednią drogę - często gruntową i niczym się nie wyróżniającą. Czyli oszczędność czasu. Część tych papierów na zdjęciu. to tabele rozkładów jazdy, rozkład trolejbusów w Budapeszcie, itp. szpargały. Jeszcze jakaś lektura wydrukowana z PDF, nie pamiętam już co, bo do niej nie dotarłem.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 29 Maj 2014, 07:58 »
Nooo ładnie...

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 29 Maj 2014, 11:28 »
Czym się dostaliście do Rumunii? Na focie jest pociąg... jakieś bezpośrednie połączenie? ;)

Fajny soundtrack.

Prawie jak Janus ;)

https://picasaweb.google.com/SzymekKozlowski/KawaWBystrzycyRumuniaMaj2014#6013406425483833874
« Ostatnia zmiana: 29 Maj 2014, 11:42 Waxmund »
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

• Miasto:
« 29 Maj 2014, 16:53 »
>Czym się dostaliście do Rumunii? Na focie jest pociąg... jakieś bezpośrednie połączenie?

Chopin/Metropol do Budapesztu (Keleti), przerzut na B. Nyugati i stamtąd pociąg do Debreczyna.
Można to robić bez transportu po Budapeszcie, wtedy przesiadka w Vac -> pociąg na B. Nyugati. Ale powrót chciałem zaczynać z Keleti, żeby nie było cudów z miejscami (a bywają, choć tym razem było ok). Więc jadąc "tam" przećwiczyłem budapesztańskie trolejbusy, żeby mieć to w powrocie już opanowane. Powrót podobnie, + do Debreczyna pociąg z Nyirabrany. Niby transport w obie strony do/z Węgier, ale tuż przy granicy. Przy tej trasie IMHO optymalny, choć z uwagi na małą ilość przesiadek całkowicie niekoszerny ;)

> Prawie jak Janus

Ale z kolczykiem, bardziej dżenderowo :)

Offline Mężczyzna krzychu

• Miasto: Rzeszów/Rymanów
  • Na forum od: 04.07.2011
« 31 Maj 2014, 12:10 »
Cześć. Jak zwykle miło zobaczyć foty z Twojej wycieczki.

• Miasto:
« 31 Maj 2014, 17:20 »
dzięki :)

Tagi: rumunia 

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....