Autor Wątek: montaż dużego plecaka do roweru  (Przeczytany 8265 razy)

lordthorr

• Gość
montaż dużego plecaka do roweru
« 15 Maj 2009, 12:03 »
Witam,
mam takie pytanko, czy jest ktoś kto montował duży plecak (60 - 80litrów) do roweru?
chodzi o to że chce mieć możliwość przenoszenia całego bagażu niezależnie od roweu (wygodnego przenoszenia) i sakwy mi się nie sprawdzą.
myślałem o jakimś patencie np na zasadzie przymocowania plecaka z boku tylnego koła coś jakby jazda z jedną wielką sakwą.
może już ktoś próbował takich wynalazków?
najbardziej mnie zastanawia stabilność tak nierówno obciążonego roweru,
macie jakieś pomysły?
z góry wielkie dzięki za odpowiedź!

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 15 Maj 2009, 12:16 »
Ja ostatnio miałem okazję przewozić 80-litrowy plecak na bagażniku. Przyznam, że nie odwazyłem się jechać, a i prowadząc rower potrzebowałem drugiej osoby (właściciela plecaka, któremu chciałem ulżyć), żeby kontrolowała jego stabilność. Moim zdaniem plecak to fatalny pomysł, nie wymyślonoby zresztą sakw, gdyby jazda z plecakiem (jakkolwiek mocowanym) się sprawdzała.

Jedyne wyjście jakie widzę to po prostu... pleacak na plecy! Widziałem tak jezdżących ludzi (plecaki na oko 60-70 litrów) i to w górach (czeska Szumawa). W moim odczuciu byłaby to masakra, ale widać, że niektórym to odpowiada. Powodzenia! (i szybkiego nawrócenia się na sakwy! ;) )

Aha, no oczywiście jest sposób bezpiecznego i wygodnego przewożenia plecaka (a ściślej: dwóch plecaków) rowerem... Extrawheel!

Daj znać, co wymysliłeś! :)

PS. Montażu plecaka w sposób niesymetryczny względem osi wzdlużnej roweru w ogóle nie ma co rozważać. Jednostronnie to można przewozić bagaż do ok. 5 kg. Wszystko co powyżej tego spowoduje, że rower będzie niestabilny, nieprzewidywalny lub przynajmniej zwyczajnie męczący podczas jazdy (ciągły balans na przeciwną stronę, jedna ręka wciąż bardziej napięta niż druga, itepe). No i grozi to pęknięciem/ odkształceniem nawet najbardziej pancernego bagaznika. A kto wie, czy i nie ramy.
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
« 15 Maj 2009, 12:46 »
Cytat: "aard"

Jedyne wyjście jakie widzę to po prostu... pleacak na plecy! Widziałem tak jezdżących ludzi (plecaki na oko 60-70 litrów) i to w górach (czeska Szumawa). W moim odczuciu byłaby to masakra, ale widać, że niektórym to odpowiada.

masakra, istotnie.... miałem nie-przyjemność tachać tak bagaż przez 70km - nie polecam....
pewnym wyjściem, ale kosztownym jest Ortlieb - dowolne sakwy + dedykowany do nich plecakowy system nośny

Więcej tu

Offline Mężczyzna hose morales

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 06.01.2009
« 15 Maj 2009, 14:00 »
Też próbowałem z sporym turystycznym plecakiem(75L) jechać/ dojechać. Na szczęście krótko, na dworzec i później z dworca. Razem jakieś 15km. Byłem ciekaw czy da radę i na upartego da ale nikomu nie polecam. Plecak ciąży mocno na ramionach( biodrowy pas nie funkcjonuje), a dół kręgosłupa daje o sobie znać bardzo szybko. Każdy dołek idzie w tyłek i co gorsza w plecy.
Na dłuższy dystans sobie tego nie wyobrażam. A mocować do roweru to też szkoda zachodu. Sakwy, i ewenutalnie do nich system nośny.

Edit: Na zlocie był taki jeden co z plecakiem i to nawet większym do Podlesic jechał. Chyba miał powyżej 50L nawet. Nie słyszałem,żeby marudził :D

Offline Dynuel

• Miasto: Zgierz, York UK
  • Na forum od: 21.12.2008
« 15 Maj 2009, 16:23 »
System nośny też do niczego, bo to tylko na jedną sakwę, co nie jest za duzo...

Offline Kobieta Natalia

• Miasto: Amsterdam
  • Na forum od: 27.01.2008
    • http://www.na-azymut.pl
« 15 Maj 2009, 16:35 »
czyli extrawheel pozostaje? :)
<<Fais de ta vie un rêve et de ce rêve une réalité>> Antoine de Saint-Exupéry

Offline Dynuel

« 15 Maj 2009, 16:39 »
myśle ze extra wheel tez odpada, na co komu dwa plecaki? lepiej jakąś przyczepkę ze środkowym umiejscowieniem bagazu np.. bob czy jak to sie nazywa...

ale zresztą jeżeli chce wozić plecak ze względu na mobilność, to przyczepka troche się z tym kłóci.... to sam rower mozna jeszcze wziąść na ramię i nieść... a z przyczepką odpada....

moze by pokombinować nad jakimś płaskim umieszczeniem plecaka na rowerze... tylko troche by wystawał bo bagażniki dosyć krótkie są, no i rozłożenie wagi treż tragiczne.... cieżka sprawa...

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
« 15 Maj 2009, 16:43 »
Cytat: "Dynuel"
bagażniki dosyć krótkie są

Na to by się znalazł sposób... o ile Lord Thorr chciałby zainwestować w cały rower...

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 15 Maj 2009, 16:52 »
Cytat: "Dynuel"

ale zresztą jeżeli chce wozić plecak ze względu na mobilność, to przyczepka troche się z tym kłóci.... to sam rower mozna jeszcze wziąść na ramię i nieść... a z przyczepką odpada....

extra ma taki pasek, który umożliwia noszenie przyczepki przełożonej przez ramię.... przymocowany jest dość mocno (trochę nosiłem obładowaną przyczepkę), ale żeby to było wygodne to nie powiem....  :mrgreen:  ten cieniutki paseczek dość mocno się w bark wrzyna.... no i na jedno ramie tylko obciążenie idzie
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Dynuel

« 15 Maj 2009, 18:01 »
na jedno ramie przyczepke, na drugie rower a na plecy siedemdziesięcio litrowy plecak ;]

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 15 Maj 2009, 22:38 »
ja z takim plecakiem 70l zjezdziłem we wrześniu bieszczady ;)

na plecach oczywiście;p

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
« 15 Maj 2009, 22:38 »
Mi się zdaje, że ten plecak to ma być po to, żeby się wygodnie poruszać z bagażem BEZ roweru. Po co nosić bagaż na sobie, kiedy ma się rower? Przypuszczam, że Lord chciałby na ten przykład robić w wyprawie przerwy na piesze wycieczki kilkudniowe (np. w głąb gór). taka moja teoria. A Lord już tu pewnie nie zajrzy i skończy się znów na kilku naszych błyskotliwych acz nikomu kompletnie niepotrzebnych pomysłach :P

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 15 Maj 2009, 22:41 »
heh, to może po prostu normalny zestaw sakw, i do tego poszukać jakiegoś możliwie najlżejszego plecaka, i wozić go dodatkowo ?  :wink:
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
« 15 Maj 2009, 23:02 »
To jest jakaś myśl. Aczkolwiek większym problemem niż waga, jest moim zdaniem objętość. Pusty plecak ze stelażem (a taki powinien mieć plecak o tej pojemności) nie za bardzo daje się złożyć do sensownych rozmiarów i jakbyś go nie zamocował, to będzie z niego niezły żagiel. No i te linki i troki dyndające zewsząd...

Aczkolwiek właśnie sobie przypomniałem, ze istnieją plecaki ze stelażem, który można wymontować. Wtedy te płaskowniki dajemy wzdłużnie na bagażnik, plecak zaś zwijamy w trąbkę i... mamy pakunek wielkości dużego śpiwora. Drugi tej wielkości pakunek. Co oznacza, ze niewiele miejsca zostaje na bagaż właściwy... Hmmm...

Myślmy dalej, święty Graal coraz bliżej! ;)

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 15 Maj 2009, 23:28 »
dokładnie tak jak napisałeś... mam 'jakiś' plecak jeszcze z czasów alpinusa - stelaż demontuje, i problem objętości częściowo znika.... hmmm, a jak miejsca na bagaż nie wystarcza.....to extrawheela wam trzeba  :D

www.waxmund.pl

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum