Autor Wątek: Czym usunać kropki asfaltowe z kurtki z goretexem  (Przeczytany 1039 razy)

Online Kobieta magdad

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.08.2006
    • http://www.bajkers.com
Po wycieczce zlotowej zauważyłam czarne kropki na kurtce z goretexu. Wygląda to na asfalt, czym najlepiej je usunąć, aby nie uszkodzić membrany?

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
Jeżeli to kropki pochodzenia asfaltowego mogę polecić środek Prickbort MAC124.
Oczywiście kupować dla kilku kropek to bez sensu, ja używam bo mam do auta, powiem krótko rewelacja, a co najważniejsze usuwałem już z przeróżnych podłoży, jest zarazem delikatny i bezwzględny dla plam "smołowo-asfaltowych".
Z domowych sposobów to benzyna ekstrakcyjna, nafta i ponoć... masło.
Ale, czy te plamy to z asfaltu, pogoda w tym okresie raczej nie wskazuje na taką możliwość. Było zdecydowanie za zimno to topienie się warstwy bitumicznej.
Oczywiście przed zastosowaniem jakiegokolwiek środka należy zrobić próbę w niewidocznym miejscu.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
ponoć... masło.

masło działa dobrze, jeśli ręce/nogi/inne czesci ciała uwalimy sobie smołą czy asfaltem, ale na materiale zapewne po ratowaniu masłem pozostaną tłuste plamy i jak sądze, dodatkowo się rozmaże...

Edit: masło testowane na kuzynce, która nie wiedziec  czemu wlazła gołymi nogami w roztapiającą się nawierzchnię i stała tam jakis czas:D dla zabawy, masło dało radę świetnie.
« Ostatnia zmiana: 20 Maj 2014, 10:17 martwawiewiórka »
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
Uzupełnienie informacji, uzyskane u źródła, od mojej babci  ;D
Masło bardzo dobrze rozpuszcza smołę, gumę do żucia. Na tkaninie pozostają oczywiście tłuste rozmazane plamy, które należy potem normalnie uprać. Babcia moja oczywiście nie ma pojęcia co to membrany Goretex, ale pewnie na tym działa tak samo, ważne aby odpowiednio uprać.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
Trzeba być bardzo ostrożnym z Goretexem. Masło? Broń bosz. Jakikolwiek tłuszcz "wyłącza" membranę...

http://www.goreprotectivefabrics.com/remote/Satellite/Caring-for-GORE-TEX-Products/Care-Instructions-GORE-TEX-Outerwear

If the garment is badly soiled with non-water-soluble contaminants such as oils, grease, or bitumen, you should dry clean rather than wash it.

Czyli jeśli umażemy się czymś nierozpuszczalnym w wodzie - olejami, asfaltem czy smarem, to tylko pralnia chemiczna.

Offline Mateusz

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 13.06.2010
Benzyna ekstrakcyjna.

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
Benzyna ekstrakcyjna.
i później pranie z substancją "odtwarzającą DWR". Żeby zewnętrzna warstwa nie łapała wilgoci. Może samo pranie wystarczy? Wyskrobać ten syf i uprać?

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
Jeśli będziesz traktować benzyną, nie wpadnij na pomysł tarcia szmatką, bo powstaną plamy, których już nie będzie się dało usunąć :P
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Kobieta dewunska

• Miasto: Kołobrzeg | Wrocław
  • Na forum od: 11.04.2011
Jeśli będziesz traktować benzyną, nie wpadnij na pomysł tarcia szmatką, bo powstaną plamy, których już nie będzie się dało usunąć
Potwierdzam ;)
Tourists don\'t know where they were yesterday, travellers don\'t know where they will be tomorrow.

Online Kobieta magdad

• Na forum od: 17.08.2006
    • http://www.bajkers.com
Wygląda na to, że najlepszym sposobem jest żyć z tymi kropkami :P. Tylko imiona muszę im wymyślić ;).

Offline Mężczyzna Waski

• Kapituła MP
  • Miasto: Lubin
  • Na forum od: 23.02.2013
Może zrób zdjęcie tych kropek a my będziemy proponować imiona :P
"Wąski. My nie możemy jechać tam bez rowerów. Jak zwierzęta. :)"
"Kolarsko jesteś taki sobie, [...]" yurek55

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami: