Autor Wątek: Kaszuby, Warmia, Mazury  (Przeczytany 1071 razy)

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
Kaszuby, Warmia, Mazury
« 26 Maj 2014, 21:52 »
Hej
pytanie takie czy w czerwcu na Kaszubach, Warmii czy mazurach jest w ogóle opcja spać na dziko?

Znacie jakieś fajne jeziorka, bagna, lasy gdzie można bezpiecznie i spokojnie pospać?
Jak ew ze spaniem u ludzi?

Dla mnie wyjazd ze spaniem w kwaterach czy nie daj Boże kempingach to strata sporej frajdy.

No i tak w ogóle jak ktoś ma do polecenia fajne miejsca w ww. regionach to pisać :)
« Ostatnia zmiana: 26 Maj 2014, 22:22 vooy.maciej »

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Odp: Kaszuby, Warmia, Mazury
« 26 Maj 2014, 21:55 »
Na dziko przespałem cały sierpień w zeszłym roku od Olsztyna do Koszalina. :)

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 26 Maj 2014, 22:00 »
Zajrzyj na mapkę polecanych miejscówek. Na Kaszubach przy leśniczówce Mirachowo jest miejsce, gdzie się da przenocować - chyba trzeba się tam zgłosić i jakaś drobna opłata może być, ale my się nie zgłaszaliśmy. Tak poza tym to nie wszędzie jest dużo lasu, tam gdzie go nie ma może być trudniej.
Natomiast przez Warmię jak jechaliśmy na/ze zlotu w zeszłym roku to miejscami były bezpłatne pola biwakowe. A tak to luz, nie powinno być problemów, bo tam więcej lasów i mniejsza gęstość zaludnienia niż na Kaszubach.

Offline vooy.maciej

« 26 Maj 2014, 22:08 »
bezpłatne pola biwakowe to nie brzmi mi dobrze bo znaczy ze ktoś się może zwalić czy się mylę?

yoshko- a spałeś w fajnych miejscach? czy te ciekawsze są obstawione przez pola namiotowe i spi się tylko o krzaczorach. Masz jakąs fotorelację?

Musicie wiedzieć że dla człowieka z południa jezioro to atrakcja ;)
Zresztą kiedyś na kajakach spałem dużo nad wodą i fajnie wspominam niektóre miejscówki

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 26 Maj 2014, 22:12 »
jak jechałem w maju to tylko żuławy były dość słabe do spania na dziko, długo ciągnące się wiochy i podmokły teren, nie lubię.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 26 Maj 2014, 22:15 »
Byłem służbowo (audytowałem kąpieliska) i prawie w ogóle nie robiłem zdjęć dla siebie, bo miałem problem z zasilaniem. ;)

Opisywać, więc tego wyjazdu nie będę bo nie mam prawie w ogóle materiału ale nie narzekałem na brak miejscówek na rozbicie namiotu. Jesli podasz mi konkretne obszary to spróbuje sobie przypomnieć gdzie spałem.

Offline vooy.maciej

« 26 Maj 2014, 22:21 »
na razie nie podam, bo ten temat służy tez zaplanowaniu :)

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 26 Maj 2014, 22:24 »
Bezpłatne pola mogą być w towarzystwie, ale niekoniecznie. Zależy gdzie, bo niektóre są po prostu jakąś polaną na której kiedyś ktoś skosił trawę i kiedyś ktoś palił ognisko. Inne to wypasione wiaty itd.
Na Kaszubach masz dużo rejonów słabo zalesionych na pewno, jakbyś miał trasę jakąś to można by spojrzeć. Jak nie to patrz po mapach, gdzie lasów więcej i ośrodków nie ma.

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 26 Maj 2014, 23:22 »
Wuju, na Kaszubach masz sporo niemałych kompleksów leśnych. Jak lubisz i potrafisz, to miejsce na spanie znajdziesz na pewno. Są miejsca nawet nad popularnymi jeziorami (Raduńskie, Wdzydze), gdzie dziki (w sensie nieprywatny, niegrodzony) las schodzi do samej wody. Ciągle czekam, aż ktoś spać będzie tutaj:

-> http://goo.gl/maps/KWC3b

Moje ulubione miejsce, ciche i mało popularne, może niepozorne, to jeziora potęgowskie, właśnie koło wspomnianego przez Magdę pola. Nigdy nikogo innego tam nie spotkaliśmy, a bywamy często niedaleko u znajomych.

Jednak nawet wokół Kółka Raduńskiego czy Wdzydz, mimo że to najpopularniejsze okolice, na pewno też znajdziesz spokojne, gęste, bezpieczne lasy. Najbardziej "odizolowanym" lasem jest chyba ten z rezerwatem Ostrzycki Las, otoczony zakolem jeziora. Tam nikt przypadkowy na bank nie trafi.

Jeśli szukasz pewnej pustki, to zwróć uwagę na Gochy - region Kaszub wokół wsi Lipnica.

Warte przejechania drogi - szukaj na mapie Turysty. Ale polecam te wzdłuż jezior Kółka Raduńskiego. Sympatycznej drogi po wschodniej stronie jezior Raduńskich na ma u Turysty. Fajne są okolice Chmielna, do Zaworów można przejechać przesmykami między jeziorami, zamiast asfaltem. Wspiąć się jednym podejściem i leśną drogą wjechać przez Kosy do Kartuz. Inne - asfalty po Lasach Mirachowskich, asfalty po lasach na północ od Chojnic. Sporo tego. Wymyśl jakiś zarys chociaż trasy, to na pewno Towarzystwo Cię skieruje na te najlepsze odcinki.

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 27 Maj 2014, 09:19 »
Przejedź Drogą Kaszubską, Nad Jez. Ostrzyckim w okolicy miejscowości Kolano jest sporo fajnych miejscówek na nocleg z super widokiem. Po wewnętrznej stronie jest rez. Ostrzycki Las - tam biwakowaliśmy kiedyś. Jedna uwaga: teren jest pofałdowany i schodzące do jezior zbocza mogą być miejscami za strome na nocleg. Albo tuż przy wodzie albo na górze na jakimś polu.

Nie polecam "Skansenu" w Szymbarku - chociaż to podobno ich "największa" atrakcja(lepiej zobaczyć Wdzydze Kiszewskie). Polecam Kartuzy i zabudowania klasztorne(dach kościelny w kształcie trumny, fajny zegar wewnątrz), kręgi kamienne w Węsiorach (tez fajne miejsce do spania jesli w nocy nie przyjdą poganie). Nanieś na mapę zamki krzyżackie, ruiny zamków, wieże sygnalizacyjne i postaraj się o jakieś zahaczyć.

Offline Mężczyzna szy

« 27 Maj 2014, 10:10 »
Nie polecam "Skansenu" w Szymbarku - chociaż to podobno ich "największa" atrakcja

'Oni' protestują - zdecydowanie nie uznają CEPR-u za największą atrakcję Kaszub. Raczej za jarmarczną atrakcję dla ludu. Ale parking pod CEPR-em jest świetną bazą zimą na biegówki wokół Wieżycy ;]

:]

Szy.

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 27 Maj 2014, 19:17 »
'Oni' protestują

Uff... To całe szczęście.

Offline Mężczyzna michał

• z kropką
  • Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 10.06.2008
« 27 Maj 2014, 19:34 »
Ciągle czekam, aż ktoś spać będzie tutaj:

-> http://goo.gl/maps/KWC3b

Spałem na tym małym cypelku powyżej.
Fajne miejsce ale nie wiem jak z dojazdem od strony lądu bo byłem kajakiem.

Offline Mężczyzna szy

« 27 Maj 2014, 19:38 »
Jest, na Harpie był tam punkt ze 3 lata temu :]

Szy.

Offline Mężczyzna qwas123

• Miasto: radzyń podlaski
  • Na forum od: 31.03.2012