Autor Wątek: Który rower wybrać? :)  (Przeczytany 2644 razy)

Offline Kobieta grudzi

• 'cogito ergo sum!
  • Miasto: Lubliniec
  • Na forum od: 28.05.2014
Który rower wybrać? :)
« 28 Maj 2014, 10:39 »
Witam! :)
Nie znam się aż tak dobrze na rowerach więc byłabym wdzięczna gdybyście mi doradzili, który jest lepszy technicznie. Ma to być rower na dłuższe wyprawy, solidny, wytrzymały. A też nie wiem czy waga roweru około 16kg to dużo? Wydaje mi się, że jak na cenę 1900zł to chyba dobrze.
O tym rowerze rozmawiałam z panem w sklepie i bardzo go zachwalał. Powiedział, że na takie wyprawy się nadaje.
link : http://allegro.pl/rower-medano-beyond-b-03-man-28-i4279116411.html

Natomiast o drugim rowerze nie mam pojęcia:) ale prezentuje się wspaniale.
http://allegro.pl/modny-rower-trekking-ferrini-venue-28-acera-kross-i4251501942.html

Też zależy mi na prawidłowej postawie, żeby kręgosłup nie ucierpiał za bardzo.

« Ostatnia zmiana: 29 Maj 2014, 00:39 yoshko »
Odważni nie żyją wiecznie, lecz ostrożni nie żyją wcale...

Offline Kobieta grudzi

• 'cogito ergo sum!
Odp: Któy rower wybrać? :)
« 28 Maj 2014, 11:51 »
Głównie po asfalcie. Ma to być na pewno rower trekkingowy, tylko nie wiem który z wyżej wymienionych jest technicznie lepszy. W sklepie jak przymierzałam się do tego roweru medano z ramą 20 cali to był dobry, mój wzrost to około 178cm.

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
« 28 Maj 2014, 12:17 »
Lepiej kupić ten do którego możesz się przymierzyć. Jeżeli na nim siedziałaś i było OK to zawsze lepiej kupić tego niż cos z internetu. Ten Medano to polski rower (Zasada) więc nie powinno być jakiś strasznych niemiłych niespodzianek.
Wg specyfikacji jest dosyć wyważony i dobrany w swojej klasie.
Jedyna zagadka to bagażnik ale trzeba by go najpierw przetestować.
P.S.
Na stronie Zasady rower wg specyfikacji ma inne obręcze i opony niz ten z Allegro. Pewnie inny rocznik.

Offline Mężczyzna Pustelnik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.03.2010
« 28 Maj 2014, 12:28 »
Zwykle nie odpisuję na takie posty, ale właśnie kupuję drugi rower i mogę się podzielić aukcjami :) Nie kupuj tych rowerów, kup jakiś tani rower z allegro trekingowy. Tylko zmierz wysokość od siodła do ziemi i od siodła do kierownicy w sklepie na rowerze dla Ciebie wygodnym i potem uwzględnij to przy zakupie. Na allegro najczęściej podają te odległości. Po zakupie roweru obejrzyj obręcze jeśli są tam hamulce, które trą o obręcz (Canti i V-brake). Jeśli obręcz będzie starta, to zamów nowe koła na allegro, albo w serwisie rowerowym. Jak będą opony ze zużytym bieżnikiem, to kup sobie Schwalbe Marathon na przód i Schwalbe Marathon Plus na tył, w sklepach zwykle są albo na allegro. Jak będzie słaby bagażnik to kup sobie bagażnik od Crosso. Jeśli masz kogoś kto Ci pomoże to fajnie. Zawsze możesz tu dopytać. W sumie za około 1000 zł będzie rowerek jak marzenie.

Kilka aukcji z allegro tak na szybko:
http://allegro.pl/rower-trekkingowy-ben-tucker-super-okazja-i4277570942.html
http://allegro.pl/rower-trekkingowy-stevens-klasyk-na-stx-cr-i4278048407.html
http://allegro.pl/koga-miyata-reczna-robota-cr-mo-shimano-stx-i4262512804.html
http://allegro.pl/trekking-scott-atacama-alu-7005-shimano-nexave-i4277517150.html
http://allegro.pl/focus-crater-lake-24-biegi-shimano-deore-lx-i4247916284.html
http://allegro.pl/gazelle-playa-stan-bb-kola-28-tarcze-alu-i4274738583.html
http://allegro.pl/piekny-aluminiowy-trekking-mifa-kola-28-24-biegi-i4275348984.html

Koga wygląda bardzo dobrze. Moja żona ma prawie identyczną. Jest to super rower za śmieszne pieniądze. Polecam jeśli dobry rozmiar.
Ach, każdy rowerzysta zwykł, o grację dbać i styl. I aby linię mieć i szyk, przemierza setki gmin.
Rozkoszny życia jego tryb i piękny szprychy błysk. A kiedy wita długi zjazd, rozjaśnia mu się pysk.

Offline Kobieta grudzi

• 'cogito ergo sum!
« 28 Maj 2014, 13:42 »
A gdyby porównać Medano i Kross, dwie polskie firmy to o którym słyszeliście lepsze opinie? Ja pierwszy raz spotykam się z Medano, aczkolwiek w sklepie przymierzałam się i mi przypasował. I nawet bagażnik jest już dostosowany pod sakwy. Jedynie wymieniłabym siodełko na damskie, najlepiej chyba żelowe?
Pustelnik: Moim skromnym zdaniem lepiej chyba zainwestować w rower, i cena około dwóch tysięcy wydaję mi się w porządku. Ale dzięki, liczą się chęci:) można kupić tańszy, ale potem samemu wymieniać części to długa droga. Owszem, myślałam też o składanym rowerze, wszystko od zera. Tylko, że za taki rower koleżanka po znajomości zapłaciła ponad 2500. Ale pan w sklepie jak porównał ten od koleżanki z tym Medano to powiedział, że fabrycznie prawie się nie różnią więc może faktycznie nie jest to zła firma.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 28 Maj 2014, 13:56 »
Grudzi, za bardzo nie wierz w to, co mówią panowie w sklepie.
Poczytaj trochę, zorientuj się co i jak, popytaj ludzi jeżdżących na rowerach.
Medano, Kross to firmy składające rowery z gotowych podzespołów. Jedyna różnica między nimi to, której firmie uda się taniej kupić podzespoły, w zyskowny sposób je skonfigurować i cena za jaką sprzedają produkt finalny.
Aczkolwiek Kross jest szerzej znaną firmą na rodzimym rynku.
« Ostatnia zmiana: 28 Maj 2014, 14:01 Mariusz »
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna Pustelnik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.03.2010
« 28 Maj 2014, 14:06 »
Też tak myślałem i kupiłem kiedyś nowy rower trekingowy (Kross). Nowy nie będzie zły. W zasadzie nie ma znaczenia jaka to będzie firma. Jeśli wygodnie Ci się siedzi to taki właśnie wybierz sobie. Decyzja też zależy od tego ile faktycznie będziesz jeździć. Jeśli raz w miesiącu na wycieczkę koło domu, to nieistotne jaki rower, oby wygodny i tani. Jeśli jeździsz dużo, to po pierwszym roku wymienisz kasetę, łańcuch, opony z nowego. Po dwóch latach korbę, przerzutkę. Niesprawdzony bagażnik może pęknąć pod sakwami, ale nie musi.

Dzisiaj wybrałbym dobrą używkę z allegro i wymienił zużyte części. Tak wygląda Koga mojej żony
https://picasaweb.google.com/100505518055083963483/Genewa2013?authkey=Gv1sRgCPCnkMTYvdT4lAE&noredirect=1#5968785454207349906

Jest identyczna jak ta z allegro. Kosztowała 300 zł, wymieniliśmy tylko bagażnik i po 2 latach koła prewencyjnie. Rower jest bardzo wygodny i lekki. Był już na wielu wyjazdach i nigdy nie zawiódł. Mój rower miał już wymieniane kasetę 2x, łańcuch 2x, opony, siodełko, suport, sztycę, pedały teraz wymieniam przedni amortyzator. Rowery nowe mają słabe części.
Ach, każdy rowerzysta zwykł, o grację dbać i styl. I aby linię mieć i szyk, przemierza setki gmin.
Rozkoszny życia jego tryb i piękny szprychy błysk. A kiedy wita długi zjazd, rozjaśnia mu się pysk.

Offline Kobieta dianka1989

• Miasto: warszawa
rowery do 1500 zł
« 28 Maj 2014, 15:35 »
Witam,
chciałabym kupić dwa rowery do 1500 zł ( cena za jeden), myśle o crossie. Co polecacie? W sklepie radzili mi kupić giantna talon 4 za 1999zł, za drogo...
Prosze o pomoc

Offline Kobieta grudzi

• 'cogito ergo sum!
« 28 Maj 2014, 16:35 »
Anu zastanowię się nad tą Kogą:) popytam jeszcze znajomych i zobaczę co bardziej się opłaca. Chce żeby trochę ten rower jednak wytrzymał, a nie po miesiącu już coś wymieniać. Wiadomo, że wymiany jakichś części są nieuniknione, ale kupując dobry rower wydaje mi się, że można ograniczyć częstotliwość tych przeglądów. A jak słyszę historię, że ktoś wjeżdżał pod górkę i pękła rama to jestem przerażona, dlatego tak bardzo zależy mi na wytrzymałości.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 28 Maj 2014, 16:40 »
Jakoś o takich historiach z pękaniem ramy na podjeździe nie słyszy się zbyt często.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna qbab

« 28 Maj 2014, 17:18 »
Na pytanie czy rower używany czy nowy trzeba znać odpowiedz na samym początku.
Jak ma się smykałkę do mechaniki i trochę narzędzi to można jak najbardziej rozważać rower używany. W przeciwnym wypadku sugeruje nowy.
Kupno używki i serwisowanie jej w serwisie nie musi już być tak opłacalne jak sugerują koledzy. Owszem można kupić dobrze ale można też mieć ciągłe problemy.
Tak jak napisał Pustelnik, kupił nowy, teraz kupiłby używkę. Ale to dzięki doświadczeniu z nowym rowerem wiedział co i jak i na co zwrócić uwagę gdyby miał kupować używkę.
Założyłem że szukasz nowego roweru ale jeżeli używkę to musisz dokładnie wiedzieć czego szukasz i jak to rozpoznać po kilku zdjęciach z aukcji.

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 28 Maj 2014, 17:24 »
Przy używanym zwróć tylko uwagę na dostępność części do danego roweru. Chciałam powymieniać w retro szosie parę rzeczy, ale się szybko zniechęciłam ;) teraz mam używanego treka (górala) i nie mam problemu z częściami do niego.

Offline Kobieta grudzi

• 'cogito ergo sum!
« 28 Maj 2014, 19:43 »
Ja tam raczej nie umiałabym bawić się w wymianę różnych części więc pozostanę na kupnie nowego:)
Ale powracając do mojego głównego pytania. Gdybyście mieli kupić rower i musielibyście wybrać pomiędzy tym http://allegro.pl/modny-rower-trekking-ferrini-venue-28-acera-kross-i4251501942.html a tym http://allegro.pl/rower-medano-beyond-b-03-man-28-i4279116411.html to który byście wybrali? Chodzi mi po prostu o Waszą opinię, który lepszy technicznie, na dłuższe wyprawy. Tyle : )

A Wy na czym podróżujecie, jakie macie maszyny? : D
« Ostatnia zmiana: 28 Maj 2014, 19:46 yoshko »

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy

Offline Mężczyzna qbab

« 28 Maj 2014, 20:00 »
Co oznacza ni mniej ni więcej że różnorodność jest znaczna ;)

Co do tych dwóch rowerów to:
Czy miałaś/masz możliwość dosiąść tego Ferrini? Jezeli nie to odpada. Poza tym mam wrażenie, że bagażnik jest przymocowany do błotnika!
Modeno: pisałaś, że oglądałaś na żywo i że był ok więc traktowałbym go jako faworyta. Moim zdaniem przemawia za nim to, że pochodzi z Polski od znanego producenta.
Osprzęt żadnego z nich nie wyróżnia się szczególnie na tle drugiego a jako najważniejszy argument traktowałbym komfort.

Powodzenia w wyborze.
P.S.
Patrzyłaś na ofertę Kross albo Unibike?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum