/.../Jeszcze tylko jedno pytanie w tej kwestii - mam 183 cm - brać Regular czy Large ?
A ja się zastanawiam jaka jest wyższość (oprócz objętości) takiego Prolite Plus nad np. karimatą Therm a Rest Z-Lite Sol?/.../
Mierzę 183 lub 184 cm, użytkuję 3 'maty' T-a-R - wszystkie w rozmiarze R(egular).
Przyczyna jest bardzo prosta. Jakiś czas temu a w zasadzie spory czas temu, miałem wątpliwą przyjemność spania podczas biwaku właśnie na karimacie. Nazwy już nie pamiętam ale na pewno nie był to jakiś topowy model. Pamiętam natomiast, że rano byłem tak obolały, że do południa dochodziłem do siebie.
A dlaczego ma być niewygodnie na materacu na betonie? Materac dmuchany jest wygodniejszy od samopompa, znacznie grubszy, mój ma 6cm grubości. Jak z niego nie spadniesz to nic nie czujesz niedogodności podłoża. Alumata to jest wygodna jedynie na miękkiej trawie, w każdym innym miejscu będzie się czuło podłoże.
A z hamakiem to Twoja teoria, hamak to inny system biwakowy, więc nie ma co go mieszać do tej rozmowy, dla wielu osób jest niewygodny do spania, wymaga konkretnego miejsca do rozbicia; jak to mawiają - człowiek nie małpa, żeby na drzewie wisiał