Autor Wątek: Mata samopompująca czy materac dmuchany?  (Przeczytany 39014 razy)

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
Czy ten materac ma jakieś wodotryski, system masujący albo w jakiś inny sposób robi człowiekowi dobrze? Może chociaż jest ogrzewany?

Krótko mówiąc co w nim jest, że chcesz wydać na niego tyle kasy?

Przede wszystkim jest malutki (po zwinięciu), lekki, śpi się wygodniej niż w łóżku, świetna termoizolacyjność. Chyba polarsport dawał 20 procent upustu. Przed dłuższym wyjazdem kupiłem.

NeoAir Xtherm, nieco cięższy od najlżejszego, jednak przecież na rower.

Samopompy wysiadają.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna Dusza

• ✫ ♪ ✯ ♫ ✬ ♬ ✰
  • Miasto: Opole
  • Na forum od: 23.02.2010

Ten materacyk to cadillac, zakupiłem ostatnio dla dziewczyny. Po położeniu się nań czuć jak odbija ciepło ciała, mój NeoAir pierwszej generacji tak nie robi  :-\

Jak kupowałem swój jakieś 4 lata temu, miałem poważne wątpliwości czy wytrzyma długo. Narazie nie przyspożył mi najmniejszych kłopotów.

Teraz dodają do materacyków worki, które służą za sprytną pompkę, odpada mozolne dmuchanie ustami.

• Skup i ubój. Rozbiór.

Ten materacyk to cadillac, zakupiłem ostatnio dla dziewczyny. Po położeniu się nań czuć jak odbija ciepło ciała, mój NeoAir pierwszej generacji tak nie robi  :-\

Jak kupowałem swój jakieś 4 lata temu, miałem poważne wątpliwości czy wytrzyma długo. Narazie nie przyspożył mi najmniejszych kłopotów.

Teraz dodają do materacyków worki, które służą za sprytną pompkę, odpada mozolne dmuchanie ustami.

Dziewczyny rzeczywiście odbijają ciepło - też to czuję, kiedy moja cud-dziewczyna wali się nań i szybciutko - bowiem ciepło i wygodnie - zasypia. Kiedy jedziemy razem, sypiam obok na z-lite, czy jakoś. Też działa, jednak jest wielokrotnie większe.

Takim workiem pompuje się szybciuteńko. W tym roku używaliśmy tego cadi z 50 razy - super dobry artykuł.

SeaToSummit ostatnio z czerwonymi wszedł na rynek materacy. Pono ciekawa oferta.

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
Pono ciekawa oferta.

Jeśli szeleszczą ciszej niż NeoAir to rzeczywiście może być to jakaś opcja  ;D

Offline Mężczyzna maciek.klenczon

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 25.12.2014
Odświeżę troszkę temat.
Czy ktoś w Was używał może taki materac:
http://www.outdoorzy.pl/1775-thermarest-materac-prolite.html
Ma służyć od maja do września.
A może macie jakieś inne propozycje w zbliżonej lub niższej kwocie ?

• Skup i ubój. Rozbiór.
Odświeżę troszkę temat.
Czy ktoś w Was używał może taki materac:
http://www.outdoorzy.pl/1775-thermarest-materac-prolite.html
Ma służyć od maja do września.
A może macie jakieś inne propozycje w zbliżonej lub niższej kwocie ?

Jak sądzę (producent, kształt, kolor, struktura) właśnie z takim jeździłem z cztery lata - ogólnie git, rzekłbym kompromis pomiędzy wagą i objętością pakunku: znacznie mniejszy w pakunku od z x-lite (czy jakoś tak - składana, nie rolowana) - tę jednak nazywasz swą własną już za coś mniej od dwóch jawek; komfort - właściwie - porównywalny. Linkowany prolite działa(ł) bez zarzutu.

Od roku użytkuję tego samego producenta NeoAir XTherm (w polarsport kupiony z 20% upustem - co i rusz taki oferują - newsletter-abo) - nie chcę nic innego: zarówno komfort termiczny, wygoda, niska waga, jak i b. mały pakunek.

No i cztery sezony - przecież się rozkręcamy: "... przygoda, przygoda - każdej chwili szkoda ..."!

Offline Drzewo

• Miasto:
Będzie OK ilekroć będzie powyżej zera. Jest to wersja letnia (dziury na wylot w piance mogą trochę ochładzać przy niższych temp).
Osobiście używam ProlitePlus i jestem zadowolony. Z T-a-R jest taka sprawa, że czego byś nie wybrał będziesz zadowolony. Z ich oferty im droższy sprzęt tym lżejszy/cieplejszy. Ot cała filozofia.

Dzięki za odpowiedzi. Zdecyduję się jednak na Prolite Plus. Przełom kwietnia/maja może być jeszcze nie za ciepły a grubość 3,8 cm powinna zapewnić mi komfort.
Jeszcze tylko jedno pytanie w tej kwestii - mam 183 cm - brać Regular czy Large ?

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

No to teraz Wilku zabiłeś mi ćwieka. A możesz napisać kiedy (jak dawno) i w jakich warunkach korzystałeś z tej maty (Prolite)? Może już producent od tego czasu coś zmienił. Ja mam zamiar korzystać z niej w Polsce, więc może uwarunkowania terenu też miałoby tu jakieś znaczenie. Mimo wszystko mam ochotę na zakup tej maty ( ProlitePlus) bo parametry są dla mnie zupełnie wystarczające

Offline Drzewo

• Miasto:
Od tej pory do samopompów się nie zbliżam, materace dmuchane są wiele pewniejsze, bo nie mają gąbczastej struktury
Łapią mniej dziur bo nie mają gąbki w środku?
Zwyczajnie miałeś pecha i zostałeś dymnięty przez sklep w którym kupiłeś. Ja mam połatanego (kolce i ognisko) Prolite 4 (teraz Prolite Plus) od x lat i nic z nim się nie dzieje (tzn nic czego nie dało by się naprawić). Używam tego cały rok - w ogóle zapomniałem, że istnieje coś takiego jak karimata. Większość mojej rodziny i znajomych używa T-a-R i jakoś nikt nigdy mi nie narzekał, że jest niezadowolony. W kwestii materacy bez gąbki: moje plecy poznały i T-a-R i Klymita i jakieś nonamy. Poza tym, że niektóre materace tar szeleszczą nie sypią się na potęgę. Miałeś pecha i tyle. Zresztą opinie w sieci uchodzą za Wszechwiedzę Wszechrzeczy i ludzie do nich się ustosunkowują. Teraz okaże się, że TaR to śmieć bo Ci się zepsuł. Dasz gwarancję, że maty innego producenta nie będą łapały dziur?

PS. Nie należy opinii w sieci traktować jako absolutu. Ludzie przestają myśleć sądząc, że znajdą tu odpowiedź i poradę a później następuje rozczarowanie bo rzeczywistość okazała się inna. Wszystkim poszukującym wygodnego materaca polecam własne myślenie. Jedna jaskółka wiosny nie czyni - tak samo mój komentarz może być stronniczy, lub wcale nie śpię na T-a-R i tylko tak sobie trolluję. Wybaczcie ale boli mnie taka ślepa wiara we wszystko co napiszą.

Offline Mężczyzna lary

• Miasto: polska
  • Na forum od: 05.06.2013
Klenczonu, koniecznie rozmiar L weź przy takim wzroście. I tak zobaczysz że nie bedzie ona zbyt wielka.
Prolite plus mam jakieś 2 lata, nie zdarzyło mi sie przebić, ale nie szoruje ją jakoś po kamieniach. raczej trawa, a w lecie jako mata do zabawy dla dzieci na codzień na podwórku. Więc nie jest jakoś super delikatnie traktowana. Znajomi też chwalą sobie te maty.

Opinie osób, które korzystały z danego sprzętu są potrzebne ale decyzję odnośnie zakupu nikt za mnie nie podejmie. Jeżeli ilość opinii negatywnych przewyższa te pozytywne to jest to jakiś sygnał, że coś ze sprzętem może być nie tak. W tym konkretnym przypadku jestem w zasadzie zdecydowany na zakup Prolite Plus bo oprócz tego forum poczytałem jeszcze w innych miejscach i opinie są zdecydowanie pozytywne. Nie znam powodu czemu mata Wilka tak się dziurawiła. Czy leżała na kaktusach lub innych ostrych roślinach bądź przedmiotach ? A może jego egzemplarz był faktycznie jakiś felerny. Dlatego wolałem dopytać.
Tak czy inaczej biorę tą matę i za jakiś czas to ja będę mógł komuś podpowiedzieć czy warto ją kupić czy też nie.
Podpowiedzcie mi tylko, czy przy 183 cm. wzrostu brać Regular czy Large ? Wiem, że gdzieś czytałem już o tym ale nie mogę teraz tego znaleźć. Na 99 % było, że Regular  ;)

Edit. Dzięki @lary za odpowiedź. A jednak się pomyliłem z tą wielkością :)

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
A ja się zastanawiam jaka jest wyższość (oprócz objętości) takiego Prolite Plus nad np. karimatą Therm a Rest Z-Lite Sol?
Z danych producentów wynika, że Therm a Rest lepiej izoluje od Prolite Plus.
Tak więc klenczonu nie wiem dlaczego zdecydowałeś się na materac a nie na karimatę. Jak pisałeś w innym wątku masz wór 60 litrowy. Na brak miejsca raczej nie będziesz narzekał. A karimata ma ten plus, że się nie przedziurawi.
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum