Autor Wątek: Dookoła Polski - ciekawe miejsca?  (Przeczytany 11305 razy)

Offline toosh

• Miasto: Żywiec
  • Na forum od: 14.02.2009
    • http://toosh88.blogspot.com/
Dookoła Polski - ciekawe miejsca?
« 16 Maj 2009, 20:25 »
Planuję na wakacjach objechać Polskę i powoli wrzucam miejsca do odwiedzenia na mapę.  Jeśli ktoś zna jakieś regionalne strony, opisy ciekawych wypraw to proszę o linki.
Oprócz tych 'tradycyjnych' mile widziane opuszczone miejsca, punkty widokowe, bunkry itp. Nie interesują mnie muzea i inne nudy :).

Północny-wschód Polski mam opracowany na innej mapie~.

KLIK - MAPA

Odznaczam 'wyłącz HTML w tym poście' i nie mogę wrzucić mapy/tekstu w formacie HTML Hm?
www.toosh88.blogspot.com "prawie ULTRALIGHT"

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 16 Maj 2009, 22:32 »
To mamy podobne plany na wakacje, tyle że ja pojadę przy samej granicy trasą PTTK.
Co do punktów na trasie to nic jeszcze w tym kierunku nie zrobiłem - na razie przygotowuję powolutku sprzęt. Za to polecam Turystyczny atlas Polski
http://www.demart.com.pl/content/view/920/77/

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 16 Maj 2009, 22:33 »
Vagabond, planujesz machnąć 3000 km? Zdaje się, że mniej więcej tyle wynosi długość granic (choć pisze z pamięci, mogę się mylić)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 16 Maj 2009, 22:42 »
Vagabondo, nie wiem jak tam prowadzą trasy PTTK, ale polecam siebie i Nowy Sącz
Twojej łaskawej uwadze. Jeżeli będziesz jechał asfaltami, to przez Stary Sącz musisz jechać, a to już do mnie tylko dycha :D Trzeba tylko jakiś termin zgrać.

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 16 Maj 2009, 23:31 »
z dojazdem do granicy to może wyjdzie mi nawet 4 tys, jadąc wzdłuż wybrzeża przejechałem 2,2 tys km. Trasa będzie modyfikowana - będę zahaczał o ciekawe miejsca po drodze, no i trasa PTTK jest trochę nieaktualna - trzeba czasami objeżdżać jednostki wojskowe których już nie ma.
Ruszam w sierpniu jak załatwię wszystkie formalności dotyczące rekrutacji na studia.
Bardzo chętnie się z Tobą spotkam po drodze transatlantyku, jeśli będzie taka możliwość

Offline JD

• Miasto: Ząbki
  • Na forum od: 03.04.2009
« 17 Maj 2009, 02:41 »
w 2006 jadąc ze Szczecina na południe i potem wzdłuż granicy na wschód:
1. w okolicach Zielonej Góry 10 do 15 km za nią spotkałem drogowskaz przy drodze 27 na gospodarstwo agroturystyczne w prawo i był tam nocleg z basenem i śniadaniem za całe 25 PLN.
2. Sudety to oczywiście izery, przepiękna trasa z Chełmska do Mieroszowa (śliczna wąska asfaltowa równa droga, z przepięknym miastem tkaczy w środku), schronisko Andrzejówka z psem cwaniakiem, mające swój klimat, góry sowie, tam można zwiedzając stracić tempo jazdy zupełnie.

Na razie tyle  :wink:
Życzę powodzenia
Jarek

Offline Mężczyzna robertrobert1

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.04.2009
Re: Dookoła Polski - ciekawe miejsca?
« 17 Maj 2009, 20:00 »
Cytat: "toosh"
Planuję na wakacjach objechać Polskę i powoli wrzucam miejsca do odwiedzenia na mapę.  Jeśli ktoś zna jakieś regionalne strony, opisy ciekawych wypraw to proszę o linki.

Jak na trasę "dookoła Polski" to marszruta jest mocno okrojona. Jeśli chcesz jechać wg swoich preferencji to napewno lata ci nie starczy. Czyż nie lepiej skupić się na jednej granicy?

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 17 Maj 2009, 21:14 »
Robert, nie każdy tak ja Ty ma zwyczaj zaglądać po drodze w każdą dziurę ;)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
« 18 Maj 2009, 08:30 »
Skoro północno-wschodnią część masz opracowana, to ja proponuję (ze względu na klimat i widoczki, choć dla wnikliwych jest i co pooglądać) coś z południowo-wschodniej:
-"worek Bieszczadzki" (Komańcza-Ustrzyki Górne-Solina)
-Roztocze południowe i środkowe (Horyniec-Narol-Susiec-Zwierzyniec)
-trasa wzdłuż Bugu aż po Janów Podlaski

Offline JD

« 18 Maj 2009, 09:02 »
Cytat: "skolioza"

-"worek Bieszczadzki" (Komańcza-Ustrzyki Górne-Solina)

Jako "worek biesczadzki" rozumiem teren od Stuposian na wschód (południowy-wschód).
Prowadzi tam droga od Tarnawy nad Sanem jest to asfalt dawniej dosyć mocno dziurawy szczególnie za Tarnawą.
Za Tarnawą po prawej mijamy dwa rezerwaty torfowisk wysokich (takie tam podmokłe łąki), potem wjeżdzamy na sokoliki górskie (leśnictwo) i zjeżdzamy w dół do bukowca.  jest tam rozwidlenie dróg jedna do beniowej ( w lewo ) i w prawo na sianki, w kierunku przełęczy Użockiej. trochę wcześniej dochodzi droga przy której znajduja się ruiny cerkwi w Bukowcu i dalej prowadzi ta tzw droga nr 19 równolegle do "naszej " i łączy się pomiędzy Mucznym a Tarnawa ( Można nią wracać  bardzo podła nawierzchnia, dsztr z dziurami). w siankach można się przenocować, (było tak kilka lat temu). ciekawostka pomiędzy Tarnawą , a Sokolikami  :shock: spotkałem kilka razy żubry.

powodzenia w wyprawie i dużo wspaniałych widoczków  :wink:
Jarek

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
« 18 Maj 2009, 09:16 »
Cytat: "JD"

Jako "worek biesczadzki" rozumiem teren od Stuposian na wschód (południowy-wschód).

Nie spieram się, może się mylę Jednak wśród osób z którymi do tej pory miałem okazję rozmawiać określenie to tyczyło się pętli bieszczadzkiej i w takim znaczeniu właśnie go użyłem
Chodzi o ciekawy widokowo odcinek Komańcza-Ustrzyki Górne-Solina jakkolwiek go nie nazwać  :wink:

Offline JD

« 18 Maj 2009, 09:31 »
To co tak określasz jest to teren całych polskich turystycznych bieszczadów ( na zachód od komańczy to beskid niski na pólnoc to pogórza przemyskie, dynowskie góry słonne) Dawniej worek dokladnie to był teren za Parkiem Narodowym gdzie wstęp byl znacznie utrudniony i wręcz zabroniony. w mucznym byla tzw Jaroszewiczówka ( rezydencja byłego premiera, lata 70-te, co to ze smiglowca ponoć polował w bieszczadach na wilki) w ianka ch jest tzw grób hrabiny na którego dotarcie nobilitowało człowieka wśród tych co chodzą po górach. Jest tam wiele dziwnych zakamarków, np okopy z I wojny na Kińczyku Bukowskim. Idąc wpada się bez przerwy w doly.

Tak na marginesie kiedyś mieszkałem ok 9 miesięcy w Mucznym  :mrgreen:

Jarek

Offline toosh

« 24 Maj 2009, 22:59 »
Mam już to czego szukałem.

Wystarczyłaby jedna strona... Poczty Polskiej  :shock:

Tu zebrałem linki:
http://docs.google.com/View?id=dc53wvzr_5gnh44sfv

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
« 25 Maj 2009, 15:05 »
Widzę, że będziesz blisko Łukowa. Jak chcesz to i wyrko się znajdzie i micha też...żebym tylko w domu był! 8)

Offline toosh

« 26 Maj 2009, 00:29 »
Oj chyba tego nie chcesz, na tym odcinku będzie jechało 6 osób  :P

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat