Autor Wątek: Kuchenka turystyczna na Bałkany  (Przeczytany 16010 razy)

Offline Mężczyzna technik88

• Miasto: WAWA
  • Na forum od: 07.03.2014
Kuchenka turystyczna na Bałkany
« 29 Maj 2014, 12:16 »
Witam,
W wakacje planuję dłuższą podróż na Bałkany i będę potrzebował kuchenki. Myślę o zakupie kuchenki na benzynę ponieważ nie ma problemu kupić paliwo na stacjach niż szukać kartuszy.  Czy takie kuchenki są dobre wydajne poręczne itd ?
Proszę o rady i Wasze doświadczenia.
« Ostatnia zmiana: 29 Maj 2014, 12:43 technik88 »

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Odp: Kuchenka turystyczna na Bałkany
« 29 Maj 2014, 12:23 »
Kartusze są z założenia jednorazowe, nawet te z zaworem, więc napełnianie to tylko chałupniczymi metodami, na żadnych stacjach tego nie napełnisz.

PS
Pisz trochę staranniej, bo zęby bolą.

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
« 29 Maj 2014, 15:02 »
Witam
Przez 10 lat używałem różnych radzieckich konstrukcji kuchenek benzynowych. To była porażka. Psuły się, z częściami ciężko i zdarzały się wybryki typu sikanie paliwem. Kupiłem w 1998r kuchenkę benzynową firmy MSR i służy mi niezawodnie do dzisiaj. Paliła w swoim życiu u mnie wiele różnych węglowodorów które znajdowałem po drodze. Benzynę, naftę a nawet olej do lamp. Nic więcej mi nie potrzeba.
Wady ? Jest głośna i gorąca. Jak planujesz gotować w hotelach, to się nie nadaje. Do tego lepsza jest gazowa, bo jest cicha.

« 4 Cze 2014, 13:47 »
Mogę liczyć na Wasze propozycje jaką kuchenkę wybrać. Mogę przeznaczyć ok 100zł i chciałbym aby służyła nie tylko do gotowania wody na herbatę ale i do ugotowania obiadu (ryż, makaron ) dla 2 osób.
Nie chciałbym wklejać jakiś przypadkowych linków z allegro.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

« 4 Cze 2014, 15:01 »
Drogi kolego od dłuższego czasu siedzę na forum i przeglądam różne wątki na temat kuchni, kartuszy itd. Jedne mają gwint taki inne nie mają wcale, te pasują do tego typu kartuszy a jeszcze inne są na paliwo. Chciałbym palnik gwintowany i kompatybilny do niego kartusz. Jeżeli nie możesz pomóc lub nie chcesz to prosiłbym abyś nie wypowiadał się w tym wątku.
Szczerze nie znam się na tego typu zabawkach i jak będę bardziej doświadczony to nie będę prosił o pomoc.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 4 Cze 2014, 15:48 »
fakt, napisano o kuchenkach sporo. Ewentualnie trochę inaczej zadawaj pytania, tzw. wątpliwości. Taka moja sugestia.
Jakbym miał teraz kupić sobie kuchenkę, to bym kupił taką, która stoi nisko na ziemii, jest mała, jest zasilana na gaz, benzynę, ropę itp. Czyli wężykiem podłączam co chcę, także i kartusz gazowy.
Czyli możesz na tych Bałkanach używać sobie gazu, mieć ze sobą butlę i jak CI się gaz skończy a nie masz gdzie kupić kartusza gazowego, to wlewasz w butlę paliwo i jest ok.
TYlko ta cena.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 4 Cze 2014, 16:24 »
Polecam kupić zwykły, mały palnik typu MSR Pocket Rocket (ok. 100 zł). Używam takiej kuchenki od pięciu lat i póki co w zupełności mi wystarcza. Waży tyle co nic (ok. 80 g), jest mała i wygodna, woda gotuje się całkiem szybko (ponoć 1 litr w 3.5 minuty), a kartusze z gazem są dostępne bez większych problemów (zwłaszcza jeśli startujesz w Polsce). Mnie jeden kartusz starcza na 3-4 tygodnie.

Dobrze też dokupić podstawkę do kartuszy (http://www.rei.com/product/814692/msr-universal-fuel-canister-stand), choć da się spokojnie gotować i bez tego. Używam garnków o pojemności 1.75 litra, przy sporo większych warto pewnie wybrać palnik o większym rozstawie "podpórek".

« 5 Cze 2014, 19:59 »
Miał ktoś kuchenkę firmy Kayoba i może coś o niej powiedzieć ?
Cena atrakcyjna 80zł z zapalnikiem, waga 90g.
« Ostatnia zmiana: 5 Cze 2014, 20:47 technik88 »

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
« 6 Cze 2014, 11:10 »
Na ile czasu jedziesz na te Bałkany?

« 6 Cze 2014, 11:44 »
Ok 3tyg.
Chciałbym kupić taką kuchenkę która posłuży mi na lata.

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
« 6 Cze 2014, 12:33 »
Kup gazówkę. Coś w stylu tego co polecała Janus. Pocket Rocket to fajna, dość budżetowa kuchenka. Do tego zabierz jeden kartusz 450g i na trzy tygodnie powinno Ci starczyć. Jak się boisz, że zabraknie to weź ze sobą jeszcze jeden mały kartusz. Ale mi ostatnio 450g starczyło na 24dni. Taki zestaw nie będzie dużo cięższy niż kuchenka benzynowa z butlą napełnioną, będzie za to łatwiejsza w użyciu i nie śmierdzi benzyną. A na Bałkanach ciepło i małe wysokości więc na efektywności gazu nie stracisz. Samolotem też nie lecisz (zapewne) więc zdecydowanie gazówka. Chcesz na lata? Ja mam jedną i tą samą gazówkę 6 lat.

« 6 Cze 2014, 13:32 »
Wielkie dzięki.
Też tak myślę że gazówka na początek w 100% wystarczy.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 6 Cze 2014, 22:20 »
Przeczytaj raz jeszcze uwagę EASYRIDER77, weź se ją do serca. Palnik, o którym pisali Janus, rafalb jak najbardzie jest super okejny - też go mam, czasem użytkuję (zazwyczaj kawa), również przywoływany trójnóg-podstawkę (godne polecenia), jednak: często wieje, płomień wysoko, spod garnka ciepło wywiewa, trza by było wysoką alu osłonę - ta (składana harmonijka) znowu kosztuje, jest ciężka (z tego powodu jej nie kupiłem), jamek kopał nie będziesz. Ew. posiłki będziesz dopasowywał do sprawności grzewczej gazmaszyny.

Jeśli już myślisz gaz 'na długie lata' - posłuchaj rady EASYRIDER77: jeśli gazpalinik, wówczas niski (garnki stać będą pewnie, płomień nie będzie wywiewać) z wężykiem. Jego cenę pomniejsz o koszt zakupu trójnoga, wysokiej osłony.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum