Autor Wątek: Licznik rowerowy z trackerem GPS  (Przeczytany 719 razy)

Offline Mężczyzna TatOR

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 08.09.2009
Licznik rowerowy z trackerem GPS
« 29 Maj 2014, 22:16 »
Szukam rozwiązania które umożliwia przeglądanie przebytej trasy, z podjazdami, przewyższeniami itd. Oczywiście wysoce wskazana jest długa żywotność zasilania. Chciałbym aby miał barometr oraz obsługę prędkości z koła roweru /te rozwiązanie jest ważne dla wyznaczania poprawnej średniej prędkości/.
Wpadł mi w oko Garmin Edge 510. Owszem jest zbyt sportowy, ale na pewno solidny, z dość dobrym wsparciem i dobrą baterią /25-27h/. Cena zwala z nóg...
Znalazłem jeszcze Mio Cyclo 105. Rozwiązanie dużo tańsze.
Wiem że są tańsze rozwiązania spod Pekinu ale ja już przez to przechodziłem...
Słyszałem, że polski dystrybutor oferuje jeszcze VDO Z3 PC ale jest to rozwiązanie już nieprodukowane, więc chyba sobie to odpuszczę. Podobno ma wyjść następca Z3 ale do końca nie wiadomo kiedy, więc nie chce mi się czekać.
Jakieś sugestie?
Pozdrawiam
TatOR

Online Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Odp: Licznik rowerowy z trackerem GPS
« 29 Maj 2014, 22:55 »
Ja polecam serię etrex + normalny licznik kablowy na koło do liczenia czasu przejazdu.

My home is where my bike is.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Online Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 30 Maj 2014, 14:30 »
Do liczenia czasu to wystarczy zegarek, licznik to bardziej do dystansu
Bardziej chodziło mi o czas netto, licznik kablowy w większości przypadków sam się załącza i wyłącza przy przerwach w jeździe. Jeśli jeździ się po płaskim to dużych rozbieżności między dystansem licznikowym, a dystansem śladu nie obserwuję (odrobina zaniżenia, w zakresie błędu pomiarowego, na stronę gps).

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna bob71

• Miasto: Ząbkowice Śl.
  • Na forum od: 16.06.2011
    • Podróże rowerowe Bogdana i Romana
« 30 Maj 2014, 18:36 »
Używam Holuxa GPSport, jest licznik, loguje trasę, podaje przewyższenia, może nie jest super precyzyjny bo przewyższenia bierze chyba z GPS ale ja jestem zadowolony. Ładuję go co dwa trzy dni, zależy od terenu. Porównywałem odczyty z licznikiem kolegi, podobnego typu, i szokujących odchyleń prędkości nie widziałem.
Bogdan 1/2 BRowery Team'u
www.browery2.fimeo.pl

Z tą Chorwacją to przesada.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna TatOR

« 30 Maj 2014, 20:35 »
Tutaj macie test i porównanie pomiarów licznikiem i kilkoma logerami GPS:
http://roweracja.pl/2013/09/jak-dokladne-jest-endomondo-i-inne-porownanie-z-licznikiem/
A jeśli chodzi o licznik to dzisiaj jednak zdecydowałem się na Garmin Edge Touring Plus. Na razie przejechałem rekraacyjnie kilkanaście km. Jestem raczej zadowolony. Pokazuje % nachylenie/spadek podjazdu ale działa to tylko chwilowo. Na Garmin Connect /mapach/ niestety nie mam tych informacji. Jeszcze muszę się wgryźć. Może napiszę o tym szerzej jak będzie na to zapotrzebowanie. Jutro postaram się przejechać jakieś pagórki /Wzgórza Trzebnickie na północy Wrocławia/. Zobaczymy ile to jest warte.
Pozdrawiam
TatOR

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna TatOR

« 30 Maj 2014, 21:25 »
Mam rozumieć że na Twoim starym VDO Z3 też tak było po imporcie do komputera?
Jeśli tak to jestem troszkę rozczarowany. Myślałem że historia moich przebiegów będzie podobna jak na http://ridewithgps.com/ czyli pokaże procentowe nachylenia/zjazdy łącznie z gradientem...
Jesli ta to dobrze że nie wpakowałem się w Edge 810/1000 bo byłem już blisko.  ;D
Pozdrawiam
TatOR

Offline Mężczyzna TatOR

« 1 Cze 2014, 11:38 »
Ponieważ zaczynam się wgryzać w Garmina to dodam, że owszem w oprogramowaniu webowym Garmin Connect owszem nie ma przewyższeń w zapisanych jazdach/wycieczkach ale znalazłem za to ciekawą aplikacją na Androida GARMIN viewers /wersja płatna ale jest i darmowa/. W programiku tym jest naprawdę sporo statystyk/wykresów etc. Są tam przewyższenia, gradienty itp.

Naprawdę polecam.
Pozdrawiam
TatOR

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum