Autor Wątek: zerwany łańcuch  (Przeczytany 1904 razy)

Offline Mężczyzna mat

• Miasto: warszawa
  • Na forum od: 30.05.2014
zerwany łańcuch
« 30 Maj 2014, 08:18 »
brydzień Forumowicze

stała się rzecz tragiczna dla polskiego sportu amatorskiego, bo łańcuch mi się zerwał. zdjęcia są co prawda drastyczne, ale pozwoliłem sobie je tu załączyć.
o co chodzi. moje zdolności mechaniczne i znajomość tematyki rowerowej są ujemne (choć od dwóch lat jeżdżę intensywnie) i chciałem Was zapytać o radę.

1. jak dobrać odpowiedni łańcuch?
2. jak go samodzielnie założyć i czy jest to trudne?

czytałem poradniki w internetach, ale zdaje się, że zrozumiałem z nich tylko przecinki. jeśli chodzi o osprzęt, to z tyłu mam Shimano SLX, z przodu wszystkie napisy się powycierały...
oglądałem jakiś video-poradnik na yt i tam prowadzący fachowiec mówił coś o jakiejś spince do łańcucha. na moim, zerwanym, nie widzę czegoś takiego. czy to możliwe? czy mogę np. kupić sobie taką spinkę i w ten sposób naprawić zerwany łańcuch czy konieczna jest wymiana na nowy?

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Odp: zerwany łańcuch
« 30 Maj 2014, 08:29 »
Spinka to koszt <10zł. Zakłada i zdejmuje się ją bardzo prosto, bez użycia jakichkolwiek narzędzi.

Jedyne co potrzebne, to przygotowany łańcuch. W Twoim przypadku, trzeba by usunąć to zniszczone ogniwo z lewej strony. Potrzebny jest do tego skuwacz do łańcucha - koszt ~20zł.

Jeśli nie masz zbyt krótkiego łańcucha (a zapewne nie masz, skoro na nim jeździłeś), to spokojnie wystarczy taka operacja. Przy czym możesz też kupić spinkę i poprosić o założenie w serwisie. Pewnie skasują ~5-10zł, ale uważam, że warto nabyć skuwacz dla siebie na przyszłość ;)

Łańcuchy są 8, 9, 10 i 11 rzędowe (jeszcze do tego specjalne łańcuchy do BMXów). Sprawdzasz ile masz zębatek na kasecie (zębatki na tylnym kole), i to jest właśnie ilość rzędów Twojego łańcucha.
To samo tyczy się wyboru spinki. Też jest pod określoną ilość rzędów łańcucha.
« Ostatnia zmiana: 30 Maj 2014, 08:39 Waxmund »
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline owca

• Miasto: Łódź/Piotrków Tryb.
  • Na forum od: 18.02.2011
« 30 Maj 2014, 08:36 »
Spoko, będziesz żył ;)
Dzieci z tego też nie będzie, więc nie ma paniki :P

Z tego co piszesz, to najlepszym rozwiązaniem byłoby po prostu zabrać łańcuch i rower do jakiegoś mechanika.

Jeśli nie masz nikogo takiego w pobliżu, to musisz sam działać.
Potrzebny Ci będzie skuwacz do łańcucha i najlepiej spinka, wtedy najmniej się narobisz.
Skuwacz wygląda tak http://www.mountainpark.pl/images/assortment_products/s5/skuwacz-do-lancucha-29c2.jpg
Możesz też mieć w jakimś multitoolu (jeśli jakiś masz) http://4.bp.blogspot.com/-PrMlUBj9-ag/UdbLsWKgX4I/AAAAAAAADrg/l0YCjRLDV5k/s1600/ProstowanieLancucha03.jpg

Jeśli chodzi o spinkę, to tutaj najważniejszy jest jej rozmiar. Zapewne masz 9 przełożeń  z tyłu, więc spinkę też potrzebujesz do łańcucha 9 (są też do 7-8 ale wtedy jest szersza, bo łańcuch jest szerszy)
np taka http://www.centrumrowerowe.pl/czesci/lancuchy-kasety-wolnobiegi/spinki-ogniwa/p,spinka-powerlink-do-lancucha-sram,42122.html?_pli=2ca92c

Offline Mężczyzna mat

« 30 Maj 2014, 08:40 »
dzięki Wam za szybką i rzeczową odpowiedź.
jak to nie ma paniki? Owca, ja przez to musiałem bilet 3 dniowy kupić. przelicz to na zimn piwa i już wiesz, że to sprawa gardłowa! ;)

wychodzi z tego, że mam łańcuch 9. rzędowy. ale skoro wystarczy kupić spinkę, to raczej właśnie tak zrobię.
co do mechanika, to też o tym myślałem, ale w sumie to chciałbym zacząć małymi kroczkami sam ogarniać rower, bo choć na razie jeżdżę głównie w okolicach domu - tak do 100 km - to nie ukrywam, że chciałbym kiedyś pojechać z Warszawy w Bieszczady. więc dobrze umieć zrobić coś na trasie.

skorzystam jeszcze z okazji i zapytam o czyszczenie. dotychczas czyściłem i ponownie smarowałem łańcuch po każdej jeździe w deszczu lub po drogach gruntowych, ale bez zdejmowania, tak na rowerze. teraz, skoro łańcuch sam się zdjął, to może bym i kasety przeczyścił, bo zawsze mi łańcuch przeszkadzał w zrobieniu tego dobrze ;)
jak mogę to zrobić, żeby im nie zaszkodzić?

Offline Mężczyzna Pustelnik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.03.2010
« 30 Maj 2014, 08:43 »
Po co spinka, wystarczy skuwacz. Usunąć zerwane ogniwo i używając skuwacza skuć łańcuch na nowo.

http://allegro.pl/listing/listing.php?order=d&string=skuwacz

Dostaniesz też w Decathlonie i pewnie w każdym rowerowym.
Ach, każdy rowerzysta zwykł, o grację dbać i styl. I aby linię mieć i szyk, przemierza setki gmin.
Rozkoszny życia jego tryb i piękny szprychy błysk. A kiedy wita długi zjazd, rozjaśnia mu się pysk.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 30 Maj 2014, 08:47 »
Kaseta: benzyna, szczoteczka do zębów i jedziesz ;) Ew żeby kasetę zdjąć, trzeba znowu kolejnych narzędzi (bacik, ściągacz do kasety).

Łańcuch możesz wrzucić do słoika i zrobić mu benzynowego shake'a. Trzeba tylko uważać, żeby Ci rolki ze skrajnych części się nie zgubiły. Trzeba uważać przy odlewaniu benzyny.
Ew można go szmatką wytrzeć po prostu jak jest na rowerze.

Przy czym z obserwacji forumowych wychodzi na to, że czyszczenie łańcucha nie wydłuża jego żywotności, a jeśli wydłuża, to o bardzo niewiele. W końcu łańcuch jest brudny na zewnątrz ;)

Co do skuwania łańcucha bez spinki, to trzeba mieć w tym trochę wprawy, no i nie da się wtedy łatwo zdjąć łańcucha do ew czyszczenia (jw, względy głównie estetyczne ;)). Spinka sporo wygodniejsza i pewniejsza.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 30 Maj 2014, 09:07 »
Łańcuchy 9-rzędowe mają już na tyle cienkie blaszki, że tani skuwacz, szczególnie w rękach nowicjusza może spowodować wygięcie blaszki nitem tuż przy otworze. A to doprowadzi do zerwania łańcucha na trasie (nit po jednej stronie nie będzie pewnie umocowany w blaszcze.

Wniosek - do łańcucha 9 i więcej koniecznie spinka. Ewentualnie trzeba kupić specjalny nit to skuwania, w którym jest część prowadząca nit idealnie w otwór, którą po skuciu się ułamuje. Shimano dodaje takie do nowych łancuchów i każe tym skuwać.

Offline Mężczyzna Pustelnik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.03.2010
« 30 Maj 2014, 09:59 »
No tak, ja mam stare dobre, niezawodne 8 rzędów.  :)
Ach, każdy rowerzysta zwykł, o grację dbać i styl. I aby linię mieć i szyk, przemierza setki gmin.
Rozkoszny życia jego tryb i piękny szprychy błysk. A kiedy wita długi zjazd, rozjaśnia mu się pysk.

Offline Mężczyzna mat

« 31 Maj 2014, 21:06 »
udało się ogarnąć temat, właśnie wychodzę pośmigać na rowerze.

dzięki raz jeszcze!  :wink:

Offline owca

• Miasto: Łódź/Piotrków Tryb.
  • Na forum od: 18.02.2011
« 31 Maj 2014, 21:42 »
Gratulacje!

Spinka czy podjąłeś się skuwania?

Offline Mężczyzna mat

« 1 Cze 2014, 07:12 »
idąc małymi kroczkami zacząłem od spinki  ;)

Offline Mężczyzna xbartolinix

• Miasto: Strzyżów|Rzeszów
  • Na forum od: 16.09.2014
    • jakieś tam relacje
« 27 Lut 2015, 19:29 »
Podłączę się tu :)
Kiedyś kupiłem spinkę kmc http://bajkszop.com/spinka-lancucha-kmc-cl373-78-biegowa-p-8627.html i dziś przyszedł czas na jej użycie, lecz nie mam pojęcia jak to założyć  8) 8) 8)
podpowie ktoś jak się to zakłada?  ::)
Wolniej jedziesz, dalej zajedziesz...

http://xbartolinix.bikestats.pl/

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 27 Lut 2015, 19:32 »
Kombinerki Twoim przyjacielem ;) Kiedyś też byłem w potrzebie i bez nich mordowałem się przez pół godziny.
« Ostatnia zmiana: 27 Lut 2015, 23:24 worek_foliowy »
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Karol

• Miasto: Mikołów
  • Na forum od: 21.02.2011
« 27 Lut 2015, 19:38 »
Taką spinkę zakłada się gołymi rękoma.
Zamontuj półogniwo ze sworzniami, następnie wsuń na jeden sworzeń półogniwo z nacięciem.
Teraz poprzez boczne zgięcie łańcucha możesz przybliżyć sworznie aby złapać wsuwką drugi sworzeń.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 27 Lut 2015, 19:40 »
założyć łatwo, wystarczy depnąć na pedały. Ze ściąganiem gorzej i lepiej mieć do tego takie specjalne kombinerki, inaczej masa niepotrzebnej roboty. Spinka zdejmuje się bez użycia narzędzi tylko wtedy, gdy jest czysta ;)

My home is where my bike is.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum