Autor Wątek: Jazda rowerem na Cyprze  (Przeczytany 548 razy)

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
Jazda rowerem na Cyprze
« 30 Maj 2014, 20:21 »
Wiem, że kilka osób z forum(mam nadzieję, że jeszcze tu zaglądają) jeździło po tej wyspie. Ciekawi mnie kilka aspektów: Czy główne drogi są zamknięte dla ruchu rowerowego (mają tam w ogóle jakieś ekspresówki/autostrady?). Jak tam jest z natężeniem ruchu samochodowego?

Jak jest z przekraczaniem granicy? Da się zrobić to legalnie i bezpiecznie rowerem?

Mają tam jakieś ciekawe singletracki na rower? Nastawić się na MTB czy szosę?

na razie więcej pytań nie mam. Do wyjazdu jeszcze sporo czasu więc jak coś sobie przypomnę to dopiszę.

A przy okazji: jak jest z przewożeniem roweru LOTem bez wykupienia specjalnego bagażu? Podobno można wziąć rower w ramach bagażu rejestrowanego. Jakieś wady takiego rozwiązania?

Dzięki za odpowiedzi.
« Ostatnia zmiana: 30 Maj 2014, 20:31 LeśnyDziad »

Dudeck

• Gość
Odp: Jazda rowerem na Cyprze
« 30 Maj 2014, 22:53 »
jak jest z przewożeniem roweru LOTem bez wykupienia specjalnego bagażu? Podobno można wziąć rower w ramach bagażu rejestrowanego. Jakieś wady takiego rozwiązania?
Wada taka, że musi to być mały rower, żeby zmieścić się w wymiarach bagażu rejestrowanego. Większość nie da rady.

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 30 Maj 2014, 23:53 »
No tak teraz sobie podliczyłem. Suma wymiarów to 158cm. Nawet jak się całość płasko upcha to jest to prawie niewykonalne... No ale może komuś udało się tak ulepić rower typu szosa lub HT MTB 26 żeby mimo wszystko po poodczepianiu kół, zdjęciu opon z obręczy, odczepieniu kierownicy itd zmieścił się od do samolotu w ramach tego bagażu?

Dudeck

• Gość
« 31 Maj 2014, 02:31 »
Sam szukałem informacji tego typu tutaj na forum i jest co najmniej kilka takich przypadów (w tym w LOCie.

Offline Kobieta Agnieszka

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 11.04.2013
« 2 Cze 2014, 09:51 »
hej,
byliśmy tam tydzien i jeździliśmy po asfalcie. Ruch jest tylko w miastach, poza miastami 10 samochodów na dzień? Coś takiego. Drogi w bdb stanie, nie widziałam ścieżek rowerowych, ale nie ma potrzeby, bo ruch samochodowy prawie żadnej poza miastami.
Przekraczanie granicy było ok, bez problemów.
Jeśli masz jakieś pytania organizacyjne lub do trasy to pytaj cimana, on wszystko planował.

http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=11025.0
tu link z relacji.

Dokładnej trasy nie mam, ale pewnie ja ma ciman albo mdudek.
Liczone od: maj 2013

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum