Autor Wątek: Bagażnik do roweru MTB  (Przeczytany 7964 razy)

bartoszp

• Gość
Bagażnik do roweru MTB
« 17 Maj 2009, 14:55 »
Witam,

Jestem szczęśliwym ;P posiadaczem Kross Level A6. Opis i parę fotek można znaleźć m.in. tu:

http://www.rower.com/archiwum.php?art=2724

Chciałbym wyjechać na kilka kilkudniowych wycieczek w tym roku, a co za tym idzie, wozić cały bagaż ze sobą. Stąd moje pytanko, czy do tych rowerów można zamontować np. tylni bagażnik (zdjęcia "okolic" kasety i tylniej przerzutki widać na w/w opisie)? Może bylibyście w stanie polecić konkretny model?

Pozdrawiam serdecznie

Offline Mężczyzna atlochowski

• Andrzej
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.04.2009
Bagażnik do roweru MTB
« 17 Maj 2009, 15:52 »
Jeśli nie ma śrub na górnych rurach tylnego trójkąta to racze będzie problem z bagażnikiem. Na tych zdjeciach do których dałeś link takowych nie widzę.

Offline średni

• Miasto: Strzelce Op.
  • Na forum od: 18.02.2009
Bagażnik do roweru MTB
« 17 Maj 2009, 16:26 »
Jest bardzo fajne i ciekawe rozwiązanie tego problemu,właśnie na zlocie JarekP.w swojej ramie Accenta też nie miał otworów w rurkach u góry, a więc do rzeczy:
Kupujesz dwa mocowania starego typu do montażu dynama do widelca przedniego(to są takie dwie blaszki skręcone razem) i montujesz na rurkach u góry,zaś na dole proponuję rozwiązanie,które jest też na forum czyli montaż blaszki pod hamulec tarczowy,ewentualnie żeby odsunąć sakwy do tyłu
http://img155.imageshack.us/my.php?image=bagaep6.jpg
Będę też pod fulla robił taki patent z tym że blaszkę spróbuję zamontować pod zacisk koła ponieważ nie mam żadnych otworów.
Bagażnik Tubus lub Crosso ewentualnie jak Cię to przerasta to pozostaje Ci przyczepka:
http://www.extrawheel.com/pl/3/voyager/
Kto nie podróżuje nie zna wartości człowieka.
"Góry Uczą Pokory"

Offline MaciekPaciek91

• Miasto: Bolesławiec
  • Na forum od: 02.03.2008
Bagażnik do roweru MTB
« 17 Maj 2009, 16:48 »
Ha... moje rozwiązanie- cieszy mnie że może się komuś przydać, ale w tym Kross'ie widać że dolne "dziurki" są. Nie ma górnych, więc przyda się coś takiego http://img22.imageshack.us/my.php?image=baganiczkoweprzerabialc.jpg także moje rozwiązanie, więcej w tym temacie http://www.podrozerowerowe.info/viewtopic.php?t=1000&postdays=0&postorder=asc&start=15
ps atlochowski, jak to problem... da się wykminić patent nawet na brak dolnych dziurek: mój kumpel (mareK) wymyślił mocowanie pod ośkę, już więc nie wspomnę o górnym braku dziur
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Bagażnik do roweru MTB
« 17 Maj 2009, 17:01 »
hmmm, można prosić o więcej szczegółów o tej blaszce umożliwiającej montaż bagażnika przy hamulcach tarczowych? musi być chyba bardzo mocna(sztywna) żeby utrzymać cały bagaż, hm ?
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna atlochowski

• Andrzej
  • Na forum od: 22.04.2009
Bagażnik do roweru MTB
« 17 Maj 2009, 17:01 »
Napisałem, że będzie problem a nie że się nie da. Praktycznie na wszystko da się znaleźć rozwiązanie, ale jak by nie patrzeć jest z tym więcej zachodu niz w wypadku roweru z otworami.

zbycholek

• Gość
Bagażnik do roweru MTB
« 17 Maj 2009, 17:44 »
Miałem podobny problem z zamontowaniem bagażnika Crosso do mego Level A4. Sprawę załatwił zakup zacisku do sztycy (nie wiem jak się to dokładnie nazywa, ale chodzi o ten element co ściska ramę usztywniając sztycę) z dodatkowymi otworami do zamocowania bagażnika. Polecano mi również obejmy Tubus które zakłada się na górnym trójkącie, jednak wydaje mi się że rozwiązanie z zaciskiem jest lepsze. Jedynym minusem jest to że aby opuścić lub zdemontować siodełko trzeba użyć klucza.
Jeżeli chodzi o dolne mocowanie to są tam otwory na śruby 6, Crosso daje niestety cieńsze. W moim przypadku była konieczność podpiłowania blaszki bagażnika.

Offline MaciekPaciek91

Bagażnik do roweru MTB
« 17 Maj 2009, 17:48 »
atlochowski, poprawiłem posta, żeby nie było niejasności... po tym jak się zorientowałem, że faktycznie nie mówiłeś "nie da się"...
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Offline Mężczyzna hose morales

• Na forum od: 06.01.2009
Bagażnik do roweru MTB
« 17 Maj 2009, 18:01 »
Cytat: "zbycholek"
Miałem podobny problem z zamontowaniem bagażnika Crosso do mego Level A4. Sprawę załatwił zakup zacisku do sztycy (nie wiem jak się to dokładnie nazywa, ale chodzi o ten element co ściska ramę usztywniając sztycę) z dodatkowymi otworami do zamocowania bagażnika.

Można fotkę? Nie spotkałem się jeszcze z takim rozwiązaniem. Nie za bardzo potrafię sobie wyobrazić jak bagażnik,który ma być dużo niżej można zamocować tak wysoko- odległość od zacisku sztycy do dziur na bagażnik w ramie to jakieś 10cm będzie. Czyżby te pałąki pod bagażnikiem ustawić pod dużym kątem:>

Offline OjciecMocyMroku

• Miasto: ...
  • Na forum od: 29.03.2009
Bagażnik do roweru MTB
« 17 Maj 2009, 21:09 »
Cytat: "Waxmund"
hmmm, można prosić o więcej szczegółów o tej blaszce umożliwiającej montaż bagażnika przy hamulcach tarczowych? musi być chyba bardzo mocna(sztywna) żeby utrzymać cały bagaż, hm ?

Ja zamiast blaszki i odsuwania bagażnika do tyłu zastosowałem inny patent - odsunięcie bagażnika na boki poprzez zastosowanie podkładek. Z czasem zastąpię je wytoczonymi odpowiednimi tulejkami. Prostsze i jak dla mnie pewniejsze rozwiązanie. Potrzeba tylko dłuższe śrubki i podkładki lub nakrętki o rozmiar więcej niż sama śruba. Jak trzeba to podrzucę zdjęcia.
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić i przychodzi taki jeden,
który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.

(Albert Einstein)

Offline OjciecMocyMroku

• Miasto: ...
  • Na forum od: 29.03.2009
Bagażnik do roweru MTB
« 17 Maj 2009, 21:14 »
Wzorowałem się na tym bagażniku:

http://www.bike-on.pl/foto.php?dir=photo&pct=7614_max_image1.jpg#

U mnie w miejscu dospawanych elementów odsuwających bagażnik od ramy stosuję podkładki (zastępują tulejkę).
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić i przychodzi taki jeden,
który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.

(Albert Einstein)

Offline Quapcio

• Miasto: Laski k/Wwy
  • Na forum od: 09.07.2008
Bagażnik do roweru MTB
« 17 Maj 2009, 21:24 »
Ja tak jak i wiele innych osób bałem się dawania np. 2 cm podkładek, gdyż śruba będzie wtedy długa a nadal część "zakotwiona" będzie miała raptem 4-5mm. Wydawało mi się, że ramie, jakie wtedy powstanie, w połączeniu z ciężarem bagażu, może albo złamać śrubę, albo wyrwać gwint. Kiedyś pisałem na forum, że to wątpliwe, ale przy takim oddaleniu kto wie...
Być może to jest tylko działanie mojej wyobraźni, ale jestem bardzo dobry w wymyślaniu czarnych scenariuszy ;) (a dodatkowe 4cm na pięty nigdy "nie zawadzą" :))

Jacyś chętni do rysowania wektorków? :twisted:

Offline MaciekPaciek91

Bagażnik do roweru MTB
« 17 Maj 2009, 21:44 »
Cytat: "OjciecMocyMroku"
zastosowałem inny patent - odsunięcie bagażnika na boki poprzez zastosowanie podkładek

Quapcio Ci już to ładnie wytłumaczył. A wektorów nie ma co rysować, bo prosty rachunek:
moment zginający to siła*ramię, czyli: przy załadunku 30 kg (wypada 15kg na jedną śrubkę) i odsunięciu w bok o 4cm=0,04m to wychodzi 150N*0,04m=6Nm, a wiadomo że ciężar nie jest zawieszony na rowerze statycznie, lecz cały czas np. na dziurach podskakuje i są to obciążenia dynamiczne. Może się wydawać że 6Nm to nie dużo ale "czuj" mi podpowiada że to nie ma sensu. Daję sobie rower zabrać że taka śrubka tego nie wytrzyma.
Uff... ale wam dałem :twisted:

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Bagażnik do roweru MTB
« 17 Maj 2009, 21:47 »
Te tulejki są standardem w przednim tubusie ergo. Wiem, że lowrider utrzymuje znacznie mniejszy ciężar niż bagażnik tylny, ale może pozytywne doświadczenia z ergo (ok. 3,5 kkm i żadnych problemów) uspokoją niewiernego Tomasza ;)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna robertrobert1

• Na forum od: 19.04.2009
Bagażnik do roweru MTB
« 17 Maj 2009, 21:56 »
Cytat: "Quapcio"
Ja tak jak i wiele innych osób bałem się dawania np. 2 cm podkładek, gdyż śruba będzie wtedy długa a nadal część "zakotwiona" będzie miała raptem 4-5mm. Wydawało mi się, że ramie, jakie wtedy powstanie, w połączeniu z ciężarem bagażu, może albo złamać śrubę, albo wyrwać gwint.

Kupując taki bagażnik też byłem pełen obaw: czy śruba wytrzyma, czy mocowanie w alu ramie wytrzyma. Z tym bagaznikiem przejechałem już 5 tygodni z ciężarem 20-30 kg i jak do tej pory wszystko jest ok. A bagaznik jest fajny. Obniżenie mocowania bocznych sakw w stosunku do górnej powierzchni jest sensowne.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum