Autor Wątek: Bagażnik do roweru MTB  (Przeczytany 7965 razy)

Offline MaciekPaciek91

• Miasto: Bolesławiec
  • Na forum od: 02.03.2008
Bagażnik do roweru MTB
« 17 Maj 2009, 21:56 »
Cytat: "aard"
Te tulejki są standardem w przednim tubusie ergo
Że tak zapytam: które tulejki? Możesz podrzucić zdjęcie jak to wygląda w praktyce?
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Offline Quapcio

• Miasto: Laski k/Wwy
  • Na forum od: 09.07.2008
Bagażnik do roweru MTB
« 17 Maj 2009, 22:02 »
Cykorem jestem i cykorem pozostanę (co kawał blachy, to kawał blachy ;)), ale cieszę się, że w razie czego też się sprawdzi takie mocowanie :)

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Bagażnik do roweru MTB
« 17 Maj 2009, 22:19 »
Maciek, zdjęć mi się nie chce robić, ale mam coś lepszego:
http://www.tubus.com/download/MontageErgo.pdf
Wykorzystanie tych tulejek widać na rysunku nr 1 i nr 3. Ich długość to 8mm.
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline OjciecMocyMroku

• Miasto: ...
  • Na forum od: 29.03.2009
Bagażnik do roweru MTB
« 17 Maj 2009, 22:21 »
Cytat: "Quapcio"
Ja tak jak i wiele innych osób bałem się dawania np. 2 cm podkładek, gdyż śruba będzie wtedy długa a nadal część "zakotwiona" będzie miała raptem 4-5mm.

Cytat: "MaciekPaciek91"
Quapcio Ci już to ładnie wytłumaczył.

Też się bałem dopóki nie zobaczyłem tego bagażnika na którym się wzorowałem. Skąd więc przekonanie u inżynierów Topeak i zastosowanie takiego rozwiązania?

Może się wydawać że 6Nm to nie dużo ale "czuj" mi podpowiada że to nie ma sensu

Ja mam odsunięte o 1,5 cm a nie o 4 cm więc wypada już całkiem mało. jak na razie nic się złego nie stało więc jak dla mnie ma to sens i sprawdza się.
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić i przychodzi taki jeden,
który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.

(Albert Einstein)

Offline MaciekPaciek91

Bagażnik do roweru MTB
« 17 Maj 2009, 22:27 »
Ale, Ale :!: aard, Widzę że to jest przy górnym mocowaniu, co zmienia postać rzeczy, widzę też że jest to 8 mm, co jeszcze bardziej zmienia postać rzeczy... No i jak sam wspomniałeś: to low, który przenosi mniejsze bagaże. Wiecie, ja uważam, że nawet jeżeli odsuwać w bok na własną rękę, to tylko za pomocą odpowiedniego profilu stalowego a nie samej śrubki. Śrubka ma funkcję przytwierdzającą i przenosi obciążenia ścinające a nie jest przystosowana do naprężeń zginających i tyle. Takie jest moje obiektywne zdanie :)
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Bagażnik do roweru MTB
« 17 Maj 2009, 22:30 »
Maćku, to jest przy obydwu mocowaniach (dolne widać na rys. 1 - może zmyliło Cię to, ze z punktu widzenia bagażnika jest to już połowa jego wysokości, no ale w końcu to lowrider ;) ). Gdyby było tylko przy górnym, nie zawracałbym gitary :)

Offline OjciecMocyMroku

Bagażnik do roweru MTB
« 17 Maj 2009, 22:32 »
że to jest przy górnym mocowaniu, co zmienia postać rzeczy

Niby dlaczego?

to tylko za pomocą odpowiedniego profilu stalowego a nie samej śrubki

??? Za pomocą profilu? A czymże to się się rożni od tulejki skoro mocowanie jest i tak za pomocą śruby i jest ona po prostu dłuższa.

(Albert Einstein)

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Bagażnik do roweru MTB
« 17 Maj 2009, 22:37 »
Cytat: "OjciecMocyMroku"
że to jest przy górnym mocowaniu, co zmienia postać rzeczy

Niby dlaczego?

Dlatego, że to dolne mocowanie przenosi ciężar. Górne tylko stabilizuje.

Offline MaciekPaciek91

Bagażnik do roweru MTB
« 17 Maj 2009, 22:40 »
Cytat: "aard"
jest przy obydwu mocowaniach
no dobra, tu racja jest po Waszej stronie...
Niby dlaczego?
Dlatego, że dolne mocowanie ma za zadanie przenieść ciężar, a górne ma stabilizować przed swobodnym obrotem lowridera
??? Za pomocą profilu? A czymże to się się rożni od tulejki skoro mocowanie jest i tak za pomocą śruby i jest ona po prostu dłuższa.
Właśnie za pomocą profilu, który przyspawałbym do bagażnika a do ramy przymocowałbym punktowo śrubką i wtedy sam profil przenosiłby obciążenie zginające

Offline MaciekPaciek91

Bagażnik do roweru MTB
« 17 Maj 2009, 22:50 »
No ale to w przypadku większych odsunięć, bo wiadomo 1,5 czy tym bardziej 0,8 cm profil... to parodia :D ale może inaczej: powiedzcie jakie zalety ma odsunięcie w bok w stosunku do odsunięcia w tył, lub jakie wady ma odsunięcie w tył w stosunku do odsuwania w bok... Bo wg. mnie: do (od?) tyłu daje miejsce na pięty, oraz brak obciążeń zginających, podczas gdy zalet przesuwania w bok nie widzę, widząc ujmy w sensie konstrukcyjnym. Nic to, idę spać... Branoc

Offline Quapcio

• Miasto: Laski k/Wwy
  • Na forum od: 09.07.2008
Bagażnik do roweru MTB
« 17 Maj 2009, 22:58 »
Wady odsuwania do tyłu?
Tulejki/podkładki/nakrętki kupisz w pierwszym lepszym żelaznym - koszt całkowity sądzę, że jakieś 1,5 zł
Natomiast płaskownik/profil odsuwający do tyłu trzeba albo kupić (zestaw Tubusa kosztuje chyba 100zł :!: ), albo "wystrugać" sobie samemu.
Niektórym wychodzi to ładnie, przy niektórych ramach i braku czasu wychodzi to "ładne inaczej" (mi po kilku godzinach ustalania kształtu, wycinania, ścinania, zeszlifowywania nie chciało się już wygładzać do końca)

Ja zostałem przy blasze, bo jestem ideologicznie przeciwny długim śrubom. Dla mnie część wolna śruby nie może być (od biedy więcej niż dwukrotnie) dłuższa niż część wkręcona/kotwiąca ;)

Offline MaciekPaciek91

Bagażnik do roweru MTB
« 18 Maj 2009, 06:48 »
Quapcio, każdy przyjmuje to inaczej. Ja mówię pod kątem swoich pasji i zainteresowań- bo dla mnie to sama przyjemność coś wymyślić, pomajsterkować i stworzyć. Akurat swoje blachy tylko zaprojektowałem a wykonanie zleciłem warsztatowi tutejszej szkoły mechanicznej. I tu fakt, zdarli :x 40zł za 2 dwu milimetrowe blaszki ze stali nierdzewnej. Rozwiązanie tego typu uważam za pewniejsze od prób odsuwania w bok :wink:

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
Bagażnik do roweru MTB
« 18 Maj 2009, 09:06 »
Komfort psychiczny jeźdźca jest baaaaaaardzo ważny, zatem nie chcę nikogo przekonywać namawiać itp, ale moje zdanie na temat tulei w oparciu o jakieś tam doświadczenia jest następujące:
- przy Low Riderze Rac Pac do dolnego mocowania była tuleja ok 8mm Wszystko działało do chwili pęknięcia bagażnika (tuż przy dolnym mocowaniu właśnie) Śruba wytrzymała a bagażnik przejechał bez jednego dolnego mocowania (które wg Was jest głównym) ok 300km po Rumuni w tym zjazd drogą Transfogaraską  :lol:
- przy tylnym bagażniku zastosowanie tulei (identycznych 8mm jak wspomnianych wyżej) wymusił kształt tylnego widelca Do tej pory tak zamocowany bagażnik przejechał wyjazdy do Rumunii i na Słowację (dla przekory dodam, że zwłaszcza w Rumunii z gładziutkiego asfaltu zdarzało nam się uciekać dość często)

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Bagażnik do roweru MTB
« 18 Maj 2009, 09:37 »
Cytat: "skolioza"
pęknięcia bagażnika (tuż przy dolnym mocowaniu właśnie) Śruba wytrzymała a bagażnik przejechał bez jednego dolnego mocowania (które wg Was jest głównym)

To, że własnie tam pękło, jest najlepszym dowodem, że własnie to mocowanie jest najbardziej obciążone. A to, że bagażnik mimo to wytrzymał, dowodzi, że istnieje spory zapas "mocy" na mocowaniu górnym :)

Offline OjciecMocyMroku

Bagażnik do roweru MTB
« 2 Cze 2009, 22:11 »
W sklepie Crosso pojawiło się rozwiązanie do hamulców tarczowych  nazwane szumnie adapterem

Adapter do montażu bagażnika tylnego w rowerach z hamulcami tarczowymi

Podstawowy problem przy montażu bagażnika tylnego do ramy roweru z hamulcem tarczowym to zasłanianie otworu montażowego przy piaście tylnego koła przez ten hamulec.
Nasz adapter to nic innego jak tulejka dystansowa, która umożliwia ominięcie przeszkody, co pozwala bez trudu zamontować bagażnik na tylnych widełkach ramy.

Coś co już dawno zrobiłem sobie 10-krotnie taniej i co się sprawdza. Jestem o to rozwiązanie spokojny pomimo rozmów przeprowadzonych w tym temacie ;)

(Albert Einstein)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum