Autor Wątek: Bagażnik do roweru MTB  (Przeczytany 7966 razy)

Offline OjciecMocyMroku

• Miasto: ...
  • Na forum od: 29.03.2009
Bagażnik do roweru MTB
« 2 Cze 2009, 22:19 »
Cytat: "Quapcio"
Ja tak jak i wiele innych osób bałem się dawania np. 2 cm podkładek, gdyż śruba będzie wtedy długa a nadal część "zakotwiona" będzie miała raptem 4-5mm.

Crosso nie boi się jak widać tulejek nawet do 30 mm - oferują takie właśnie adaptery.

Zaskakuje mnie tylko skład kompletu. Dokładniej w tym punkcie:
- 2 śruby zamienne do dolnego uchwytu montażowego.
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić i przychodzi taki jeden,
który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.

(Albert Einstein)

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
Bagażnik do roweru MTB
« 2 Cze 2009, 22:41 »
Quapcio napisał/a:
Ja tak jak i wiele innych osób bałem się dawania np. 2 cm podkładek, gdyż śruba będzie wtedy długa a nadal część "zakotwiona" będzie miała raptem 4-5mm.

Crosso nie boi się jak widać tulejek nawet do 30 mm - oferują takie właśnie adaptery.

Zwróć tylko uwagę, że w adapterze Crosso zastosowana jest długa śruba, która od wewnętrznej strony widełek jest dodatkowo dociągnięta nakrętką. To mocno zmienia pewność przykręcenia tej śruby. Już nie jest wkręcona tylko kilka milimetrów w aluminiowe (w przypadku ramy z aluminium) zakończenie tylnych widełek ale dodatkowo trzyma ja ta nakrętka kontrująca.
Nie chce mi się teraz lecieć do garażu i mierzyć ale obawiam się, że w przypadku zacisków hamulca BB7 30 mm może jednak być za mało (jutro to sprawdzę).
Te dodatkowe zamienne śruby mają inne łby (płaskie) więc nie przeszkadzają tak jak normalnie stosowane z łbami walcowymi.
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline OjciecMocyMroku

• Miasto: ...
  • Na forum od: 29.03.2009
Bagażnik do roweru MTB
« 2 Cze 2009, 22:47 »
Cytat: "marek.dembowski"
Zwróć tylko uwagę, że w adapterze Crosso zastosowana jest długa śruba, która od wewnętrznej strony widełek jest dodatkowo dociągnięta nakrętką. To mocno zmienia pewność przykręcenia tej śruby. Już nie jest wkręcona tylko kilka milimetrów w aluminiowe (w przypadku ramy z aluminium) zakończenie tylnych widełek ale dodatkowo trzyma ja ta nakrętka kontrująca.

Pisałem i rozmawialiśmy już na forum (może w innym temacie), że mam od lewej strony zrobione właśnie tak samo.

Cytat: "marek.dembowski"
Te dodatkowe zamienne śruby mają inne łby (płaskie) więc nie przeszkadzają tak jak normalnie stosowane z łbami walcowymi.

Dalej nie wiem chyba jednak za bardzo w czym walcowe łby mogą w tym akurat miejscu przeszkadzać?
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić i przychodzi taki jeden,
który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.

(Albert Einstein)

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
Bagażnik do roweru MTB
« 2 Cze 2009, 22:50 »
Dalej nie wiem chyba jednak za bardzo w czym walcowe łby mogą w tym akurat miejscu przeszkadzać?

Przynajmniej u mnie wypadały dokładnie naprzeciwko zacisku hamulca i powodowały dodatkowo potrzebę dalszego odsunięcia dolnego uchwytu bagażnika.
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Bagażnik do roweru MTB
« 14 Cze 2009, 19:33 »
Hmm, zastanawiam się właśnie nad kupnem bagażnika....  :wink: chciałbym, żeby cenowo to było nie więcej niż te 150zł, pierwsza myśl: crosso + adapter pod hamulce tarczowe.

I tu moje pytanie: czy moglibyscie polecić jakiś inny bagażnik o jakości podobnej do crosso, który by mocniej odsuwał bagaż do tyłu ? zdarza mi się zahaczyć stopą o sakwy a chciałbym tego uniknąć....

dla ciekawskich - nie, nie rezygnuję z przyczepki... bagażnik chcę mieć na wypadek gdy me dziewcze nie będzie dawało rady jechać z sakwami.....  :mrgreen:
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna muzycom

• Miasto: Świeradów - Zdrój
  • Na forum od: 19.05.2009
Bagażnik do roweru MTB
« 14 Cze 2009, 21:47 »
Ja mam taki:
http://www.centrumrowerowe.pl/003684/Topeak-bagaznik_turystyczny_MTX_SUPER_TOURIST_DX_czarny/Produkt.aspx

Solidnie wykonany. Nie wygląda jakby miał się rozpaść. :) W boju jeszcze go nie sprawdzałem.Jeździ ze mną "na sucho". Rozwiązałem nim problem hamulców tarczowych, sakwy są trochę dalej niż przy crosso, ale dalej minimalnie zaczepiam piętą. :/
Mam nadzieje,że ortlieby uda mi się przesunąć bardziej do tyłu.
Warto obadać jeszcze Sport Arsenal. Niestety kilka tygodnie temu model pod tarcze nie był dostępny.

EDIT:

W piątek jak przyszedł sprzęt,  to tylko sprawdzałem na zasadzie wpiętego w pedał buta, którym zaczepiłem o sakwę.  :oops:  Dziś załadowaną sakwę przypiąłem do bagażnika i zrobiłem test drogowy nie zahaczam  :twisted:

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Bagażnik do roweru MTB
« 15 Cze 2009, 11:39 »
muzycom, ten na zdjęciu ze strony nie ma oczek na dole pod hak taki jakie mają crosso, rozumiem że nie ma ich tez w tym co kupiłeś i ciężko by takie crosso zamontować:> bo właśnie oglądałem wiele bagażników, ale wiele z nich tych oczek nie posiadało i nie wiedziałem jakby do tego moje sakwy zapiąć

Offline Mężczyzna muzycom

• Miasto: Świeradów - Zdrój
  • Na forum od: 19.05.2009
Bagażnik do roweru MTB
« 15 Cze 2009, 12:03 »
Jeszcze tak na poważnie z nim nie pojeździłem, ale tak na sucho to trzyma się dobrze dolny zaczep jeśli jest mocno zaciągnięta i obciążona sakwa. Przy ruchach sakwy na boki  zaczep pozostaje w jednej pozycji.

Są też adaptery:
http://sklep.crosso.pl/index.php?main_page=product_info&cPath=7&products_id=18
Ja nie będę ich kupował bo czekam na inne sakwy.

Dziś lub jutro pojadę na wycieczkę z sakwami dam znać, czy da się jeździć bez tego adaptera.

EDIT:

Swoją droga nie bardzo wiem jak tego adaptera można użyć z moim bagażnikiem :/

EDIT:

No i obeszło się bez problemów. Bagażnik utrzymuje sakwę, bez adaptera. Moim zdaniem  prędzej górny hak się wypnie niż dolny.

Offline Mężczyzna Neno

• Miasto: Zambrów
  • Na forum od: 09.01.2011
Bagażnik do roweru MTB
« 25 Mar 2011, 09:20 »
Mam pytanie jak w temacie.
Czy do MTB z taką ramą dam radę zamontować bagażnik Crosso ( chyba najlepszy stosunek cena/jakość ):

Strzałka oznacza umiejscowienie śrub montażowych ale czy one służą do montażu bagażnika czy innych akcesoriów to nie wiem... może to zdjęcie pomoże w jakiś sposób :

Jedyne co wiem , to to, że będę musiał wsadzić tulejkę bo mam hamulec tarczowy z tyłu.
Czy po "charakterystyce" ramy da się wywnioskować czy będę zahaczał pietami o torby ( też pewnie Crosso) ?
Dzięki z góry za pomoc !

Offline MaciekPaciek91

• Miasto: Bolesławiec
  • Na forum od: 02.03.2008
Bagażnik do roweru MTB
« 25 Mar 2011, 09:50 »
Tak, to są standardowe dziury dla bagażnika. Trochę zapuściłeś ramę :lol: to wykwity solne?
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Offline Mężczyzna Neno

Bagażnik do roweru MTB
« 25 Mar 2011, 09:53 »
:D
To tylko błoto "zmyte" deszczem dało taki efekt :)
Po prostu unikam asfaltów jak ognia, rower śmiaga po nich tylko 1200m dojazdówki i tyle samo powrotu.
A co z zaczepianiem piętami o sakwy ?

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Bagażnik do roweru MTB
« 25 Mar 2011, 11:37 »
Cytat: "Neno"
A co z zaczepianiem piętami o sakwy ?

Loteria. Wszystko zależy od wielkości ramy. W którymś temacie wrzucałem zdjęcie z pomierzonymi odległościami ile cm od dolnych dziur kończy się sakwa dry big - poszukaj.

Offline Mężczyzna Neno

Bagażnik do roweru MTB
« 25 Mar 2011, 13:53 »
Oj koniecznie muszę to znaleźć, zwłaszcza, że zrobiłeś to z sakwami które mnie interesują ;D
Dzięki !

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum