Autor Wątek: narzędzia na drogę - bacik?  (Przeczytany 1699 razy)

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
narzędzia na drogę - bacik?
« 2 Cze 2014, 14:34 »
witam

mam pewne wątpliwości, więc zapytam. Czy mając napęd 7,8,9 rzędowy to aby zdjąć tylne zębatki potrzebuję klucza do kaset i bacika?
Czy do wszystkich podanych rodzajów napędu jest jeden uniwersalny klucz?
Czy niezbędny jest bacik?
Pytam o te narzędzia konkretne ze względu na ewetnualną wymianę szprychy od strony kasety.
Poza tym na wyjeździe kilkuosobowym są różne rowery, 7,8,9 rzędowe stąd ważna uniwersalność narzędzia.

dziękuję

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: narzędzia na drogę - bacik?
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 2 Cze 2014, 14:43 »
Czy do wszystkich podanych rodzajów napędu jest jeden uniwersalny klucz?
Do shimano tak. Przy 7 rzędowym trzeba uważać, czy to nie wolnobieg przypadkiem (odkręcanie to masakra).
Czy niezbędny jest bacik?
Jak się uprzesz, masz rękawice i wokół czego owinąć łańcuch (barierka, drzewo) to nie potrzeba. Możesz też odkręcać z pomocą drugiej osoby, która trzyma rower i blokuje korbę, wtedy można odkręcić kasetę na zablokowanym łańcuchu. Możesz też kupić śmieszny kluczyk do kaset "łamacz haków" i robić to w prosty sposób (jest gdzieś wątek z nim)

My home is where my bike is.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 2 Cze 2014, 14:48 »
ale szybko! Fajnie że można na Was liczyć.

Więc już jasne, kasety shimano 7,8,9 rzędowe odkręcę jednym kluczem do kaset + bacikiem.

dziękuję

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
« 2 Cze 2014, 21:11 »
Czy ktoś ma namiary na lekki bacik, albo jakiś fajny podróżny? Bo ja mam taki co bawoła pogonię :D

jendrzych

• Gość
« 2 Cze 2014, 22:38 »
To jest chyba najlżejsza opcja, z jaką się zetknąłem: "Webbing cassette removal clamp" (z wyłączeniem metody blokowania koła łańcuchem).
Opis znajdziesz tu: KLIK.
« Ostatnia zmiana: 2 Cze 2014, 23:45 jendrzych »

Offline Mężczyzna Dusza

• ✫ ♪ ✯ ♫ ✬ ♬ ✰
  • Miasto: Opole
  • Na forum od: 23.02.2010
« 3 Cze 2014, 11:10 »
To jest chyba najlżejsza opcja, z jaką się zetknąłem: "Webbing cassette removal clamp" (z wyłączeniem metody blokowania koła łańcuchem).
Opis znajdziesz tu: KLIK.

Bardzo ciekawa opcja, próbowałeś to w praktyce?

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 3 Cze 2014, 11:13 »
Co do kaset - w domu wkręcam stary łańcuch w imadło i nim blokuję. W podróży można zawinąć łańcuch przez szmatę wokół opony i wokół kasety. Bacik to zbędny ekwipunek (a ja na prawdę mam skłonności do zbędnego ekwipunku)

Jeśli o wolnobieg chodzi, to nawet zasmarowany gwint jest nie do odkręcenia bez wsadzenia klucza w imadło, albo metrowego ramienia klucza i osób do pomocy :P

jendrzych

• Gość
« 3 Cze 2014, 12:09 »
@Dusza
Nie próbowałem - dotychczas wystarczało zablokowanie łańcuchem.

rdklstr

• Gość
« 3 Cze 2014, 12:13 »
Nigdy bacika na wyprawach nie stosowałem. Odkręcanie kasety tylko w domu lub serwisie. Nigdy nie miałem z nią awarii, wymagających używania bacika w podróży.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 3 Cze 2014, 12:18 »
Jak szprycha pęknie od strony kasety, to przydało by się ją zdjąć. A jak kaseta jest zapieczona, to bacikiem zdecydowanie łatwiej ją przytrzymać, niż przy użyciu starego łańcucha.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 3 Cze 2014, 12:32 »
Bacika nie stosuję, kasety odkręcam w warsztacie,  blokując kasetę łańcuchem (starym) w imadle.
A jaki klucz do kaset stosujecie na wyjazdach?
Ja odkręcam (w warsztacie)  płaskim 24, ramię ok 30cm, waga 0.5kg - cięższy od bacików, które widziałem.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 3 Cze 2014, 12:53 »
Ja mam bacik + klucz 15'kę (do pedałów) z drugiej strony. Coś w stylu tego poniżej:

Do tego klucz do kaset + żabka lub 19'ka (17'ka?)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

rdklstr

• Gość
« 3 Cze 2014, 13:01 »
Jak szprycha pęknie od strony kasety, to przydało by się ją zdjąć

Gdzieś już pisałem na forum o moich perypetiach związanych z uszkodzeniami szprych i wytrzymałością koła. Nigdy sam nie wymieniałem szprych, a w serwisie na trasie tylko raz. ;)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 3 Cze 2014, 13:04 »
Bacika nie posiadam i zawsze odkręcam kasetę metodą opisaną przez globalbusa. Zawsze staram się żeby kaseta była na tyle lekka żeby dało się odkręcić samodzielnie. Jeśli jest kilka osób w ogóle nie widzę sensu brania bacika.

Niestety miałem okazję w praktyce potrzebować odkręcić kasetę, jedyne czego potrzebowałem, to poprosić o klucz (klucza francuskiego nie chciało mi się wozić), który udało mi się pożyczyć od pierwszej zapytanej osoby.

Aha. Bacik warto mieć! W domu ;)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum