Autor Wątek: czy warto kupić 7 rzędowy napęd?  (Przeczytany 1067 razy)

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
czy warto kupić 7 rzędowy napęd?
« 3 Cze 2014, 09:32 »
witajcie,

mam taki dylemat. Czy warto kupić nowy rower, zupełnie nowy, dobrej klasy z napędem 7 rzędowym? On ma kupę lat.
Stary system, bardzo trwały. Ale niepokoi mnie dostępność niektórych części, np. piast, manetek, korb, tyczy się z lepszej półki, a nie klasy acera.

Jakie macie zdanie?

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Ja bym brał co najmniej 8, a najlepiej 9 rzędowy, najlepiej klasy alivio/deore, nie wyżej. Zestopniowanie kasety się naprawdę przydaje ;) Jeśli to kwestia finansów, to wolałbym używkę 9rz, niż nówkę 7rz.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
Korby są te same jak do 8-rzędowego, a manetki w ostateczności możesz kupić na 8 rzędów i wyregulować przerzutkę tak, że zostanie pusty skok na niej.

A jak się zajedzie, to w ostateczności wymienisz całość napędu na coś nowszego, lepiej dostępnego i będzie git.

Offline Mężczyzna m.arek

• Na forum od: 17.03.2014
manetki w ostateczności możesz kupić na 8 rzędów
w praktyce nie musi to działać
swoją drogą, od 10 lat straszą nas, że do napędów 7-mio rzędowych nie będzie części, ale jakoś dziwnym trafem są, ale niższych grup

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
Największy problem to piasta którą w razie zmiany napędu też trzeba będzie zmienić. Jak rower fajny to brać i zrobić tak jak radzi Iwo - zajechać napęd i wymienić na nowszy (9-rzędowy).

P.S.
Ja w swoim Nordkappie założyłem napęd 8-rzędowy, ale lepiej mi pasuje ten 7-rzędowy w starym rowerze więc to chyba kwestia indywidualna.

Offline Mężczyzna m.arek

• Na forum od: 17.03.2014
do bębenków 8-10 rzędowych można dokupić podkładkę, która umożliwi założenie kasety 7

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
Co to za maszyna i jakiej klasy osprzęt?

Z mojego punktu widzenia - 7s dobrej klasy to mechanicznie żadna przeszkoda przy ew wymianie części
Koronki do korb na 110/74 są za sprawą szosowego kompaktu a 94/58 można dostać z zapasów magazynowych
Kasety są (HG40 bodaj), można też kasetę 8s rozkręcić wywalając jedną zębatkę i przekładkę, łańcuch to już żaden kłopot
Co do obawy o manetki - jeśli jej nie rozwalisz mechanicznie (wywrotka, strzał kolanem) to nie przypuszczam aby miała zawieść W razie "W" można ratować się używanymi, ósemkowymi, zdarza się (ale to nie prawidłowość jak w wypadku kaset czy łańcuchów) trafić też nowe

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Problemem są tylko manetki  - resztę napędu można dostać  całkiem niezłej jakości.
Korby (blaty) z reguły  przyjmują łańcuchy 7- 9 biegowe.
Piasty: są dostępne i piasty i kasety 7 biegowe np. SRAM  PG730, można założyć bębenek 8- 9 biegowy + podkładka dystansowa i kaseta 7 -biegowa.
Łańcuchy: pasują 7-8 biegowe, można zakładać niektóre 9 biegowe (ale są droższe i niezbyt się opłaca)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
A to tak w temacie w sumie. Przerzutka dedykowana pod 9rz, poradzi sobie z napędem 7rz? Skoro liczy się uciąg linki w manetce to powinna, hm?
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
Ja bym schował cały osprzęt do pudełka i wyjął za 20 lat. Wtedy stopień kultowości będzie niebotyczny.

Offline Mężczyzna sebekfireman

• Miasto: Trzemeszno k/Gniezna
  • Na forum od: 09.03.2011
    • http://www.rowersebek.xt.pl
witajcie,
mam taki dylemat. Czy warto kupić nowy rower, zupełnie nowy, dobrej klasy z napędem 7 rzędowym? On ma kupę lat.
Stary system, bardzo trwały. Ale niepokoi mnie dostępność niektórych części, np. piast, manetek, korb, tyczy się z lepszej półki, a nie klasy acera.
Jakie macie zdanie?

Witam sąsiada :)
7 rzędowy napęd na nasze okolice jest jak najbardziej OK. W sumie to nawet te 7 biegów to za dużo. Większa ilość przełożeń może się przydać jedynie w konkretnych górach i to jeszcze przy jeździe z ciężkimi sakwami.
O dostępność części bym się nie przejmował bo jedynie problemem mogą być lepsze manetki, ale i te niskich grup nie są najgorsze - działać działają poprawnie i są trwałe. Reszta osprzętu, oprócz kasety może być miksowana z grup 8 i 9 rzędowych.

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
Ze względu na już posiadane manetki, będę miał 7 rzędów. Bębenek na 8 z redukcją. W razie co można zmienić.

Technicznie kaseta 8rz. to kaseta 7rz+ dodatkowa luźna koronka. Nie ma więc problemu z częściami.
Korby te same, co 8rz a i 9rz będą działać(tylko szybciej padną)
Łańcuch ten sam, co do 8rz.
Manetka ma ten sam indeks, co 8rz. oczywiście, więc 8rz. manetka obsłuży kasetę 7, a nawet wolnobieg 6rz.

Przerzutka 9rz. obsługuje napęd 8,7,6 rzędowy bez problemu. Moja dziewczyna tak śmiga ;)

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
Ja bym schował cały osprzęt do pudełka i wyjął za 20 lat. Wtedy stopień kultowości będzie niebotyczny.
Lubię to :)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Korby te same, co 8rz a i 9rz będą działać(tylko szybciej padną)
Dlaczego szybciej padną?  :o

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
@wikrap1
W kasecie 8 biegowej inny (mniejszy) jest rozstaw koronek - same koronki są tej samej grubości jak 7-biegowe.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum