Autor Wątek: Krótszy łańcuch  (Przeczytany 1880 razy)

Offline Mężczyzna ink3

• Miasto: s.o.
  • Na forum od: 22.08.2011
Krótszy łańcuch
« 4 Cze 2014, 21:33 »
Kupiłem łańcuch krótszy niż powinien być.
Kiedy rowerek był nowy miał 116 ogniw, kupiłem 114.
Czy ktoś może mi objaśnić czy można na takim jeździć bez jakiejś większej szkody dla napędu? Rowerek trekingowy, 8 rzędowa kaseta.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Odp: Krótszy łańcuch
« 4 Cze 2014, 21:50 »
Zazwyczaj i tak skraca się łańcuch do około 106-110 ogniw (to zależy od kombinacji zębatek i długości tylnego trójkąta). Jeśli na najmniejszych zębatkach z przodu i z tyłu łańcuch wisi (jest nienapięty), to znaczy, że jest za długi.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 4 Cze 2014, 21:52 »
U mnie (też treking 8 rz.) nie miało to znaczenia - nigdy nie skracałem łańcucha, a kupowane były różnej długości.

Offline Mężczyzna ink3

« 4 Cze 2014, 22:03 »
No ok. Ale mnie ciekawi to z technicznego punktu widzenia.
[2 ogniwa mniej, to nie jest jakaś duża różnica.]

Czy może być jakieś większe zużycie łańcucha czy czegoś innego przy krótszym niż oryginalnie było?

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 4 Cze 2014, 22:07 »
Czy może być jakieś większe zużycie łańcucha czy czegoś innego przy krótszym niż oryginalnie było?
Nie, jak już to teoretycznie w drugą stronę to działa  :)
Przerzutka, która robi za napinacz nie może mieć zbyt dużo łańcucha do ściągania. Przy skrajnym przełożeniu (jak wyżej) będzie ci spadał łańcuch, gdy nie będzie napięty przez przerzutkę.
Drugą skrajnością jest za krótki łańcuch, wtedy przy dużych trybach istnieje ryzyko jego zerwania ;)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 4 Cze 2014, 22:24 »
Zużycie będzie większe (bo pracują o dwa ogniwa mniej), ale nikt go poważnie nie traktuje.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 5 Cze 2014, 08:46 »
Bo będzie większe o 1-2%, może dlatego. A można by od tego odliczyć jeszcze wagę tych dwóch ogniw i zmniejszenie wysiłku, a więc i siły na którą naciskamy na pedały i rozciągamy łańcuch ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna ink3

« 5 Cze 2014, 08:50 »
% tu % tam ;)

Dobra, ja chyba dopnę te 2 ogniwka, albo wymienię na 116 ogniw ;)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 5 Cze 2014, 08:54 »
Zostaw tak jak jest najlepiej. Spinanie łańcucha raczej nie wpływa na niego dobrze.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 5 Cze 2014, 09:07 »
Jeszcze nie spotkalem się z sytuacją, w której potrzebowałbym 116 ogniw.
Jakie masz przełożenia?
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 5 Cze 2014, 09:14 »
Najprościej określić długość łańcucha można wrzucając kolejno dwa skrajne przełożenia. W praktyce nie używane ze względu na duże przekosy łańcucha. Oczywiście wrzucając blat i dużą zębatkę na kasecie robimy to delikatnie aby w przypadku zbyt krótkiego łańcucha nie narobić szkody. Oczywiście zakładając, że pojemności przerzutek są dobrane prawidłowo. Obserwujesz naprężenie łańcucha i położenie wózka przerzutki i dobierasz odpowiednią długość łańcucha.
Niektórzy stosują zasadę, łańcuch na środkowych koronkach z przodu i z tyłu to wirtualna linia przebiegająca przez osie kółek przerzutki z tyłu powinna być w pionie. Nie zawsze w praktyce ta metoda się sprawdza.
Gdzieś też krąży wzór do matematycznego obliczenia ilości ogniw łańcucha. :)
Dwa ogniwa nie powinny robić problemu chyba, że stary łańcuch już był na granicy długości.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 5 Cze 2014, 12:43 »
Gdy wymieniałem łańcuch to nawet przez głowę mi nie przeszło aby liczyć ile ma ogniw.
Zrobiłem tak jak wujek Zinn pisze w swojej książce:

Jeśli masz standardową przerzutkę tylną z długim wózkiem, okręć łańcuch wokół największej tarczy i największego trybu bez przepuszczania go przez przerzutki. Zbliż do siebie końce łańcucha tak, żeby zachodziły na siebie na długość jednego ogniwa. Wymontuj pozostałe ogniwa i zostaw na wypadek zerwania łańcucha w trasie. 
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna ink3

« 5 Cze 2014, 12:51 »
Cytat: Mariusz
Gdzieś też krąży wzór do matematycznego obliczenia ilości ogniw łańcucha.

Proste metody, jak ta od Zinna są bardzo fajne ... bo proste.

A ja z ciekawości, chętnie zobaczyłbym ten wzór :)

Offline Mężczyzna tuoomek

• Miasto: Zakopane
  • Na forum od: 07.04.2013
“Freedom has its life in the hearts, the actions, the spirit of men and so it must be daily earned and refreshed - else like a flower cut from its life-giving roots, it will wither and die.” - Dwight David Eisenhower

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum