Z tym się zgodzę, ale to nie przekłada się w prosty sposób na momenty występujące na zapadkach
Tak, nie przekłada się, bo różnica wielkości zębatek jest raczej nie wprost proporcjonalna do różnicy siły jaką trzeba przyłożyć przy 28 lub 34 zębach. Tak czy inaczej, dość oczywiste chyba jest, że obciążenie piasty przy 34 zębach jest mniejsze. Nie wiem o czym tu w ogóle rozmawiamy...
jak wspomniałem grupa Srama ma w kasecie zębatkę 42T, a jest przeznaczona do typowo zawodniczych zastosowań, do leciutkich piast i jakoś producent nie zaleca do niej specjalnych piast, a 42T to dużo więcej niż 34T.
We don’t recommend using anything smalller than a 26T granny. With the extra torque you’re making we wouldn't want you to damage your freehub pawls.
Też swoją drogą ciekawe czy takie coś pójdzie z typową przerzutką MTB, czy tez wymaga specjalnej przerzutki?
Tylko pytanie czy przerzutka ma taki zakres regulacji na to pozwalający, w sumie nigdy nie próbowałem. Np. przerzutki szosowe dużych kaset MTB z tego właśnie względu nie obsłużą, bo nie da się ich tak odchylić, żeby nie obcierały o kasetę