Autor Wątek: Wydzielone z Hochtoru - dyskusja o momentach obrotowych, siłach, etc. :P  (Przeczytany 25262 razy)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Takie kasety są z tego co wiem bardzo drogie.
Jaką masz korbę? Jeśli standardowe MTB, to 22/34 Ci nie starcza?

Z tym się zgodzę, ale to nie przekłada się w prosty sposób na momenty występujące na zapadkach  :)
Tak, nie przekłada się, bo różnica wielkości zębatek jest raczej nie wprost proporcjonalna do różnicy siły jaką trzeba przyłożyć przy 28 lub 34 zębach. 
Tak czy inaczej, dość oczywiste chyba jest, że obciążenie piasty przy 34 zębach jest mniejsze. Nie wiem o czym tu w ogóle rozmawiamy...
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Tak, nie przekłada się, bo różnica wielkości zębatek jest raczej nie wprost proporcjonalna do różnicy siły jaką trzeba przyłożyć przy 28 lub 34 zębach.
Tak czy inaczej, dość oczywiste chyba jest, że obciążenie piasty przy 34 zębach jest mniejsze. Nie wiem o czym tu w ogóle rozmawiamy...
Wcale nie jest oczywiste.
Maksymalna siła jaka jesteś w stanie wygenerować - np. przy ruszaniu pod górkę, przekłada się na wyższy moment działający na zapadki, właśnie przy koronce największej.

Co do siły jaka trzeba włożyć w podjazdy pod górę, jada c na szosówce, to racja jest ciężej, ale rozmawiamy o obciążeniu zapadki w bębenku a nie obciążeniu mięśni. ;)

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Właśnie przy tym samym obciążeniu mięśni, obciążenie bębenka będzie tym większe im lżejsze jest przełożenie.

22/36 to już jest niezły młynek przy kołach 28'', wyobrażam sobie jak się musi jechać na 22/42 i kołach 26''  :D

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
Na piastę, dokładnie na pieski będą działać tym większe siły  im zębatka na kasecie będzie większa.
To sprawa oczywista.
Może obrazowo, kiedy zerwiesz przyczepność tylnego koła?
Dla uproszczenia, korba jednorzędowa, na małej zębatce na kasecie czy dużej?

W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
jak wspomniałem grupa Srama ma w kasecie zębatkę 42T, a jest przeznaczona do typowo zawodniczych zastosowań, do leciutkich piast i jakoś producent nie zaleca do niej specjalnych piast, a 42T to dużo więcej niż 34T.
Wydaje mi się, że ta kaseta na zwykłe piasty nie wchodzi, tylko na dostosowane do niej.

My home is where my bike is.

Online Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe

blondas

• Gość
Jeżeli ktoś bardzo chce mieć super lekko pod górę to można zrobić to za pomocą części ze strony poniżej. Nie trzeba nawet 11 rzędów od srama. Działa z 10 shimano co pozwala trochę zaoszczędzić, choć tanie i tak nie jest. Jedyne na co trzeba to pozbyć się jednej z koronek kasety i zamiast tego wsadzić 40 lub 42. Ale warto pamiętać, że jest to system który powstał głównie po to, żeby dało się zrezygnować z przedniej przerzutki, a nie żeby osiągnąć takie przełożenie. Przy takim przełożeniu to już ciężko zachować równowagę ;)

http://www.wolftoothcycling.com/collections/all

Online Wilk

• Wyprawy Rowerowe

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
We don’t recommend using anything smalller than a 26T granny.  With the extra torque you’re making we wouldn't want you to damage your freehub pawls.
Nie polecają schodzić z przełożeniem poniżej 0,6 (czyli poniżej 26T-42T, porównywalnego z 22T-36T)
Też swoją drogą ciekawe czy takie coś pójdzie z typową przerzutką MTB, czy tez wymaga specjalnej przerzutki?
Dają w komplecie dłuższą śrubkę do regulacji odsunięcia kółka przerzutki od kasety.

My home is where my bike is.

Online Wilk

• Wyprawy Rowerowe

blondas

• Gość
Widziałem to w akcji, kawałek jechałem na rowerze z tym rozwiązaniem.  Działa bez problemu z typową przerzutka xt dynasys. Moim zdaniem będzie działało z większością dostępnych. Tylko ta cena. No i tak jak pisałem,  współpracowalo to z koronką 34 (przód). Właściciel roweru chciał pozbyć się przedniej przerzutki i zrobił to zdecydowanie taniej niż 1x11 srama. Gdyby ktoś był zaintetesowany to mogę podać kontakt,  bo on to sprowadza. Osobiscie rozważam taka opcje do krampusa,  dzięki temu moglbym mieć lepsze przełożenie z kołami 29+
Jak juz będę miał to zapraszam na testy  ;)

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
Tylko pytanie czy przerzutka ma taki zakres regulacji na to pozwalający, w sumie nigdy nie próbowałem. Np. przerzutki szosowe dużych kaset MTB z tego właśnie względu nie obsłużą, bo nie da się ich tak odchylić, żeby nie obcierały o kasetę

Po co właściwie używa się szosowych przerzutek? Mam w szosówce od pewnego czasu zwykłą Deorkę i chodzi idealnie.... Jeszcze krótki wózek rozumiem, bo może być odrobinę lżejsza, ale średni?
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
przy dłuższym wózku pojemność się zwiększa - na krótkim 3 blatów możesz nie obskoczyć

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
Jasne, tylko po co kombinować z przerzutką szosową, która może nie obsłużyć dużej kasety, skoro można mieć MTB, która poradzi sobie zarówno z szosową, jak i kasetą MTB? Rozumiem, że chodzi o kompletność osprzętu?

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
Szosowe z krótkim wózkiem jakoś tak "zdecydowaniej" przerzucają. Fajnie to czuć jak się agresywnie zmienia biegi w wyścigu, ale tak normalnie to mało przydatne jest.

A szosowe ze średnim / długim wózkiem to są praktycznie takie same jak mtb - jak mam wybór, biorę tańszą.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum